Reklama

Dieta przeciwzapalna to dieta zdrowotna, która ma na celu zmniejszenie lub usunięcie stanu zapalnego z naszego organizmu. Szczególnie sprawdzi się u osób cierpiących na AZS, problemy ze stawami i kośćmi, nowotwory oraz dla cukrzyków. Najważniejsze zasady diety przeciwzapalnej - co wolno jeść, a jakie produkty lepiej omijać?

Reklama

Dieta przeciwzapalna - na czym polega?

Dieta przeciwzapalna to sposób żywienia, który ma na celu dostarczenie składników żywieniowych, który działają przeciwzapalnie. Oparta jest przede wszystkim na świeżych warzywach i owocach, które należy spożywać kilka razy dziennie. Choć dieta oparta jest przede wszystkim na produktach roślinnych, znajdują się w niej także ryby oraz produkty odzwierzęce. Tego typu dieta jest dość podobna do diety śródziemnomorskiej, jednak jadłospis uzupełniony jest o takie produkty jak azjatyckie grzyby i glony. Szczególnie duży nacisk jest skierowany na pokarm bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 oraz flawonoidy i karotenoidy, a także witaminę C, witaminy z grupy D.

Dieta przeciwzapalna - kiedy stosować?

Dieta przeciwzapalna nie jest dietą odchudzającą, lecz zdrowotną. Ma ona za zadanie uzupełnić braki witamin i składników odżywczych w organizmie. Tego typu dietę możemy stosować w celu zmniejszenia procesu zapalnego jako dodatkowy element leczenia.

Szczególnie polecana jest w przypadku takich chorób jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sarkoidoza, schorzenia układu kostnego i mięśniowego, nowotworom czy cukrzycy. Dietę przeciwzapalną możemy również stosować zapobiegawczo przez długi czas - to urozmaicony i pełnowartościowy sposób żywienia.

Co jeść na diecie przeciwzapalnej?

Piramida żywności przeciwzapalnej została wymyślona dr. Andrew Weila, składa się ona aż z 12 poziomów. Postawą diety są świeże warzywa i owoce, bogate w flawonoidy i karotenoidy.

Lista produktów polecanych na diecie przeciwzapalnej:

  • warzywa - surowe i gotowane, przede wszystkim zielone liściaste, warzywa krzyżowe i jarzyny,
  • owoce - ciemniejsze warzywa zawierają więcej substancji przeciwzapalnych,
  • ziarna - ryż, kasze, płatki zbożowe,
  • makarony - najlepiej razowe gotowane al dente,
  • rośliny strączkowe - groch, ciecierzyca, fasola,
  • zdrowe tłuszcze - np. oliwa z oliwek lub awokado,
  • ryby,
  • produkty sojowe - tempeh, mleko sojowe, seitan,
  • grzyby azjatyckie,
  • chudy nabiał i jajka,
  • zioła i przyprawy,
  • herbata - zielona, biała, czerwona, ziołowa,
  • suplementy na wzmocnienie organizmu.

Produkty zabronione na diecie przeciwzapalnej

  • słodkie napoje
  • chleb i makaron z białej mąki
  • słodycze: ciastka, czekolada, lizaki, cukierki
  • wysoko przetworzone produkty i gotowe dania
  • tłuszcze utwardzone
  • słone przekąski
  • alkohol

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama