Reklama

Sałatka ze szpinaku jest doskonałą propozycją na błyskawiczne i zdrowe drugie śniadanie, które można wziąć ze sobą do pracy. Nie spędzisz w kuchni dłużej niż 5 minut!

Reklama

Dlaczego warto jeść sałatkę ze szpinakiem?

Szpinak jest cennym źródłem błonnika, składników mineralnych, antyoksydantów i istną bombą witaminową. Poza tym w połączeniu z truskawkami, jest świetną jako przekąska dla osób, które dbają o linię, ponieważ oba składniki zawierają bardzo mało kalorii.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Składniki:

  • pęczek młodego szpinaku,
  • 25 dag truskawek,
  • kostka sera twarogowego,
  • płynny miód,
  • garść płatków migdałowych,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przyrządzenia:

1. Szpinak opłucz i wysusz.

2. Umyte truskawki pokrój w ćwiartki, a ser twarogowy w drobną kostkę.

3. Wyłóż na talerz szpinak i truskawki, na środku ułóż pokrojony ser.

4. Całość polej oliwą z oliwek, miodem i posyp płatkami migdałów.

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i ricottą

Składniki:

  • pęczek młodego szpinaku,
  • 15 dag truskawek,
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika i dyni,
  • orzechy nerkowca,
  • 1 czubata łyżka sera ricotta,
  • suszona figa,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 0,5 łyżeczki miodu płynnego,
  • szczypta kolorowego pieprzu.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przyrządzenia:

1. Umyty i osuszony szpinak wyłóż na talerz.

2. Ułóż na nim pokrojone w plasterki truskawki i serek ricotta.

3. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni do momentu zarumienienia.

4. Orzechy i figę drobno pokrój.

5. Pestkami, orzechami i figą posyp sałatkę.

6. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, miód i pieprz, po czym polej przygotowanym dressingiem sałatkę.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama