Dorsz z grilla na ostro i zapiekany w folii z warzywami: 2 przepisy na rybę
Dorsza na patelni grillowej najlepiej smażyć z dodatkiem cebuli, czosnku i imbiru. Piekąc rybę w piekarniku, należy pamiętać, aby dokładnie zawinąć końce folii. Masło dodane do dorsza, sprawi, że smak ryby będzie delikatniejszy.
Dorsza na patelni grillowej najlepiej smażyć z dodatkiem cebuli, czosnku i imbiru. Piekąc rybę w piekarniku, należy pamiętać, aby dokładnie zawinąć końce folii. Masło dodane do dorsza, sprawi, że smak ryby będzie delikatniejszy.
Dorsze, nazywane wątłuszami, są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które naturalnie zwiększają odporność organizmu. Z wątroby ryby pozyskiwany jest tran, zawierający duże ilości witaminy A oraz D.
Dorsz z grilla na ostro z chili, czosnkiem i imbirem
Potrzebujesz:
- ręcznika papierowego,
- rękawiczek foliowych,
- moździerza,
- patelni do grillowania.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 dorsz (około 500 gramów),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 korzeń imbiru (wielkości ziarnka białej fasoli),
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka pieprzu ziołowego,
- 2 łyżeczki sosu rybnego,
- szczypiorek (do ozdoby),
- plasterek cytryny.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Natnij rybę ukośnie, z obu stron, w najgrubszym miejscu.
- Z papryczki chili usuń gniazda nasienne i drobno pokrój (najlepiej w rękawiczkach foliowych).
- Do moździerza dodaj pieprz, papryczkę chili i sos rybny i całość utrzyj na jednolitą masę.
- Pastą natrzyj rybę z obu stron.
- Odstaw do zamarynowania, w chłodne miejsce, na 30 minut.
- Imbir i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Patelnię posmaruj oliwą.
- Grilluj rybę 10 minut z jednej strony.
- Dodaj cebulę, czosnek i imbir posypany cukrem.
- Przewróć dorsza na drugą stronę i grilluj 10 minut.
- Całość z patelni przełóż na talerz.
- Danie oprósz posiekanym szczypiorkiem.
- Obok ryby połóż plasterek cytryny.
- Podawaj z ryżem i sosem czosnkowym.
Smacznego!
Wskazówka: Zamiast patelni, możesz użyć grilla ogrodowego. Wtedy postępuj według przepisu, tylko rybę i warzywa połóż na tacce do grillowania.
Dorsz w folii z warzywami: marchewką, selerem naciowym i czerwoną papryką
Potrzebujesz:
- folii aluminiowej,
- tarki o grubych oczkach,
- piekarnika.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z dorsza,
- 2 łyżeczki masła,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 2 płaskie łyżeczki pieprzu,
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do grilla,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 laska selera naciowego,
- pół pora,
- 2 szczypty zielonej pietruszki.
Czas przygotowania: około 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Usuń skórę z ryby.
- Wytnij z folii dwa kwadraty, mniej więcej 30x30 centymetrów.
- Na każdym kawałku połóż masło, a na nie dorsza.
- Rybę dopraw łyżeczką soli, pieprzu i przyprawy do grilla.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i por pokrój w półksiężyce, a paprykę w cienkie paski.
- Seler naciowy posiekaj na małe kawałki.
- Warzywa rozłóż na rybie (po równo na każdy kawałek).
- Układaj kolejno: marchewkę, cebulę, seler, por, paprykę, pietruszkę.
- Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu.
- Zawiń dorsza w folię, tak aby warzywa nie wypłynęły.
- Piecz rybę, w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut.
- Podawaj z ryżem lub domowymi frytkami.
Smacznego!
Wskazówka: Jeśli lubisz ostre smaki, czerwoną paprykę zastąp chili.
- Jeżeli lubisz marchewkę i świeżą rybę, z pewnością posmakuje ci ryba po grecku. Zobacz, nasz sprawdzony przepis na rybę po grecku.
- Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze, kalorie i witaminy ma pstrąg.
- Czy wiesz, że dorsz może poprawić kondycję włosów? Zobacz, jak poprawić kondycję włosów domowymi sposobami.