Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi
Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi to jesienna wersja obiadowego klasyka. To dużo zdrowsza propozycja ze względu na dodatek wartościowej kaszy gryczanej. To świetny wybór na wigilię oraz dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej - śmietaną można zastąpić śmietaną wegańską lub passatą pomidorową. Głęboki smak potrawy podkreśli delikatny i kremowy sos śmietanowy z aromatem grzybowym. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na gołąbki z grzybami leśnymi.
Jeśli nie przepadasz za kaszą, koniecznie spróbuj klasycznej wersji gołąbków z mięsem i ryżem zapiekanych w piekarniku.
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
Składniki na gołąbk
- główka kapusty białej lub włoskiej
- 200 g kaszy gryczanej
- 150 g świeżych grzybów leśnych lub 2 garści suszonych grzybów
- cebula
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- 300 ml bulionu lub/i wody z moczenia grzybów
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- olej
Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami?
- Jeśli używamy grzybów suszonych, należy je namoczyć przez kilka godzin w ciepłej wodzie. Wodę po grzybach zostawiamy do przygotowania sosu.
- Wodę zagotowujemy w dużym garnku. Do wrzącej wody wrzucamy odcięte liście i zostawiamy na kilka minut aż nabiorą elastyczności.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju.
- Dorzucić świeże lub namoczone posiekane grzyby i obsmażyć na złoto.
- Dodać ugotowaną kaszę, zamieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Gotowy farsz nakładać na sparzone liście. Najpierw zawinąć dolny, grubszy brzeg, potem boki, a następnie ciasno zawinąć.
- Do dużego garnka włożyć pozostałe liście, a na nich ułożyć gołąbki.
- Gołąbki zalać bulionem i gotować przez 30-45 minut do miękkości.
- Odlewamy bulion z gotowania gołąbków. Dodajemy wodę z moczenia grzybów, śmietanę i mąkę. Doprawiamy.
- Ponownie zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze 10 minut.
Takie gołąbki świetnie będą smakować od razu po przygotowaniu. Jednak najlepsze są na następny dzień podsmażone na patelni albo podpieczone w piekarniku.