Kasza gryczana
Pixabay/Czendon/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Sos do kaszy gryczanej nadaje smak całej potrawie. Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Sos do kaszy gryczanej z pieczarkami to doskonała propozycja, zarówno dla jedzących mięso, jak i wegetarian.

 

Rada:

Sos będzie lepiej smakował, jeśli posypiesz go świeżą pietruszką lub koperkiem.

 

Składniki:

  • 300 gramów pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 200 gramów kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki masła (najlepiej z zawartością minimum 85% tłuszczu mlecznego),
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz pieczarki.

2. Umyj pieczarki i pokrój je na małe kawałki (w kostkę lub w paski).

3. Obierz cebulę.

4. Posiekaj cebulę na jak najmniejsze kawałki.

5. Masło podgrzej na patelni.

6. Na patelnię wrzuć cebulę.

7. Smaż kilka minut, aż się zarumieni, jednocześnie mieszając.

8. Dodaj pieczarki.

9. Smaż wszystko na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu składników.

10. Kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj śmietanę.

11. Posyp danie pieprzem i solą.

12. Mieszaj do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Po około 5 minutach, sos będzie gotowy.

 

Smacznego!


Więcej na temat przepisy przekąski i dodatki