Żywienie w chorobie wrzodowej, czyli dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielenie soku żołądkowego
Dieta w chorobie wrzodowej polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z żywienia wszelkich produktów, które stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Wśród nich wyróżnia się esencjonalne wywary warzywne i mięsne, potrawy smażone, pikantne oraz wędzone. Chorzy powinni ograniczyć błonnik pokarmowy znajdujący się m.in. w razowym pieczywie.
Dieta w chorobie wrzodowej polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z żywienia wszelkich produktów, które stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Wśród nich wyróżnia się esencjonalne wywary warzywne i mięsne, potrawy smażone, pikantne oraz wędzone. Chorzy powinni ograniczyć błonnik pokarmowy znajdujący się m.in. w razowym pieczywie.
Choroba wrzodowa żołądka jest schorzeniem o charakterze przewlekłym, które objawia się silnymi bólami brzucha, nudnościami oraz wymiotami. Chorzy wymagają leczenia farmakologicznego, ale bardzo ważną rolą odgrywa również zmiana sposobu żywienia. Dieta w chorobie wrzodowej polega na ograniczeniu substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Podstawowe zasady żywienia w diecie na wrzody – faza przewlekła
Szczegółowe zalecenia żywieniowe w diecie na wrzody żołądka są zależne od fazy choroby. Wyróżnia się dwie fazy: ostrą (nasilenie objawów choroby) oraz przewlekłą.
Wśród zaleceń żywieniowych obowiązujących osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka w fazie przewlekłej można wymienić kilka zasad:
- Należy wyeliminować z diety wszystkie produkty i potrawy pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. Niewskazane są potrawy smażone, ciężkostrawne, wzdymające, wędzone, marynowane, esencjonalne wywary warzywne i mięsne.
- Chorzy nie powinni jadać potraw pikantnych. Zaleca się unikanie ostrych przypraw, gdyż podrażniają zmienioną chorobowo błoną śluzową żołądka, co prowadzi do nasilenia objawów choroby.
- Należy jeść posiłki małe objętościowo, ale często (nie rzadziej niż co 3 godziny). W przewlekłej fazie choroby zaleca się jeść 5 posiłków o stałych porach dnia.
- Powinno się dbać o prawidłową ilość płynów w ciągu dnia (około 2l). Niedozwolone są napoje gazowane, mocna naturalna kawa i herbata, alkohol oraz skondensowane soki.
Produktami niewskazanymi w diecie w chorobie wrzodowej są te, które zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego: pieczywo razowe, gruboziarniste kasze (gryczana, jęczmienna), surowe warzywa i owoce ze skórką, suche nasiona roślin strączkowych itp.
Dieta na wrzody w ostrej fazie choroby
Faza ostra choroby wrzodowej charakteryzuje się nasileniem objawów, dlatego choremu wdraża się żywienie z bardziej rygorystycznymi zaleceniami żywieniowymi niż w fazie przewlekłej schorzenia. Chory powinien jeść 6-7 niewielkich, lekkostrawnych posiłków. Każdy posiłek powinien być gotowany i rozdrobniony lub przetarty. W ostrej fazie choroby wskazanymi produktami są: kisiele, budynie, puree ziemniaczane, zupy kremy, gotowane i rozdrobnione chude mięso (drób, cielęcina), obrane, ugotowane i starte owoce, a także czerstwe pieczywo namoczone w wodzie lub w mleku. Chorzy nie mogą pić bardzo gorących napojów. Zalecana jest ciepła słaba herbata (np. zielona, owocowa), kawa zbożowa z dodatkiem mleka, przegotowana woda.