Dieta przeciwzapalna – zasady, produkty, kiedy stosować?
Dieta przeciwzapalna to sposób żywienia, dzięki któremu możemy zmniejszyć lub usunąć stan zapalny z naszego organizmu. Dieta przeciwzapalna - co jeść, czego unikać, kiedy stosować?
Dieta przeciwzapalna to dieta zdrowotna, która ma na celu zmniejszenie lub usunięcie stanu zapalnego z naszego organizmu. Szczególnie sprawdzi się u osób cierpiących na AZS, problemy ze stawami i kośćmi, nowotwory oraz dla cukrzyków. Najważniejsze zasady diety przeciwzapalnej - co wolno jeść, a jakie produkty lepiej omijać?
Dieta przeciwzapalna - na czym polega?
Dieta przeciwzapalna to sposób żywienia, który ma na celu dostarczenie składników żywieniowych, który działają przeciwzapalnie. Oparta jest przede wszystkim na świeżych warzywach i owocach, które należy spożywać kilka razy dziennie. Choć dieta oparta jest przede wszystkim na produktach roślinnych, znajdują się w niej także ryby oraz produkty odzwierzęce. Tego typu dieta jest dość podobna do diety śródziemnomorskiej, jednak jadłospis uzupełniony jest o takie produkty jak azjatyckie grzyby i glony. Szczególnie duży nacisk jest skierowany na pokarm bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 oraz flawonoidy i karotenoidy, a także witaminę C, witaminy z grupy D.
Dieta przeciwzapalna - kiedy stosować?
Dieta przeciwzapalna nie jest dietą odchudzającą, lecz zdrowotną. Ma ona za zadanie uzupełnić braki witamin i składników odżywczych w organizmie. Tego typu dietę możemy stosować w celu zmniejszenia procesu zapalnego jako dodatkowy element leczenia.
Szczególnie polecana jest w przypadku takich chorób jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sarkoidoza, schorzenia układu kostnego i mięśniowego, nowotworom czy cukrzycy. Dietę przeciwzapalną możemy również stosować zapobiegawczo przez długi czas - to urozmaicony i pełnowartościowy sposób żywienia.
Co jeść na diecie przeciwzapalnej?
Piramida żywności przeciwzapalnej została wymyślona dr. Andrew Weila, składa się ona aż z 12 poziomów. Postawą diety są świeże warzywa i owoce, bogate w flawonoidy i karotenoidy.
Lista produktów polecanych na diecie przeciwzapalnej:
- warzywa - surowe i gotowane, przede wszystkim zielone liściaste, warzywa krzyżowe i jarzyny,
- owoce - ciemniejsze warzywa zawierają więcej substancji przeciwzapalnych,
- ziarna - ryż, kasze, płatki zbożowe,
- makarony - najlepiej razowe gotowane al dente,
- rośliny strączkowe - groch, ciecierzyca, fasola,
- zdrowe tłuszcze - np. oliwa z oliwek lub awokado,
- ryby,
- produkty sojowe - tempeh, mleko sojowe, seitan,
- grzyby azjatyckie,
- chudy nabiał i jajka,
- zioła i przyprawy,
- herbata - zielona, biała, czerwona, ziołowa,
- suplementy na wzmocnienie organizmu.
Produkty zabronione na diecie przeciwzapalnej
- słodkie napoje
- chleb i makaron z białej mąki
- słodycze: ciastka, czekolada, lizaki, cukierki
- wysoko przetworzone produkty i gotowe dania
- tłuszcze utwardzone
- słone przekąski
- alkohol