Grzane piwo – najlepsze przepisy
Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.
Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.
Rady:
- Najlepsza temperatura dla podgrzewania grzańca z miodem, to 40°C, ponieważ w wyższej miód traci swoje lecznicze właściwości (możesz również użyć miodu sztucznego, ale tylko dla walorów smakowych).
- Grzaniec najlepiej wypij zaraz po zrobieniu.
- Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowej przyprawy do grzanego piwa, koniecznie sprawdź, czy nie ma w składzie mąki.
- Wykorzystaj swoje ulubione piwo, aby zrobić z niego grzańca.
Grzane piwo z pomarańczą
Składniki:
- 0,5 l jasnego piwa,
- pół pomarańczy,
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- pięć goździków,
- 3 plastry obranego imbiru.
Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie pomarańczę.
2. Podziel pomarańczę na cztery części.
3. Obierz imbir.
4. Pokrój imbir na plastry.
5. Wlej do garnka zimne piwo.
6. Dodaj cynamon, goździki, imbir i miód.
7. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
8. Wrzuć do garnka pozostałość z wyciśniętej pomarańczy.
9. Podgrzewaj piwo przez około 5 minut (uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia).
10. Z jednej ćwiartki pomarańczy, która ci została wytnij dwa plastry do ozdoby.
11. Przelej piwo do kufla.
12. Ozdób kufel pomarańczą.
Grzane piwo z jajkiem
Składniki:
- 0,5 l piwa,
- 2 żółtka,
- 8 łyżeczek cukru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 4 goździki,
- imbir suszony (przyprawa).
Sposób przygotowania:
1. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita.
2. Do garnka wlej piwo.
3. Podgrzewaj około 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
4. Utartą masę postaw nad garnkiem z parą.
5. Do masy dolej piwo, jednocześnie mieszając składniki.
6. Mieszaj aż grzaniec stanie się gęsty.
Jabłkowe grzane piwo
Składniki:
- 0,5 l piwa,
- jabłko,
- szklanka soku jabłkowego,
- cynamon,
- łyżka soku malinowego (najlepiej domowej roboty).
Sposób przygotowania:
1. Pokrój jabłko w drobną kostkę.
2. Przelej sok do garnka.
3. Doprowadź sok do wrzenia.
4. Wrzuć pokrojone jabłka.
5. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut.
6. Wlej piwo.
7. Dodaj cynamon.
8. Grzane piwo przelej do kufla.
9. Dodaj sok malinowy.
10. Wymieszaj.
Grzaniec czekoladowy
Składniki:
- 400 ml piwa,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 100 gramów czekolady deserowej (o zawartości kakao 50%),
- szklanka mleka,
- ziarenko pieprzu,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania
1. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita.
2. Do rondelka wlej mleko.
3. Do mleka wrzuć czekoladę.
4. Na małym ogniu rozpuszczaj czekoladę, co chwilę mieszając – pilnuj, aby się nie przypaliła.
5. Dolej żółtka i piwo.
6. Podgrzewaj przez około 5 minut, nie dopuść do zagotowania.
7. Minutę przed końcem wrzuć ziarenko pieprzu i pokruszoną laskę wanilii.
Smacznego!
- Równie dobrze jak czekolada rozgrzeje napar z lipy.
- Chłodne wieczory ocieplą grzańce z piwa lub wina.
- Spróbuj też rozgrzewającej gorącej czekolady.