Reklama

Borelioza jest chorobą zakaźną powstałą w wyniku ugryzienia kleszcza, meszki lub komara zakażonych zakażonych bakterią Borrelia. Leczy się ją antybiotykami, jednak środki te sprzyjają wystąpieniu grzybic, alergii oraz biegunek. Należy więc podczas leczenia unikać pokarmów bogatych w cukier. Warto też przyjmować jak najwięcej witamin i pić zioła o działaniu przeciwgrzybicznym, oczyszczającym i przeciwzapalnym.

Reklama

Podczas jesiennych wypraw do lasu na grzyby łatwo złapać kleszcza. Po powrocie należy dokładnie obejrzeć swoje ciało na wypadek groźnego ukąszenia.

Czym jest borelioza?

Borelioza to choroba zakaźna wywołana przez bakterie przenoszone najczęściej przez kleszcze z rodzaju Ixodes. Leczenie jej opiera się na długotrwałej terapii antybiotykowej, która pozostawia wiele skutków ubocznych, takich jak alergie, biegunki i grzybice. Należy więc wzmocnić walkę z chorobą dietą, która uodporni układ pokarmowy i immunologiczny.

Dieta przeciwgrzybicza podczas boreliozy – eliminacja cukru

Na skutek długiego stosowania antybiotyków, u chorych na boreliozę często rozwija się grzybica dróg pokarmowych i moczowych. Należy więc unikać pokarmów, które zawierają dużą ilość cukru, stanowiącego pożywkę dla drożdżaków (odpowiedzialnych za rozwój grzyba). Tak więc podczas boreliozy należy wykluczyć:

  • białe pieczywo, które warto zastąpić ciemnym pełnoziarnistym,
  • słodycze oraz słodkie napoje gazowane,
  • alkohol, w szczególności piwo i wino, które znacznie pogarszają stan chorych,
  • najsłodsze owoce np. banany,
  • sery żółte.

Natomiast podczas leczenia boreliozy wskazane są pełnowartościowe produkty bogate w witaminy i minerały. Warto więc jeść:

  • brązowy ryż,
  • niesłodkie warzywa, takie jak seler, kapusta, ogórek, cukinia czy zielona papryka,
  • białe sery,
  • ciemną czekoladę (tę z najmniejszą ilością cukru).

Zapotrzebowanie na witaminy A, C, D, E podczas boreliozy

Aby wspierać leczenie boreliozy, niezbędne jest przyjmowanie dużej dawki witamin. Gdy jest ich za mało w organizmie, to proces leczenia jest dłuższy. Co więcej, antybiotyki hamują przyswajanie witamin z pokarmu. Szczególnie istotne są:

  • witamina A, która znajduje się m.in. w nasionach i pestkach, otrębach pszennych, kakao, soczewicy i czosnku,
  • witamina C dostępna w papryce, morelach, twarogu, cytrynie czy cebuli,
  • witamina D znajdująca się w truskawkach, kiwi, pomidorach, brokułach, grochu, jarmużu, kapuście i żurawinie,
  • witamina E, która znajduje się w słoneczniku, fasoli, otrębach pszennych, szparagach, kukurydzy czy płatkach owsianych,
  • witamina B12 obecna w mięsie i jajach.

Dieta na bazie ziół – jeżówka, dzika róża, czarna porzeczka, dziki bez, rokitnik, kurkuma, babka jajowata

Pacjenci z boreliozą poza zdrowym żywieniem powinni też pić dużo ziół, które wzmacniają układ immunologiczny. W tym celu warto przez trzy tygodnie pić jeżówkę. Zioło to ma działanie antybakteryjne, wzmacniające i przeciwzapalne. Dużą zawartość witaminy C ma też dzika róża, czarna porzeczka, dziki bez oraz rokitnik.

Reklama

Podczas leczenia antybiotykowego należy zadbać o usuwanie neurotoksyn, które powstają na skutek zabijania krętków Borrelia. Takie działanie ma kurkuma, babka jajowata i rdestowiec ostrokończysty.

Reklama
Reklama
Reklama