Czipsy z jarmużu
© azurita/Fotolia.com

Chipsy z jarmużu to zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska. Sierpień jest początkiem sezonu na jarmuż, najlepszą wiadomością jest to, że świeże liście można znaleźć w sklepach przez całą jesień i zimę. Odpowiednio przygotowane chipsy są chrupiące i delikatne, a wyczuwalny jest jedynie smak ulubionych przypraw. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na chipsy z jarmużu - podstawowy i na ostro.

Jarmuż jest niezwykle zdrowym warzywem. Garstka tej sałaty zawiera w sobie całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Ponadto ma udowodnione działanie antynowotworowe. W jarmużu możemy znaleźć także kwas foliowy, witaminy A, B oraz K, żelazo czy wapń.

Najprostszy przepis na chipsy z jarmużu

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

  1. Liście jarmużu należy umyć i wykroić twarde łodygi.
  2. Liście przełożyć do miski, skropić oliwę, doprawić pieprzem i solą oraz dokładnie zamieszać.
  3. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenie i przygotowane liście. Między każdym liściem powinien być odstęp. Jeśli liście będą na siebie nachodzić, nie uzyskamy oczekiwanej chrupkości.
  4. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut - liście powinny być chrupiące, ale nie spalone.

Przepis na chipsy z jarmużu na ostro

  • 150 g jarmuży
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, papryka chilli - czym więcej, tym chipsy będą bardziej ostre, szczypta granulowanego czosnku
  • opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne 

Jak zrobić chipsy z jarmużu na ostro?

  1. Liście myjemy, odcinamy łodygi. Jeśli mamy duże liście, możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Przerzucamy do miski.
  2. Oliwę mieszamy z przyprawami i dolewamy do liści. Całości mieszamy rękę, oliwę dokładnie wcieramy w liście.
  3. W tym momencie możemy posypać jarmuż płatkami drożdżowymi, dzięki temu uzyskamy delikatny, serowy posmak.
  4. Liście rozkładamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach.