Reklama

Dieta Hunzów, czyli zaszytego w himalajskich dolinach Pakistanu pasterskiego plemienia, opiera się na produktach świeżych, wysokiej jakości. Są to duże ilości surowych owoców, świeżych warzyw, kasz i pełnoziarnistych zbóż, z których wypiekają chlebki czapati. Produkty pochodzenia zwierzęcego w ich jadłospisie to przede wszystkim kozie mleko, klarowane masło (ghee) i niezwykle rzadko duszone mięso.

Reklama

Hunzowie dożywają w doskonałej kondycji 120-140 lat. Nie występują u nich choroby cywilizacyjne ani choroby dziecięce (np. ospa czy różyczka), są pełni energii i pozytywnie nastawieni do świata.

Sposób Hunzów na zdrowie i młodość

Hunzowie żyją w Pakistanie na obszarze, który cechuje się ostrym klimatem. Lata są ciepłe, a zimy bardzo mroźne. Otoczone wysokimi górami doliny, które zamieszkują, przez setki lat odcinały ich od innych cywilizacji. Dzięki temu Hunzowie nigdy nie prowadzili wojen. W latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku do królestwa pakistańskich pasterzy docierali badacze, którzy ze zdumieniem odkrywali, że tamtejsza ludność nie zapada na takie choroby jak cukrzyca, otyłość, nowotwory czy schorzenia układu krążenia. Zamiast tego dożywają w doskonałym zdrowiu 140 lat. Ponadto mężczyźni nawet w wieku 90 lat zostają ojcami, a 50-letnie kobiety rodzą zdrowe dzieci. Hunzowie zajmują się przede wszystkim wypasaniem kóz i jaków oraz uprawą roślin (ziół, warzyw, owoców, zbóż). Dziennie chodzą około 20-30 km skalistymi i trudnymi do pokonania trasami. Praktykują jogę, medytują, żyją w spokoju. W królestwie Hunzów nie ma policji, ponieważ nikt nie kradnie i nie popełnia przestępstw. Żyją w zgodzie i harmonii. Podporządkowani są naturze, z tego względu w okresie zimowym często stosują głodówki oczyszczające, oszczędzając w ten sposób cenne wówczas pożywienie. Myślą przewodnią życia Hunzów jest wzrastanie, a nie starzenie się.

Na czym polega dieta Hunzów?

Hunzowie jedzą dwa skromne posiłki dziennie, które składają się przeważnie z owoców, warzyw, kasz i koziego nabiału.

W jadłospisie Hunzów znajdują się:

  • zboża – głównie pszenica, jęczmień, owies, proso i gryka,
  • warzywa – jadane głównie na surowo, zielone i liściaste, takie jak np. kapusta, sałata, szpinak oraz ziemniaki, marchew, groch, fasola, zielony groszek, rzepa, dynia, rzodkiewka,
  • kiełki roślin strączkowych, lucerny i pędy ziół,
  • nabiał (z koziego mleka oraz mleka jaków) – świeże mleko, masło klarowane (ghee), maślanka, jogurty, sery,
  • owoce – świeże i suszone: jabłka, winogrona, gruszki, morele, jagody goi, wiśnie,
  • ziołowe napary,
  • lassi – napój z jogurtu, wody i przypraw,
  • ocet winogronowy,
  • olej morelowy,
  • mięso – w przypadku, gdy zwierzę jest już niezdolne do pracy na roli, zabija się je i przyrządza gulasz.

Krystalicznie czyste powietrze, nasycona mineralnym pyłem woda, która spływa z górskich skał, oraz żyzna nie skażona żadnymi substancjami chemicznymi gleba, to sekret najwyższej jakości składników spożywczych Hunzów.

Hunzowie nie obierają warzyw i owoców – szczególnie tych jedzonych na surowo. Ponadto na stołach Hunzów do każdego posiłku podawane są surówki z dodatkiem octu winogronowego i oleju z pestek moreli. Drzewa morelowe bardzo gęsto porastają krainę Hunzów, dlatego ich owoce jedzone są często. Wykorzystywane są również pestki, z których robiony jest olej. Olej morelowy stosowany jest w kuchni jako kosmetyk (do skóry i włosów) oraz lekarstwo.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama