Królewiec, nazywany też ciastem królewskim, składa się z 3 elementów: biszkoptu, placka miodowego oraz kremu waniliowego, które układa się na przemian. Do upieczenia deseru potrzebne są 3 formy do pieczenia o tym samym rozmiarze. Krem przygotowuje się z domowego budyniu połączonego z masłem. Gotowy deser zalewa się polewą czekoladową.

Reklama

Do ciasta można użyć polewy czekoladowej kupionej w sklepie lub zrobić ją domowym sposobem. Wystarczy mleko połączyć z kakao, cukrem lub miodem oraz masłem. Całość, po rozpuszczeniu, gotuje się przez chwile na małym ogniu, a po lekkim ostygnięciu wylewa na wierzch ciasta.

Przepis na królewca

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • 3 form do pieczenia (jednakowej wielkości),
  • stolnicy,
  • garnka.

Zobacz także

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na placek miodowy:

  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 125 gramów schłodzonej margaryny (pół kostki),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na krem waniliowy:

  • 500 mililitrów mleka,
  • 1 kostka masła (250 gramów),
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

  • Oddziel żółtka od białek.
  • Białka ubij na sztywno.
  • Dodaj cukier, żółtka i miksuj przez 1 minutę.
  • Do masy wsyp mąkę, proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj na niskich obrotach.
  • Masę biszkoptową wylej do formy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut.

Placek miodowy:

  • Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i wysyp ją na stolnicę.
  • Dodaj masło i potnij je nożem.
  • Całość zasyp cukrem, wbij jajka i wlej miód.
  • Zagnieć ciasto i podziel na 2 części.
  • Przełóż placki do forem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Krem waniliowy:

  • Odlej pół szklanki mleka oraz dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
  • Dodaj wymieszaną z mlekiem mąkę i gotuj przez chwile.
  • Gorący budyń wymieszaj z masłem.

Placek miodowy smaruje się kremem waniliowym, na który kładzie się biszkopt, po czym wykłada na niego pozostałą część masy budyniowej. Całość przykrywa się drugim plackiem z miodu, a na wierzch ciasta wylewa się polewę czekoladową.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama