Sałatka z opieniek do słoika: przepis z dodatkiem chili, pieprzu kolorowego, żółtej papryki i koncentratu pomidorowego
Opieńki po oczyszczeniu smaży się razem z papryką i cebulą na oleju. Do wykonania zalewy potrzebne są: ocet spirytusowy, woda, cukier i przyprawy (gorczyca, goździki, ziarna jałowca) oraz koncentrat pomidorowy. Sałatka przełożona do słoików jest gotowa do zjedzenia po 2 dniach.
Opieńki po oczyszczeniu smaży się razem z papryką i cebulą na oleju. Do wykonania zalewy potrzebne są: ocet spirytusowy, woda, cukier i przyprawy (gorczyca, goździki, ziarna jałowca) oraz koncentrat pomidorowy. Sałatka przełożona do słoików jest gotowa do zjedzenia po 2 dniach.
Opieńki rosną w lasach liściastych od września do listopada. Czasami można je spotkać już w sierpniu. Grzyby najczęściej dojrzewają na pniach lub gałęziach drzew. Trzony opieniek są łykowate, dlatego zjada się tylko kapelusze.
Słoiki na sałatkę grzybową
Przepis na sałatkę wystarczy na zapełnienie około 6-8 słoików o pojemności 250 mililitrów. Szkło, dobrze jest wcześniej wyparzyć we wrzątku. Po napełnieniu sałatką i zakręceniu nakrętek słoiki najlepiej odwrócić o góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Wtedy ma się gwarancję, że pod nakrętkę nie dostanie się powietrze.
Sałatka z opieniek krok po kroku
Składniki:
- 1 kilogram kapeluszy opieniek,
- 0,5 strączka papryczki chili (jeżeli nie lubisz ostrego smaku, zrezygnuj z tego składnika),
- 3 cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego (około 80 mililitrów),
- 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 procentowego,
- 1 łyżka soli.
Zalewa:
- 0,5 szklanki octu spirytusowego 10 procentowego (około 125 mililitrów),
- 2 szklanki wody (około 500 mililitrów),
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 płaska łyżeczka białej gorczycy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 ziarenka jałowca,
- 4 goździki,
- 3 liście laurowe.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Kapelusze opieniek oczyść pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlej 3 szklanki wody (około 625 mililitrów) i zagotuj.
- Do wrzątku dodaj łyżkę soli i grzyby. Gotuj około 5 minut.
- Opieńki odcedź na sitku, a po ostygnięciu pokrój je na mniejsze kawałki.
- Paprykę czerwoną i żółtą pokrój w paski.
- Chili posiekaj w drobną kostkę.
- Cebule pokój w półplasterki.
- Składniki do zalewy umieść w osobnym garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
- Odcedź marynatę (z ziaren, goździków i liści) na sitku.
- W głębokim rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj paprykę czerwoną, żółtą, chili oraz opieńki i smaż 5-6 minut.
- Wlej zalewę, dodaj koncentrat i pieprz mielony.
- Całość zamieszaj i trzymaj na ogniu przez około 2 minuty.
- Gorącą sałatkę z opieniek przełóż do słoików.
Smacznego!
Sałatka grzybowa nadaje się do zjedzenia po 2-3 dniach. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni, garażu lub piwnicy. Grzyby można trzymać także w lodówce. Opieńki w octowej marynacie dobrze jest zjeść w ciągu miesiąca lub dwóch. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub przekąską w ciągu dnia.
- Lubisz oryginalne smaki? Skuś się na libańską sałatkę tabuli.
- Kwiaty i starte owoce wzbogacą smak domowych smakołyków. Zobacz, nasze placuszki dla dzieci.
- Zastanawiasz się, jak zaskoczyć bliskich? Zaserwuj na obiad kwiaty jadalne!