Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.

Reklama

Desery przygotowywane w garnku żeliwnym są doskonale wypieczone z każdej strony. Do brownie, czyli czekoladowego wypieku, warto dodać maliny lub likier migdałowy. Ciasto drożdżowe idealnie smakuje podane z kruszonką lub nadzieniem orzechowym.

Brownie w garnku żeliwnym – przepis

Składniki:

  • 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady,
  • 2/3 szklanki kakao,
  • 3 jaja,
  • ½ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • ½ łyżeczki soli.

Zobacz także

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Połam czekoladę na duże kawałki.
  • Wsyp do miski wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao, gorzką czekoladę, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj wszystko.
  • Do innego naczynia włóż mokre składniki, czyli olej oraz jaja, a następnie połącz je ze sobą.
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, po czym wymieszaj je drewnianą łyżką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wysmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem. Wlej do niego masę na brownie.
  • Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zostaw je na około 20 minut.
  • Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż w nie drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, wyłącz piekarnik. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia. Można też zakończyć pieczenie, gdy ciasto jest lekko wilgotne na środku.

Ciasto drożdżowe w garnku żeliwnym – przepis

Składniki na zaczyn na ciasto drożdżowe:

  • 10 dkg świeżych drożdży,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie rodzynek (200 g).

Składniki na kruszonkę do ciasta:

  • 50 g masła,
  • ½ szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru.

Czas przygotowania: około 2-2,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania zaczynu na ciasto drożdżowe:

  • Na niewielkim ogniu podgrzej mleko – uważaj, aby się nie przypaliło.
  • Przelej mleko do miski, dodaj do niego cukier i mąkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Rozkrusz drożdże, a następnie dodaj je do mleka, cukru i mąki.
  • Przykryj zaczyn w misce czystą ściereczką. Postaw go w ciepłym miejscu.
  • Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
  • Rozpuść masło w niewielkim rondelku i odstaw je do ostygnięcia.
  • Kiedy zaczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodaj do niego mąkę i jaja. Zagnieć z nich ciasto.
  • Wlej chłodne masło do ciasta. Ponownie zagnieć wszystkie składniki.
  • Wsyp rodzynki do masy, a następnie zacznij ją znów wyrabiać.
  • Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ją w ciepłym miejscu.
  • Posmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem roślinnym, po czym posyp wnętrze naczynia mąką.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Następnie włóż je do garnka z żeliwa i posmaruj drożdżówkę ciepłym mlekiem.

Sposób przygotowania kruszonki do ciasta:

  • Wymieszaj cukier oraz mąkę.
  • Posiekaj nożem zimne masło, po czym dodaj do mąki z cukrem.
  • Połącz wszystkie składniki i zagnieć z nich kruszonkę.
  • Posyp ciasto kruszonką.
  • Przykryj garnek żeliwny, w którym jest drożdżówka, ściereczką. Pozostaw naczynie w ciepłym miejscu na tyle czasu, aby ciasto wypełniło całość naczynia.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego wyrośnięty drożdżowy przysmak na około 50 minut.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama