Jak zrobić rozgrzewającą nalewkę i wzmacniający odporność sok z jarzębiny w domu
Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.
Nalewka z jarzębiny to rozgrzewający trunek, dobry na zimowe wieczory. Sok z jarzębiny można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą. Oba napoje mają właściwości wzmacniające odporność, ponieważ owoce jarzębiny mają działanie antyoksydacyjne i zawierają dużo witaminy C.
Jarzębinę do nalewki lub soku najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, na przełomie października i listopada. Przed przyrządzeniem owoce mrozi się w zamrażarce.
Owoce jarzębiny wzmacniają odporność organizmu
Owoce jarzębiny działają antyoksydacyjnie, przez co powstrzymują proces powstawania wolnych rodników. Wzmacniają w ten sposób odporność organizmu, dlatego sok z jarzębiny warto pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy istnieje większe ryzyko przeziębienia i grypy.
Sok z jarzębiny, krok po kroku
Potrzebujesz:
- sokownika,
- garnka (jeżeli nie posiadasz w domu sokownika).
Składniki (na 1 litr soku):
- 2 kilogramy owoców jarzębiny,
- 1 kilogram cukru.
Czas przygotowania: około 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj owoce i włóż do zamrażarki na 30 minut.
- Zamrożoną jarzębinę przełóż do sokownika i zasyp cukrem.
- Jeśli nie masz w domu sprzętu do wyciskania soku, owoce włóż do garnka z litrem wody, zasyp cukrem i gotuj 20 minut.
- Powstały sok przelej do szklanych butelek.
Gotowe!
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Potrzebujesz:
- dużego słoika (najlepiej 3 litrowego),
- gazy.
Składniki (na 2 litry nalewki):
- 1 kilogram owoców jarzębiny,
- 1 litr spirytusu,
- 1 litr wody niegazowanej,
- 0,5 kilograma cukru drobnoziarnistego,
- 2 cytryny.
Czas przygotowania: 6 tygodni
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Owoce jarzębiny sparz wrzątkiem i przełóż do słoja.
- Dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
- Wlej 0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody.
- Dokładnie zakręć słój i odstaw na 3 tygodnie.
- Zlej płyn do innego naczynia, a pozostałe owoce zalej pozostałym spirytusem oraz wodą i ponownie odstaw na 3 tygodnie.
- Owoce przecedź przez gazę.
- Połącz ze sobą powstałe 2 roztwory i rozlej do mniejszych butelek.
Gotowe!
- Wole tarczycy objawia się powiększeniem gruczołu. Wole tarczycy i wole guzowate tarczycy – objawy.
- Glikokortykoidy to hormony nadnerczy, a także grupa leków. Czym są glikokortykoidy?
- Hortiterapia to terapia w ogrodzie. Hortiterapia, czyli terapia w ogrodzie.