Smaczna i pożywna zupa krem powstanie z czarnej rzepy, pora, ziemniaków, szalotki i pietruszki. Do jej zagęszczenia używa się śmietany lub jogurtu naturalnego. Surówka z rzepy, marchwi i jabłka to pomysł na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.

Reklama

Czarna rzepa zawiera w sobie witaminy C, B1 i B2 oraz związki siarkowe o właściwościach odkażających i działaniu przeciwłojotokowym. Warzywo pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomaga przy kaszlu oraz łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych.

Kremowa zupa z czarnej rzepy – krok po kroku

Zobacz także

Gęsta i kremowa zupa na bazie czarnej rzepy to pomysł na obiad lub kolację. Podawana na gorąco najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • średniej wielkości garnka.

Składniki:

  • 4 czarne rzepy,
  • 2 szalotki,
  • 1 por,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • śmietana 30 % (w wersji dietetycznej można ją zastąpić jogurtem naturalnym),
  • 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Szarotkę i por (tyko białą część) umyj i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej w garnku i smaż na nim warzywa, aż się zeszklą.
  • Czarną rzepę, korzeń pietruszki i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych warzyw.
  • Duś całość pod przykryciem przez 10 minut.
  • Zalej warzywa bulionem i gotuj, aż zmiękną (około 50 minut).
  • Dodaj śmietanę (aby się nie ścięła, wystarczy kilka łyżek zupy odlać do kubka i w nim rozmieszać śmietanę).
  • Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładki krem.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Zupa krem najlepiej smakuje z domowymi grzankami.
  • Do ozdoby talerza można użyć kilku listków świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

Surówka z rzepy – przepis

Smak jabłka i marchwi dobrze komponuje się z czarną rzepą tworząc razem smaczny dodatek do obiadu. Ponadto są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, dzięki czemu, oprócz walorów smakowych, stanowią także zdrową przekąskę.

Potrzebujesz:

  • tarki o dużych oczkach,
  • miski.

Składniki:

  • 2 czarne rzepy,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypioru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rzepę dokładnie umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i odstaw na 15 minut.
  • Odciśnij sok, który wytworzyło warzywo.
  • Marchew i jabłko umyj i obierz ze skóry (z jabłka usuń gniazda nasienne).
  • Zetrzyj składniki na tarce i dodaj do rzepy.
  • Zalej całość jogurtem i olejem.
  • Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą do smaku.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Do dekoracji surówki użyj drobno posiekanego szczypioru.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama