Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi

Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi to jesienna wersja obiadowego klasyka. To dużo zdrowsza propozycja ze względu na dodatek wartościowej kaszy gryczanej. To świetny wybór na wigilię oraz dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej - śmietaną można zastąpić śmietaną wegańską lub passatą pomidorową. Głęboki smak potrawy podkreśli delikatny i kremowy sos śmietanowy z aromatem grzybowym. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na gołąbki z grzybami leśnymi.

Jeśli nie przepadasz za kaszą, koniecznie spróbuj klasycznej wersji gołąbków z mięsem i ryżem zapiekanych w piekarniku.

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

Składniki na gołąbk

Kasia gotuje z Polki.pl: faworki na piwie

  • główka kapusty białej lub włoskiej
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 150 g świeżych grzybów leśnych lub 2 garści suszonych grzybów
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • 300 ml bulionu lub/i wody z moczenia grzybów
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • olej

Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?

  1. Jeśli używamy grzybów suszonych, należy je namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Wodę po grzybach zostawiamy do przygotowania sosu.
  2. Wodę zagotowujemy w dużym garnku. Do wrzącej wody wrzucamy odcięte liście i zostawiamy na kilka minut aż nabiorą elastyczności.
  3. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju.
  4. Dorzucić świeże lub namoczone posiekane grzyby i obsmażyć na złoto.
  5. Dodać ugotowaną kaszę, zamieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Gotowy farsz nakładać na sparzone liście. Najpierw zawinąć dolny, grubszy brzeg, potem boki, a następnie ciasno zawinąć.
  7. Do dużego garnka włożyć pozostałe liście, a na nich ułożyć gołąbki.
  8. Gołąbki zalać bulionem i gotować przez 30-45 minut do miękkości.
  9. Odlewamy bulion z gotowania gołąbków. Dodajemy wodę z moczenia grzybów, śmietanę i mąkę. Doprawiamy. 
  10. Ponownie zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze 10 minut.

 

Takie gołąbki świetnie będą smakować od razu po przygotowaniu. Jednak najlepsze są na następny dzień podsmażone na patelni albo podpieczone w piekarniku.

Zobacz także
Panierowane krokiety na talerzu.

Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami

miska zupy krem z cukinii na drewnianym stole

Zupa krem z cukinii - prosty przepis

Kurki w koszyczku

Przepis na pierogi z kurkami - pomysł na letni obiad

 

Gorący gołąbek podany na talerzu z natką pietruszki.
©robert6666/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na obiad dla wegetarian: przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym
Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.

Sos grzybowy i gołąbki z kaszą gryczaną to pomysł na obiad dla osób, które nie jedzą mięsa. Danie wegetariańskie przygotowuje się z włoskiej kapusty. Gotowana kasza gryczana w połączeniu z sosem grzybowym tworzy aromatyczny i smaczny posiłek dla całej rodziny.   Danie wegetariańskie można dowolnie modyfikować. Osoby, którym nie smakuje kapusta, mogą przygotować gołąbki bez zawijania . Sos grzybowy można zastąpić pomidorowym lub koperkowym.   Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym, krok po kroku   Aromatyczny sos grzybowy można przygotować ze świeżych pieczarek. Zamiana tłustej śmietany na lekki wegański jogurt naturalny sprawi, że sos do gołąbków zjedzą ze smakiem nawet osoby będące na diecie.   Potrzebujesz: miski (do namaczania grzybów), patelni, dużego i małego garnka, sita, blendera.   Składniki: 1 kapusta włoska, 2 worki kaszy gryczanej (200 gramów), ½ puszki czerwonej fasoli (200 gramów), 3 cebule, 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek, 250 gramów świeżych pieczarek, kilka garści suszonych grzybów (około 40 gramów), sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: około 1,5 h Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie i pozostaw je na całą noc. Duży garnek napełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia. Z kapusty włoskiej wytnij głąb i natnij liście u jej podstawy. Zanurz warzywo na kilka minut w gotującej się wodzie. Zdejmij z niej wierzchnie miękkie liście. Powtarzaj czynność z punktu 4., aż do uzyskania odpowiedniej ilości liści. Grzyby gotuj w małym garnku z wodą przez 20 minut. Zachowaj wywar, a odcedzone kapelusze...

Gołąbki w sosie pomidorowym na półmisku
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Gołąbki zapiekane w piekarniku – przepis
Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku.

Farsz do gołąbków zapiekanych jest taki sam jak do gołąbków duszonych. Jednak przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym wymaga przygotowania prostego sosu, dzięki któremu gołąbki nabierają lekko kwaskowatego smaku. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym Gołąbki zapiekane w piekarniku od tradycyjnych gołąbków różnią się końcową obróbką cieplną . Jedne są zapiekane w naczyniu żaroodpornym podlane pomidorowym sosem, drugie – duszone w garnku z wodą lub bulionem. Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku nie jest skomplikowany, ale wykonanie tego dania jest czasochłonne ze względu na konieczność zawinięcia całego farszu w liście kapusty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. karkówki, 1 główka kapusty włoskiej, 1 woreczek białego ryżu, 1 cebula, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki oleju. Na sos : 100 g koncentratu pomidorowego, 1½ szklanki wody lub bulionu, sól, pieprz, zioła, np. majeranek albo zioła prowansalskie.   Czas wykonania: 60 minut + czas pieczenia Stopień trudności: średni Ilość porcji: 20 Sposób przygotowania: Kapustę obierz z brzydkich i dziurawych liści, a resztę sparz lub obgotuj w osolonym wrzątku, by stała się miękka, odetnij twarde części. Zajmie ci to około 20 minut. Ryż ugotuj i odcedź, lekko ostudź. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Wymieszaj w dużej misce mielone mięso, cebulę, ryż i jajka, dopraw solą i pieprzem, dokładnie połącz składniki. Zawiń farsz w liście kapusty, tak by się nie rozpadły. Na dno naczynia żaroodpornego połóż kilka liści kapusty, na nich ułóż gołąbki, przykryj je liśćmi. Zrób sos pomidorowy: wymieszaj...

suszone grzyby
© ratmaner/Fotolia.com
Styl życia
3 najlepsze przepisy na dania z grzybów suszonych
Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.

Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.   Suszone grzyby są znacznie bardziej aromatyczne niż grzyby świeże. Dodatkowo są cennym źródłem witaminy C i białka. Flaki z suszonych podgrzybków i boczniaków Jednym z najprostszych dań z suszonych grzybów są aromatyczne flaczki z podgrzybków i boczniaków, z selerem, włoską kapustą i cebulą.   Stopień trudności: łatwe Czas: 150 minut   Składniki: 1,5 l bulionu, sos sojowy, podgrzybki suszone (50 g), boczniaki (500 g), mleko (1 szklanka), seler (50 g), cebula (1 sztuka), czosnek (1 sztuka), kapusta włoska (2 liście), masło, pieprz i majeranek.   Sposób przygotowania: Podgrzybki namocz w wodzie na dwie godziny. Odsącz grzyby i posiekaj w paski. Boczniaki włóż do miski z mlekiem i zostaw na dwie godziny. Odsącz je i pokrój na kawałki. Seler, cebule, czosnek i kapustę potnij w równe paseczki. Całość podsmaż na maśle. Ugotuj 1,5 l bulionu. Wrzuć grzyby i warzywa do bulionu i gotuj przez pół godziny. Dopraw według uznania pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Gotowe. Pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak Najsmaczniejsze danie z suszonych grzybów, które często gości na świątecznych stołach, to pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak.   Stopień trudności: łatwe Czas: 120 minut   Składniki: mąka tortowa (600 g), woda (400 ml), masło (35 g), sól (pół łyżeczki), bulion (500 ml), kiszona kapusta (500 g), suszone grzyby (300 g), kasza pęczak (200 g), cebula (3 sztuki),...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik