bułka z rybą na śniadanie
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Produkty zakwaszające organizm - sery żółte, wędliny, ryby, wieprzowina

Organizm zakwaszają produkty zbożowe, sery, czy słodycze. Zakwaszenie organizmu pogarsza samopoczucie i spowalnia regenerację organizmu. Niekiedy też przyczynia się do rozwoju kwasicy, która zagraża życiu człowieka.

Organizm zakwaszają produkty zbożowe, sery, czy słodycze. Zakwaszenie organizmu pogarsza samopoczucie i spowalnia regenerację organizmu. Niekiedy też przyczynia się do rozwoju kwasicy, która zagraża życiu człowieka.

Zakwaszenie organizmu – co to jest?

Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Jego przyczyną może być nadmierny wysiłek fizyczny, bądź brak ruchu. Przyczyną jest też dieta, która zawiera dużo produktów zakwaszających organizm, bądź takich, które nie dostarczają organizmowi odpowiednich porcji witamin, pierwiastków i białka. Jeśli organizm jest zakwaszony przez dłuższy czas to pobiera on pierwiastki (wapń, potas, sód, czy magnez) z tkanek i następuje wtedy ich demineralizacja. Dochodzi do odwapnienia organizmu i zauważamy osłabienie paznokci, włosów, kości stają się podatne na złamania, czy obserwujemy pojawienie się próchnicy zębów. Poza tym zakwaszenie organizmu przyczynia się do pojawienia się osteoporozy, miażdżycy, cukrzycy, czy zmian nowotworowych. Podsumowując, jesteśmy zmęczeni i osłabieni.

Produkty, które zakwaszają organizm

Produkty, które zakwaszają organizm to przeważnie sery żółte, wędliny, ryby, mięso, a szczególnie wieprzowina, które zawierają dużo białka. Ponadto zalicza się do nich cukier i produkty go zawierające. Mąka pszenna, zawierająca duże ilości aminokwasów siarkowych, ryż biały także przyczyniają się do zakwaszenia organizmu. Picie kawy i czarnej herbaty także zakwasza organizm. Tak samo jest w przypadku czekolady, kakao i soli.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa czosnkowa

 

kobieta leży na łóżku i trzyma się za brzuch
©Halfpoint/Fotolia
Styl życia
Masz zakwaszony organizm? Zrób test i sprawdź!
Zakwaszenie organizmu objawia się ciągłym zmęczeniem i osłabieniem. Ponadto w wyniku zakwaszenia organizm odwapnia się i dochodzi do częstych złamań kości, miażdżycy, czy osteoporozy.

Zakwaszenie organizmu objawia się ciągłym zmęczeniem i osłabieniem. Ponadto w wyniku zakwaszenia organizm odwapnia się i dochodzi do częstych złamań kości, miażdżycy, czy osteoporozy. Zakwaszenie organizmu – objawy Zakwaszenie organizmu na początku objawia się wzdęciami, zgagą , silnym zmęczeniem, bólami głowy, czy stawów . Ponadto w wyniku zakwaszenia włosy i paznokcie są osłabione, a człowiek staje się zbyt nerwowy i leniwy. Zbyt duża ilość kwasów w organizmie spowalnia metabolizm i usuwanie szkodliwych toksyn. Zakwaszenie organizmu może być przyczyną pojawienia się poważnych chorób, takich jak astma, reumatyzm , zapalenie spojówek, miażdżyca, dna moczanowa , osteoporoza , a niekiedy nawet nowotwory. Test, po którym stwierdzisz czy masz zakwaszony organizm 1. Jesteś nieaktywny fizycznie?   TAK / NIE   2. Waga ciała waha się w przeciągu roku, nigdy nie jest stała?   TAK / NIE   3. Pijesz kawę kilka razy w tygodniu?   TAK / NIE   4. Od pewnego czasu masz osłabione włosy i paznokcie?   TAK / NIE   5. Coraz częściej odczuwasz silne zmęczenie?   TAK / NIE   6. Jesteś zbyt nerwowy i masz problemy z koncentracją?   TAK / NIE   7. Pijesz dziennie małe ilości wody (mniej niż 1 litr)?   TAK / NIE   8. Jesz małe ilości warzyw i owoców?   TAK / NIE   9. Odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. zaparcia, biegunki, kolka?   TAK / NIE   10. Cera jest skłonna do wyprysków, wysypki, bądź wydzielania się sebum?   TAK / NIE   Jeśli przy większości odpowiedzi zaznaczyłeś TAK prawdopodobnie organizm jest zakwaszony . Nie zwlekaj, tylko udaj się do lekarza na konsultację. Zbyt długie utrzymywanie się kwasów w...

Soki owocowe w szklanych butelkach
Pixabay/jackmac34/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Zasady diety odkwaszającej organizm. Czy dieta odkwaszająca rzeczywiście leczy?
Dieta odkwaszająca organizm nazywana jest też dietą zasadową (alkaliczną), ponieważ jej podstawowym założeniem jest zastąpienie produktów zakwaszających organizm produktami zasadowymi. Dieta ta ma poprawiać samopoczucie i zapobiegać chorobom takim jak np. osteoporoza.

Dieta odkwaszająca organizm nazywana jest też dietą zasadową (alkaliczną), ponieważ jej podstawowym założeniem jest zastąpienie produktów zakwaszających organizm produktami zasadowymi. Dieta ta ma poprawiać samopoczucie i zapobiegać chorobom takim jak np. osteoporoza. Na czym polega dieta odkwaszająca? Dieta odkwaszająca organizm opiera się na założeniu, że produkty, które jemy mogą podnosić lub obniżać kwasowość płynów ustrojowych: krwi i moczu. Zgodnie z założeniami diety produkty kwasowe należy równoważyć zasadowymi. Dzięki temu w organizmie zostanie zachowana równowaga kwasowo-zasadowa, która jest ważna dla jego prawidłowego funkcjonowania.   Według zwolenników diety odkwaszającej zbyt wysokie pH organizmu może być przyczyną ciągłych bólów głowy, nawracającej zgagi, wahań nastroju, drażliwości, nadwagi, przemęczenia , a nawet osteoporozy i nowotworów. Żeby poprawić codzienne samopoczucie i zapobiec chorobom, należy więc zmienić dietę na taką, która zneutralizuje zbyt wysokie pH organizmu, jeść więcej produktów, które odkwaszają, a mniej tych, które zakwaszają organizm. Które produkty spożywcze zakwaszają? Do produktów silnie zakwaszających należą: mięso, drób, ryby hodowlane, owoce morza, jaja; piwo, wino oraz inne alkohole, czarna herbata, kawa, słodkie napoje gazowane, napoje energetyczne; suszone owoce; grzyby; jęczmień, kukurydza, żyto; pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca; sery żółte, twaróg, ser kozi, lody; ocet, musztarda, keczup, glutaminian sodu, galaretka, kakao, drożdże; cukier biały i trzcinowy, białą mąka, sztuczne słodziki, syrop kukurydziany, melasa, syrop z trzciny cukrowej, fruktoza, miód, syrop klonowy. Które produkty...

Kurze jaja
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Źródła białka zwierzęcego i roślinnego w diecie
Białko w diecie może pochodzić z różnych źródeł – zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. 75% masy tkanek miękkich ciała stanowią białka. Zapotrzebowanie na białko w diecie zależy od płci, wieku, masy ciała, aktywności fizycznej i innych czynników. Można przyjąć, że przeciętne zapotrzebowanie na białko zdrowego człowieka, to 50 gramów dziennie. Szkodzi zarówno za mała dawka białka w diecie (prowadzi do wyniszczenia organizmu), jak i jego nadwyżka (prowadzi do uszkodzenia nerek).

Białko w diecie może pochodzić z różnych źródeł – zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. 75% masy tkanek miękkich ciała stanowią białka. Zapotrzebowanie na białko w diecie zależy od płci, wieku, masy ciała, aktywności fizycznej i innych czynników. Można przyjąć, że przeciętne zapotrzebowanie na białko zdrowego człowieka, to 50 gramów dziennie. Szkodzi zarówno za mała dawka białka w diecie (prowadzi do wyniszczenia organizmu), jak i jego nadwyżka (prowadzi do uszkodzenia nerek). Rola białka w diecie Białko buduje nowe komórki i regeneruje stare, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, usuwa toksyny z organizmu. Białka to składnik krwi i mleka mam karmiących. Białko w diecie umożliwia regenerację mięśni i gojenie ran. Organizm potrafi sam produkować białko, ale jego ilość nie wystarczy, by organizm odpowiednio funkcjonował – dlatego tak ważne jest jedzenie produktów zawierających białko. Źródła białka pełnowartościowego Białko pełnowartościowe zawiera osiem aminokwasów, jest stopniowo przyswajane przez organizm, a później wykorzystywane. Dobrymi źródłami białka pełnowartościowego są jajka, produkty mleczne: sery, mleko, jogurty, maślanki, kefiry, mięso, ryby i owoce morza. Oto przykładowa lista produktów, które są źródłem białka pełnowartościowego, wraz z zawartością białka na 100 gramów produktu: tuńczyk – 26 gramów, homar – 26 gramów, pierś z kurczaka – 23 gramy, pierś z indyka – 22 gramy, stek wołowy – 21 gramów, sardynki – 21 gramów, stek jagnięcy – 19,5 gramów, krab – 18 gramów, krewetki – 17 gramów, twaróg – 12 gramów, jajko – 12 gramów, jogurt naturalny – 4 gramy mleko – 3,5 gramów. Źródła białka roślinnego Białko roślinne pozbawione jest jednego lub kilku aminokwasów. Produkty, które zawierają białko roślinne...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik