Reklama

Dorsza na patelni grillowej najlepiej smażyć z dodatkiem cebuli, czosnku i imbiru. Piekąc rybę w piekarniku, należy pamiętać, aby dokładnie zawinąć końce folii. Masło dodane do dorsza, sprawi, że smak ryby będzie delikatniejszy.

Reklama

Dorsze, nazywane wątłuszami, są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które naturalnie zwiększają odporność organizmu. Z wątroby ryby pozyskiwany jest tran, zawierający duże ilości witaminy A oraz D.

Dorsz z grilla na ostro z chili, czosnkiem i imbirem

Potrzebujesz:

  • ręcznika papierowego,
  • rękawiczek foliowych,
  • moździerza,
  • patelni do grillowania.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 dorsz (około 500 gramów),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 korzeń imbiru (wielkości ziarnka białej fasoli),
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki sosu rybnego,
  • szczypiorek (do ozdoby),
  • plasterek cytryny.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Natnij rybę ukośnie, z obu stron, w najgrubszym miejscu.
  • Z papryczki chili usuń gniazda nasienne i drobno pokrój (najlepiej w rękawiczkach foliowych).
  • Do moździerza dodaj pieprz, papryczkę chili i sos rybny i całość utrzyj na jednolitą masę.
  • Pastą natrzyj rybę z obu stron.
  • Odstaw do zamarynowania, w chłodne miejsce, na 30 minut.
  • Imbir i czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  • Patelnię posmaruj oliwą.
  • Grilluj rybę 10 minut z jednej strony.
  • Dodaj cebulę, czosnek i imbir posypany cukrem.
  • Przewróć dorsza na drugą stronę i grilluj 10 minut.
  • Całość z patelni przełóż na talerz.
  • Danie oprósz posiekanym szczypiorkiem.
  • Obok ryby połóż plasterek cytryny.
  • Podawaj z ryżem i sosem czosnkowym.

Smacznego!

Wskazówka: Zamiast patelni, możesz użyć grilla ogrodowego. Wtedy postępuj według przepisu, tylko rybę i warzywa połóż na tacce do grillowania.

Dorsz w folii z warzywami: marchewką, selerem naciowym i czerwoną papryką

Potrzebujesz:

  • folii aluminiowej,
  • tarki o grubych oczkach,
  • piekarnika.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z dorsza,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu,
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do grilla,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 laska selera naciowego,
  • pół pora,
  • 2 szczypty zielonej pietruszki.

Czas przygotowania: około 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Usuń skórę z ryby.
  • Wytnij z folii dwa kwadraty, mniej więcej 30x30 centymetrów.
  • Na każdym kawałku połóż masło, a na nie dorsza.
  • Rybę dopraw łyżeczką soli, pieprzu i przyprawy do grilla.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i por pokrój w półksiężyce, a paprykę w cienkie paski.
  • Seler naciowy posiekaj na małe kawałki.
  • Warzywa rozłóż na rybie (po równo na każdy kawałek).
  • Układaj kolejno: marchewkę, cebulę, seler, por, paprykę, pietruszkę.
  • Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu.
  • Zawiń dorsza w folię, tak aby warzywa nie wypłynęły.
  • Piecz rybę, w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut.
  • Podawaj z ryżem lub domowymi frytkami.

Smacznego!

Wskazówka: Jeśli lubisz ostre smaki, czerwoną paprykę zastąp chili.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama