Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem.

Reklama

Jajka faszerowane szynką

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy,
  • 20 dag szynki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos do jajek:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki chrzanu.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Liczba porcji: 6

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane i obrane jajka przekrój na pół wzdłuż i wyciągnij żółtka.
  • W miseczce wymieszaj żółtka i bardzo drobno pokrojoną szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek z majonezem.
  • Tak przygotowane nadzienie umieść w wydrążonych połówkach jajek i udekoruj natką pietruszki.

Sposób przygotowania sosu:

  • Połącz majonez i chrzan, dopraw do smaku.
  • Wstaw na 10 minut do lodówki.
  • Polej jajka.

Wskazówka:

Ilość poszczególnych składników na farsz zależy od liczby jaj, ale zasadą jest, że farsz powinien być niezbyt płynny, ale i nie za suchy.

Jarskie jajka faszerowane – z pieczarkami albo z żółtym serem i z papryką

Jajka wielkanocne faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupy i przekrojonych na pół wzdłuż,
  • około ½ kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki majonezu,
  • masło do podsmażenia pieczarek z cebulą,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do dekoracji natka pietruszki lub kiełki (np. rzodkiewki).

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 8

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki i cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle.
  • Po wystudzeniu wymieszaj je z żółtkami wydrążonymi z połówek jajek do nadziewania, z majonezem, solą i pieprzem.
  • Napełnij wydrążone jajka farszem.
  • Jajka udekoruj kiełkami lub natką pietruszki i ułóż na ozdobionym sałatą lub kiełkami talerzu.

Jajka faszerowane żółtym serem i papryką

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy,
  • ½ świeżej czerwonej papryki,
  • 3 łyżki startego na drobnych oczkach żółtego sera (może być łagodny lub o wyrazistym smaku, np. cheddar),
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas wykonania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 7

Sposób przygotowania:

  • 7 jajek przekrój wzdłuż i wydrąż.
  • Pozostałe 3 jajka drobno posiekaj i dodaj do wyjętych z połówek żółtek.
  • Paprykę pokrój w drobną kostkę, zetrzyj ser, posiekaj szczypiorek.
  • Wymieszaj posiekane jajka, żółtka, paprykę, szczypiorek, ser żółty z majonezem oraz z solą i pieprzem.
  • Nałóż nadzienie do wydrążonych połówek jajek i udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wskazówka:

Farsz powinien mieć taką konsystencję, by nie wypływał z nadzianych białek, ale nie może być też zbyt suchy. Te dwie rzeczy można osiągnąć dzięki dodaniu odpowiedniej ilości majonezu. Trzeba pamiętać, że wstawione do lodówki jajka faszerowane nieco stężeją.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama