Miękki, puszysty, rozpływający się w ustach – taki powinien być sernik. Robiąc sernik z tego przepisu, masz gwarancję, że ciasto nie opadnie, będzie prezentowało się wyjątkowo na świątecznym stole, a jeszcze lepiej smakowało.

Reklama

Tradycyjny, perfekcyjny sernik świąteczny

Wskazówki:

  • jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa, przepuść ser przez praskę;
  • kilka godzin przed przyrządzeniem sernika, składniki, które trzymasz w lodówce, wyjmij z niej;
  • zwróć uwagę, aby kupić cukier waniliowy, a nie wanilinowy;
  • jeśli nie chcesz dekorować sernika czekoladą, równie dobrze możesz użyć cukru pudru lub lukru;
  • jeżeli nie wiesz, czy białka są dobrze ubite, odwróć garnek do góry nogami (białka powinny pozostać na swoim miejscu);
  • jeśli zależy ci na tym, aby sernik zachował jak najbielszy kolor, w trakcie pieczenia przykryj go folią aluminiową;
  • sernik najlepiej smakuje po kilkudniowym wychłodzeniu.

Składniki:

  • kilogram białego, tłustego sera,
  • 2 szklanki drobnego cukru,
  • 10 jajek z wolnego wybiegu,
  • 300 gramów masła,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 1 duży budyń waniliowy (40 gramów),
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%;
  • laska wanilii;
  • torebka cukru waniliowego;
  • garść rodzynek;
  • skórka otarta z jednej pomarańczy;
  • 100 gramów mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki tłustego mleka;
  • 2 łyżki płatków migdałowych;
  • bułka tarta do posypania formy.

Zobacz także

Czas wykonania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Trzy razy zmiel ser w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do garnka włóż 250 gramów masła.
  • Utrzyj masło mikserem.
  • W trakcie ucierania masła, dodawaj po około 200 gramów twarogu, aż powstanie jednolita masa.
  • W oddzielnym naczyniu oddziel żółtka od białek.
  • Utrzyj żółtka z cukrem.
  • Dodaj żółtka z cukrem do masy serowej.
  • Miksuj składniki w garnku.
  • Do garnka dodaj kaszę mannę, budyń, pokruszoną laskę wanilii i cukier waniliowy – połącz wszystkie składniki.
  • W oddzielnym naczyniu ubijaj śmietanę, aż będzie gęsta i sztywna.
  • Białka ubij na pianę.
  • Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i białka, a także rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • Delikatnie połącz wszystkie składniki.
  • Tortownicę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą, przelej masę serową i wyrównaj łyżką.
  • Piecz na środkowej pozycji w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę (bez termoobiegu).
  • Sernik zostaw w lekko uchylonym piekarniku do momentu aż ostygnie.
  • Ciasto przełóż do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.
  • Po wychłodzeniu sernika, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszaj ją z mlekiem i posmaruj wierzch ciasta.
  • Rozsmarowaną czekoladę udekoruj płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Sernik jest delikatny w smaku i bardzo dobrze się kroi. Ma konsystencję zwartą i jednocześnie puszystą. Sernik powinien zadowolić także dzieci, które nie przepadają za ciastami z kremem (ma również więcej wartości odżywczych i jest bardziej sycący).


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama