Dieta koktajlowa, czyli szybki sposób na utratę zbędnych kilogramów – poznaj najszybciej odchudzające warzywne koktajle
Dieta koktajlowa, poza redukcją masy ciała, sprzyja również oczyszczeniu organizmu z toksyn. Przepisy na koktajle odchudzające są proste w wykonaniu – wystarczy zmiksować wszystkie składniki.
Dieta koktajlowa, poza redukcją masy ciała, sprzyja również oczyszczeniu organizmu z toksyn. Przepisy na koktajle odchudzające są proste w wykonaniu – wystarczy zmiksować wszystkie składniki.
Popularną dietą odchudzającą, zwłaszcza w sezonie wiosenno–letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest dieta koktajlowa. Często jest również nazywana dietą oczyszczającą, gdy oprócz utraty zbędnych kilogramów gwarantuje detoksykację organizmu.
Zalety diety koktajlowej
Dieta koktajlowa polega na samodzielnym przygotowaniu i spożywaniu warzywnych i owocowo – warzywnych koktajli. Dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych, a także cennego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit. W warzywach i owocach znajdują się naturalne substancje antyoksydacyjne, które chronią organizm przed licznymi chorobami. Stosowanie diety koktajlowej sprzyja naturalnej detoksykacji, czyli usuwaniu z organizmu nagromadzonych toksyn.
Zasady obowiązujące przy diecie koktajlowej
W celu utraty zbędnych kilogramów koktajl należy przygotować z warzyw i owoców w stosunku 3:1, czyli trzy porcje warzyw i jedna porcja owoców. Taka proporcja sprawi, że napój będzie niskokaloryczny. Aby dieta koktajlowa przyniosła efekty powinno się przestrzegać kilku zasad:
- Unikaj tłustych mięs oraz wędlin. Nie jedz ryb wędzonych.
- Zrezygnuj ze słodyczy.
- Pij maksymalnie 2 filiżanki kawy i herbaty. Unikaj alkoholu oraz słodkich napojów.
- Sałatki, surówki, koktajle warzywne wzbogacaj o oleje tłoczone na zimno – na przykład olej rzepakowy.
- Koktajl musi być świeży, dlatego przygotowuj go codziennie rano. Podziel na porcje i spożywaj przed każdym posiłkiem jedną szklankę.
- Najważniejsze są trzy koktajle: buraczany, marchwiowy i pomidorowy.
- Dietę rozpocznij od koktajlu buraczanego. Powinnaś go wypijać co drugi dzień, naprzemiennie z koktajlem z marchwi i z pomidorów.
- Pozostałe posiłki ogranicz do gotowanych ryb, warzyw oraz jogurtów. W ograniczonych ilościach możesz spożywać mleko, jaja i drób, pełnoziarniste pieczywo, kaszę gryczaną oraz brązowy ryż.
Przepis na warzywny koktajl z buraka, marchwi i szpinaku
Składniki (na 1 porcję):
- pół czerwonego buraka,
- pół marchewki,
- duża garść szpinaku (świeżego),
- łodyga świeżego rabarbaru,
- sok z połowy cytryny,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Buraka ugotuj w całości, aż do jego zmięknięcia. Następnie obierz go i przekrój.
- Obierz marchewkę, dokładnie umyj szpinak i rabarbar.
- Wszystkie warzywa zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz odrobinę soli dla smaku. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Owocowo – warzywne smoothie
Składniki (na 1 porcję):
- burak,
- gałązka selera naciowego,
- jabłko,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- łyżeczka miodu,
- szklanka jagód.
Sposób przygotowania:
- Z buraka, jabłka oraz gałązki selera naciowego wyciśnij sok.
- Wszystkie soki przelej do jednego naczynia.
- Do soków dodaj siemię lniane, szklankę jagód oraz miód.
- Całość zmiksuj przy pomocy blendera.
Smacznego!
- Czy wiesz, że osoby ze stwardnieniem rozsianym powinny utrzymywać dietę bogatą w białko? Zobacz, na czym polega dieta na stwardnienie rozsiane.
- Lubisz chude mięso i pełnoziarniste produkty? Poznaj zasady, działanie i efekty diety Mel B.
- Dieta może wzmocnić stawy! Wypróbuj domowe sposoby na wzmocnienie stawów.