3 przepisy na farsz do naleśników z ciecierzycą, z pieczarkami i cukinią
Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.
Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.
Naleśniki przygotowane w wersji na słono warto posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej sycące.
Farsz z pieczarek i szpinaku
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- durszlaka,
- patelni,
- praski do czosnku,
- tarki.
Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku baby,
- 200 g pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 g żółtego sera (w kawałku),
- 12 ml oleju,
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Sposób wykonania:
- Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w krostkę.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki.
- Smaż około 5 minut.
- Szpinak umyj, osusz na durszlaku i dodaj do usmażonych pieczarek.
- Całość oprósz przyprawami, wymieszaj i duś przez 4-5 minut.
- Farsz zostaw do wystygnięcia.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Na naleśniku ułóż dwie łyżki farszu i odrobinę żółtego sera.
Smacznego!
Farsz z cukinii i suszonych pomidorów
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- tarki,
- noża,
- łyżki,
- deski do krojenia,
- praski,
- drewnianej łyżki,
- patelni.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 70 g sera pleśniowego,
- 12 ml oliwy,
- szczypta soli i pieprzu,
- 6 suszonych pomidorów.
Sposób wykonania:
- Cukinię umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na cztery części.
- Weź łyżkę stołową i przesuwając nią po miąższu w kierunku góra-dół, usuń pestki.
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
- Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smaż około 4-5 minut.
- Do cebuli i czosnku dodaj cukinię, całość wymieszaj drewnianą łyżką i duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski.
- Pomidory, tymianek, sól i pieprz dodaj do cukinii i duś jeszcze przez 2 minuty.
- Farsz zostaw do wystygnięcia.
- Ser pleśniowy pokrój w kostkę i przełóż do farszu.
- Całość wymieszaj i nałóż po 2 łyżki farszu na każdy naleśnik.
Smacznego!
Farsz z ciecierzycy do naleśników na słono
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Potrzebujesz:
- tarki,
- praski,
- miski,
- widelca.
Składniki:
- 500 g cieciorki z puszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g żółtego sera (w kawałku),
- szczypta białego pieprzu i gałki muszkatołowej.
Sposób wykonania:
- Cieciorkę odcedź z zalewy, wysyp do miski i rozgnieć widelcem.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do ciecierzycy.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z przyprawami wrzuć do farszu.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Na każdy naleśnik wyłóż dwie łyżki farszu.
Smacznego!
- Wiesz, że naleśniki można zrobić bez jajek? Zobacz przepis na ciasto naleśnikowe bez jajek krok po kroku.
- Naleśniki dla fanów ostrej kuchni? Wypróbuj przepis na naleśniki z kurczakiem na ostro.
- Lubisz naleśniki na słono? Sprawdź jeszcze przepis na farsz do naleśników na słono.