Reklama

Dieta koktajlowa, poza redukcją masy ciała, sprzyja również oczyszczeniu organizmu z toksyn. Przepisy na koktajle odchudzające są proste w wykonaniu – wystarczy zmiksować wszystkie składniki.

Reklama

Popularną dietą odchudzającą, zwłaszcza w sezonie wiosenno–letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest dieta koktajlowa. Często jest również nazywana dietą oczyszczającą, gdy oprócz utraty zbędnych kilogramów gwarantuje detoksykację organizmu.

Zalety diety koktajlowej

Dieta koktajlowa polega na samodzielnym przygotowaniu i spożywaniu warzywnych i owocowo – warzywnych koktajli. Dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych, a także cennego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit. W warzywach i owocach znajdują się naturalne substancje antyoksydacyjne, które chronią organizm przed licznymi chorobami. Stosowanie diety koktajlowej sprzyja naturalnej detoksykacji, czyli usuwaniu z organizmu nagromadzonych toksyn.

Zasady obowiązujące przy diecie koktajlowej

W celu utraty zbędnych kilogramów koktajl należy przygotować z warzyw i owoców w stosunku 3:1, czyli trzy porcje warzyw i jedna porcja owoców. Taka proporcja sprawi, że napój będzie niskokaloryczny. Aby dieta koktajlowa przyniosła efekty powinno się przestrzegać kilku zasad:

  • Unikaj tłustych mięs oraz wędlin. Nie jedz ryb wędzonych.
  • Zrezygnuj ze słodyczy.
  • Pij maksymalnie 2 filiżanki kawy i herbaty. Unikaj alkoholu oraz słodkich napojów.
  • Sałatki, surówki, koktajle warzywne wzbogacaj o oleje tłoczone na zimno – na przykład olej rzepakowy.
  • Koktajl musi być świeży, dlatego przygotowuj go codziennie rano. Podziel na porcje i spożywaj przed każdym posiłkiem jedną szklankę.
  • Najważniejsze są trzy koktajle: buraczany, marchwiowy i pomidorowy.
  • Dietę rozpocznij od koktajlu buraczanego. Powinnaś go wypijać co drugi dzień, naprzemiennie z koktajlem z marchwi i z pomidorów.
  • Pozostałe posiłki ogranicz do gotowanych ryb, warzyw oraz jogurtów. W ograniczonych ilościach możesz spożywać mleko, jaja i drób, pełnoziarniste pieczywo, kaszę gryczaną oraz brązowy ryż.

Przepis na warzywny koktajl z buraka, marchwi i szpinaku

Składniki (na 1 porcję):

  • pół czerwonego buraka,
  • pół marchewki,
  • duża garść szpinaku (świeżego),
  • łodyga świeżego rabarbaru,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Buraka ugotuj w całości, aż do jego zmięknięcia. Następnie obierz go i przekrój.
  • Obierz marchewkę, dokładnie umyj szpinak i rabarbar.
  • Wszystkie warzywa zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz odrobinę soli dla smaku. Całość wymieszaj.

Smacznego!

Owocowo – warzywne smoothie

Składniki (na 1 porcję):

  • burak,
  • gałązka selera naciowego,
  • jabłko,
  • łyżeczka siemienia lnianego,
  • łyżeczka miodu,
  • szklanka jagód.

Sposób przygotowania:

  • Z buraka, jabłka oraz gałązki selera naciowego wyciśnij sok.
  • Wszystkie soki przelej do jednego naczynia.
  • Do soków dodaj siemię lniane, szklankę jagód oraz miód.
  • Całość zmiksuj przy pomocy blendera.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama