Reklama

Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.

Reklama

Naleśniki przygotowane w wersji na słono warto posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej sycące.

Farsz z pieczarek i szpinaku

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • durszlaka,
  • patelni,
  • praski do czosnku,
  • tarki.

Składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku baby,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g żółtego sera (w kawałku),
  • 12 ml oleju,
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

  • Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w krostkę.
  • Olej rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki.
  • Smaż około 5 minut.
  • Szpinak umyj, osusz na durszlaku i dodaj do usmażonych pieczarek.
  • Całość oprósz przyprawami, wymieszaj i duś przez 4-5 minut.
  • Farsz zostaw do wystygnięcia.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Na naleśniku ułóż dwie łyżki farszu i odrobinę żółtego sera.

Smacznego!

Farsz z cukinii i suszonych pomidorów

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • noża,
  • łyżki,
  • deski do krojenia,
  • praski,
  • drewnianej łyżki,
  • patelni.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 70 g sera pleśniowego,
  • 12 ml oliwy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 6 suszonych pomidorów.

Sposób wykonania:

  • Cukinię umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na cztery części.
  • Weź łyżkę stołową i przesuwając nią po miąższu w kierunku góra-dół, usuń pestki.
  • Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smaż około 4-5 minut.
  • Do cebuli i czosnku dodaj cukinię, całość wymieszaj drewnianą łyżką i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  • Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski.
  • Pomidory, tymianek, sól i pieprz dodaj do cukinii i duś jeszcze przez 2 minuty.
  • Farsz zostaw do wystygnięcia.
  • Ser pleśniowy pokrój w kostkę i przełóż do farszu.
  • Całość wymieszaj i nałóż po 2 łyżki farszu na każdy naleśnik.

Smacznego!

Farsz z ciecierzycy do naleśników na słono

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • praski,
  • miski,
  • widelca.

Składniki:

  • 500 g cieciorki z puszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g żółtego sera (w kawałku),
  • szczypta białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

  • Cieciorkę odcedź z zalewy, wysyp do miski i rozgnieć widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do ciecierzycy.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z przyprawami wrzuć do farszu.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Na każdy naleśnik wyłóż dwie łyżki farszu.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama