Przepisy na desery w garnku żeliwnym: brownie z gorzkiej czekolady oraz ciasto drożdżowe z kruszonką
Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.
Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.
Desery przygotowywane w garnku żeliwnym są doskonale wypieczone z każdej strony. Do brownie, czyli czekoladowego wypieku, warto dodać maliny lub likier migdałowy. Ciasto drożdżowe idealnie smakuje podane z kruszonką lub nadzieniem orzechowym.
Brownie w garnku żeliwnym – przepis
Składniki:
- 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady,
- 2/3 szklanki kakao,
- 3 jaja,
- ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¾ szklanki brązowego cukru,
- 2/3 szklanki oleju,
- ½ łyżeczki soli.
Czas przygotowania: około 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Połam czekoladę na duże kawałki.
- Wsyp do miski wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao, gorzką czekoladę, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj wszystko.
- Do innego naczynia włóż mokre składniki, czyli olej oraz jaja, a następnie połącz je ze sobą.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, po czym wymieszaj je drewnianą łyżką.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wysmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem. Wlej do niego masę na brownie.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zostaw je na około 20 minut.
- Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż w nie drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, wyłącz piekarnik. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia. Można też zakończyć pieczenie, gdy ciasto jest lekko wilgotne na środku.
Ciasto drożdżowe w garnku żeliwnym – przepis
Składniki na zaczyn na ciasto drożdżowe:
- 10 dkg świeżych drożdży,
- ½ szklanki mleka,
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki mąki.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 4 jajka,
- 100 g masła,
- 3 szklanki mąki,
- 1 opakowanie rodzynek (200 g).
Składniki na kruszonkę do ciasta:
- 50 g masła,
- ½ szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru.
Czas przygotowania: około 2-2,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania zaczynu na ciasto drożdżowe:
- Na niewielkim ogniu podgrzej mleko – uważaj, aby się nie przypaliło.
- Przelej mleko do miski, dodaj do niego cukier i mąkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozkrusz drożdże, a następnie dodaj je do mleka, cukru i mąki.
- Przykryj zaczyn w misce czystą ściereczką. Postaw go w ciepłym miejscu.
- Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
- Rozpuść masło w niewielkim rondelku i odstaw je do ostygnięcia.
- Kiedy zaczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodaj do niego mąkę i jaja. Zagnieć z nich ciasto.
- Wlej chłodne masło do ciasta. Ponownie zagnieć wszystkie składniki.
- Wsyp rodzynki do masy, a następnie zacznij ją znów wyrabiać.
- Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ją w ciepłym miejscu.
- Posmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem roślinnym, po czym posyp wnętrze naczynia mąką.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Następnie włóż je do garnka z żeliwa i posmaruj drożdżówkę ciepłym mlekiem.
Sposób przygotowania kruszonki do ciasta:
- Wymieszaj cukier oraz mąkę.
- Posiekaj nożem zimne masło, po czym dodaj do mąki z cukrem.
- Połącz wszystkie składniki i zagnieć z nich kruszonkę.
- Posyp ciasto kruszonką.
- Przykryj garnek żeliwny, w którym jest drożdżówka, ściereczką. Pozostaw naczynie w ciepłym miejscu na tyle czasu, aby ciasto wypełniło całość naczynia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego wyrośnięty drożdżowy przysmak na około 50 minut.
Smacznego!