Reklama

Reklama

Fioletowe szparagi sadzi się w kwietniu, a pierwsze plony zbiera się już w maju. Zerwanych szparagów nie należy długo przechowywać, należy wykorzystać je tego samego dnia. Przed przygotowaniem szparagi należy umyć i obrać. Fioletowe szparagi świetnie smakują z masłem.

Fioletowe szparagi zawierają więcej cukru i mniej błonnika niż szparagi białe i zielone. Są rzadko spotykane, ponieważ podczas dojrzewania (i pod wpływem słońca) szybko zabarwiają się na zielono. Szparagi fioletowe rosną kilka centymetrów nad ziemią i mają grubą łodygę.

Wartości odżywcze i właściwości fioletowych szparagów

Fioletowe szparagi mają następujące właściwości:

  • są niskokaloryczne – 100 gramów to jedynie 18 kalorii,
  • zawierają kwas foliowy, który usprawnia pracę mózgu i układu krążenia,
  • są bogate w błonnik, dzięki czemu usprawniają pracę jelit,
  • zawierają witaminę C i E oraz wapń, fosfor i potas,
  • zawierają glutation, wspomagający funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • są sycące i można jeść je samodzielnie lub z dodatkiem masła, ziół, przypraw, szynki, serów i sosów.

Uprawa fioletowych szparagów

Fioletowe szparagi najlepiej rozwijają się na żyznych, umiarkowanie wilgotnych glebach. Grządka pod szparagi powinna być nasłoneczniona i bezwietrzna. Jedna sadzonka może plonować aż przez 15 lat, pod warunkiem, że nie rośnie w miejscach występowania wiosennych przymrozków. Sadzonkę szparaga, zwaną karpą, można wyhodować z nasion lub kupić gotową do wsadzenia (koszt jednej to około 5 złotych). Karpy należy wsadzać na przełomie marca i kwietnia. Zbiory fioletowych szparagów zaczynają się w połowie maja i trwają przez blisko miesiąc.

Przechowywanie fioletowych szparagów

Fioletowe szparagi są nietrwałe, łatwo wysychają i psują się. Dlatego najlepiej wykorzystać je już w dniu zakupu. W przypadku, gdy nie będzie to możliwe, należy owinąć szparagi w mokrą ścierkę i włożyć je do lodówki.

Obieranie fioletowych szparagów

Fioletowe szparagi należy obrać przed przygotowaniem. Przed obraniem szparagi myje się pod zimną, bieżącą wodą i odcina dolną część łodygi (około 5 centymetrów jej długości). Należy też odłamać zeschnięte części rośliny. Obieranie fioletowych szparagów należy zacząć od nasady i ściągać skórę ku dołowi. W przypadku młodych, świeżych szparagów, obieranie nie jest konieczne. Młode szparagi są miękkie i nie mają suchych łodyg.

Przepis na fioletowe szparagi z masłem i bułką tartą

Fioletowe szparagi świetnie sprawdzą się na kolację lub przekąskę między posiłkami. Masło i bułka tarta dodatkowo podkreślą smak warzyw.

Składniki:

  • 500 gramów świeżych fioletowych szparagów,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, inne przyprawy.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Szparagi umyć, oczyścić i obrać.
  • Wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować przez około 10 minut (warzywa muszą być miękkie).
  • W tym czasie roztopić na patelni masło i połączyć je z bułką tartą oraz przyprawami.
  • Szparagi odsączyć z wody i polać sosem. Podawać na ciepło.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama