2 przepisy na dżem z dyni - z pomarańczami i jabłkami
Przepisy z dyni to nie tylko zupa krem i dyniowe frytki prosto z piekarnika. To przepiękne i pełne wartości odżywczych warzywo idealnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju konfiturach. Jego mączysta struktura powoduje, że dżemy dyniowe są wyśmienite i aksamitne. Jabłko, imbir, cynamon, pomarańcza i goździki tworzą przepyszne kompozycje z delikatną w smaku dynią.
Przepisy z dyni to nie tylko zupa krem i dyniowe frytki prosto z piekarnika. To przepiękne i pełne wartości odżywczych warzywo idealnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju konfiturach. Jego mączysta struktura powoduje, że dżemy dyniowe są wyśmienite i aksamitne. Jabłko, imbir, cynamon, pomarańcza i goździki tworzą przepyszne kompozycje z delikatną w smaku dynią.
Dynię można przerobić na dżem zarówno późnym latem, jak i wczesną jesienią. Najlepsze do tego są okazy mocno pomarańczowe, dojrzałe, masywne i mięsiste. Po wydrążeniu warto oczyścić i pozostawić do wyschnięcia znajdujące się we wnętrzu pestki.
Dżem z dyni z pomarańczą, imbirem i cynamonem – przepis
Najlepiej w dżemie sprawdzi się świeży imbir. Jeżeli jednak masz problem z jego kupnem, dodaj sproszkowany lub kandyzowany.
Składniki na około 6 małych słoików dżemu:
- 3 kg świeżej dyni,
- pół szklanki płynnego miodu,
- sok z całej pomarańczy,
- skórka otarta z całej pomarańczy,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego lub 1 łyżka drobno posiekanego, kandyzowanego imbiru.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Sposób przygotowania:
1. Obierz dynię ze skórki. Jeżeli jest młoda, wystarczy ci obieraczka do warzyw. W przypadku bardzo twardej skórki najlepiej użyć małego i bardzo ostrego noża o płaskim ostrzu. Wydrąż środek – najwygodniej robi się to łyżką. Pokrój na podłużne i duże kawałki.
2. Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach.
3. Jeżeli masz świeży imbir obierz go i również zetrzyj.
4. Sparz pomarańczę wrzątkiem i obetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Zroluj owoc kilkukrotnie o blat np. stołu (dzięki temu będzie bardziej soczysta), przekrój na pół i wyciśnij z niej sok.
5. Do wysokiego garnka włóż dynię, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż zacznie wydzielać sok.
6. Dodaj miód, sok, skórkę z pomarańczy i imbir. Gotuj bez pokrywki przez około 15-25 minut, często mieszając, do czasu uzyskania pożądanej gęstości.
7. Na końcu dodaj cynamon – wsypany wcześniej może zgorzknieć.
8. Jeżeli zależy ci na bardzo gładkiej konsystencji dżemu (np. dla dzieci), zblenduj go.
9. Przełóż dżem do wcześniej wyparzonych wrzątkiem lub wygrzanych w piekarniku słoiczków, postaw do góry dnem na miękkiej ściereczce do czasu, gdy ostygną.
Dżem z dyni z jabłkami, goździkami i kardamonem – przepis
Składniki na około 9-10 małych słoików dżemu:
- 3 kg świeżej dyni,
- 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówka lub szara reneta,
- pół szklanki płynnego miodu,
- sok z całej limonki,
- 8 goździków,
- pół łyżeczki kardamonu,
- szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 90 minut
Sposób przygotowania:
1. Obierz dynię ze skórki. Jeżeli jest młoda, wystarczy ci obieraczka do warzyw. W przypadku bardzo twardej skórki najlepiej użyć małego i bardzo ostrego noża o płaskim ostrzu. Wydrąż środek – najwygodniej robi się to łyżką. Pokrój na podłużne i duże kawałki.
2. Zetrzyj dynię na tarce o dużych oczkach.
3. Obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
4. Zroluj limonkę na blacie i wyciśnij z niej sok.
5. Do wysokiego garnka włóż dynię, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż zacznie wydzielać sok.
6. Dodaj jabłka, miód, goździki i sok z limonki. Gotuj bez pokrywki przez około 30 minut, często mieszając, do czasu uzyskania pożądanej gęstości.
7. Na końcu dodaj kardamon i pieprz.
8. Jeżeli zależy ci na bardzo gładkiej konsystencji dżemu (np. dla dzieci)- – zblenduj go, ale pamiętaj, by wcześniej wyjąć goździki – policzenie ich przed wrzuceniem znacznie ułatwia sprawę.
9. Przełóż dżem do wcześniej wyparzonych wrzątkiem lub wypalonych w piekarniku słoiczków, postaw do góry dnem na miękkiej ściereczce do czasu, aż ostygną.
Przygotowane wg naszych przepisów dżemy są idealnym dodatkiem do bułek, twarożków, ciast, racuchów i ciastek. Wyśmienicie smakują również z herbatą.
Jeżeli chcesz przechowywać dżem dłużej niż 4 tygodnie, konieczne będzie jego zapasteryzowanie.
Smacznego!
- Papryka konserwowa jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Papryka konserwowa - 2 sprawdzone przepisy.
- Przegrzebki są najlepsze na gorąco – z patelni, piekarnika lub grilla. Jak przygotować dania z przegrzebkami?
- Papryka jalapeno jest zaliczana do papryczek chili. Papryka jalapeno z pomidorami: przepis na zupę.