Reklama

Opieńki po oczyszczeniu smaży się razem z papryką i cebulą na oleju. Do wykonania zalewy potrzebne są: ocet spirytusowy, woda, cukier i przyprawy (gorczyca, goździki, ziarna jałowca) oraz koncentrat pomidorowy. Sałatka przełożona do słoików jest gotowa do zjedzenia po 2 dniach.

Reklama

Opieńki rosną w lasach liściastych od września do listopada. Czasami można je spotkać już w sierpniu. Grzyby najczęściej dojrzewają na pniach lub gałęziach drzew. Trzony opieniek są łykowate, dlatego zjada się tylko kapelusze.

Słoiki na sałatkę grzybową

Przepis na sałatkę wystarczy na zapełnienie około 6-8 słoików o pojemności 250 mililitrów. Szkło, dobrze jest wcześniej wyparzyć we wrzątku. Po napełnieniu sałatką i zakręceniu nakrętek słoiki najlepiej odwrócić o góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Wtedy ma się gwarancję, że pod nakrętkę nie dostanie się powietrze.

Sałatka z opieniek krok po kroku

Składniki:

  • 1 kilogram kapeluszy opieniek,
  • 0,5 strączka papryczki chili (jeżeli nie lubisz ostrego smaku, zrezygnuj z tego składnika),
  • 3 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego (około 80 mililitrów),
  • 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 procentowego,
  • 1 łyżka soli.

Zalewa:

  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10 procentowego (około 125 mililitrów),
  • 2 szklanki wody (około 500 mililitrów),
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 płaska łyżeczka białej gorczycy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka jałowca,
  • 4 goździki,
  • 3 liście laurowe.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Kapelusze opieniek oczyść pod bieżącą wodą.
  • Do garnka wlej 3 szklanki wody (około 625 mililitrów) i zagotuj.
  • Do wrzątku dodaj łyżkę soli i grzyby. Gotuj około 5 minut.
  • Opieńki odcedź na sitku, a po ostygnięciu pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Paprykę czerwoną i żółtą pokrój w paski.
  • Chili posiekaj w drobną kostkę.
  • Cebule pokój w półplasterki.
  • Składniki do zalewy umieść w osobnym garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
  • Odcedź marynatę (z ziaren, goździków i liści) na sitku.
  • W głębokim rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
  • Dodaj paprykę czerwoną, żółtą, chili oraz opieńki i smaż 5-6 minut.
  • Wlej zalewę, dodaj koncentrat i pieprz mielony.
  • Całość zamieszaj i trzymaj na ogniu przez około 2 minuty.
  • Gorącą sałatkę z opieniek przełóż do słoików.

Smacznego!

Sałatka grzybowa nadaje się do zjedzenia po 2-3 dniach. Słoiki najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni, garażu lub piwnicy. Grzyby można trzymać także w lodówce. Opieńki w octowej marynacie dobrze jest zjeść w ciągu miesiąca lub dwóch. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub przekąską w ciągu dnia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama