Przepisy na potrawy z żurawiną: tartę z serami i ciasteczka z orzechami włoskimi
Podaj żurawinę na obiad – wytrawna tarta z mozzarellą, rokpolem i świeżo zmielonym pieprzem smakuje doskonale na gorąco i na drugi dzień po upieczeniu.
Podaj żurawinę na obiad – wytrawna tarta z mozzarellą, rokpolem i świeżo zmielonym pieprzem smakuje doskonale na gorąco i na drugi dzień po upieczeniu.
Żurawina w kuchni to nie tylko gotowy sos do indyka czy pogryzane wprost z torebki suszone, lekko kwaskowate owoce.
Wytrawna tarta z żurawiną i serami
Spróbuj żurawiny na gorąco w wersji wytrawnej, w połączeniu z ostrymi serami i pieprzem. Tarta podana z odświeżającą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem to niebo w gębie.
Składniki na ciasto (na 6 porcji):
- 200 gramów mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki śmietany,
- 100 gramów masła,
- odrobina soli,
- 1 łyżka cukru.
Składniki na nadzienie:
- 100 gramów suszonej żurawiny,
- 150 gramów mozzarelli,
- 150 gramów sera rokpol,
- odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Czas wykonania: około godziny (bez czasu chłodzenia ciasta w lodówce)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyjmij z lodówki masło na około godzinę przed przygotowywaniem tarty – powinno mieć temperaturę pokojową.
- Przesiej przez sito mąkę na stolnicę.
- Umieść na niej masło i posiekaj je drobno nożem.
- Zrób w mące nieduży dołek i przełóż do niego żółtka, cukier oraz śmietanę.
- Zagniataj składniki dłońmi kilka minut tak, aby powstała jednolita, miękka i zwarta masa.
- Ciasto uformuj w kulę, owiń folią aluminiową i przez około 30 minut chłódź w lodówce.
- Posyp stolnicę mąką.
- Rozwałkuj na niej ciasto na placek pięciomilimetrowej grubości.
- Po owinięciu nim wałka do ciasta, przenieś je do formy do tarty.
- Zbędne kawałki ciasta, wystające poza brzegi, odetnij nożem.
- Ponakłuwaj delikatnie ciasto w formie ząbkami widelca i wstaw je jeszcze na 20 minut do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza i piecz tartę do zrumienienia przez około 15 minut.
- Rozłóż na cieście kosteczki sera i suszoną żurawinę i posyp całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Piecz tartę kolejne 10 minut.
Obłędne ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi (nie tylko na Boże Narodzenie!)
Wypróbuj przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka, godne kuchennej bogini. To doskonały kruchy deser do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy też w podróż.
Składniki (na około 50 ciasteczek):
- 100 gramów suszonej żurawiny,
- 110 gramów grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 320 gramów mąki pszennej,
- 100 gramów cukru,
- 225 gramów miękkiego masła,
- 2 łyżki mleka,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 100 gramów wiórków kokosowych.
Czas wykonania: 20 minut (+ 12 minut pieczenia + 2 godziny chłodzenia w lodówce)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puszysta masę.
- Dodaj mleko, sól, esencję waniliową i zmiksuj.
- Powoli i stopniowo dodawaj mąkę, mieszając.
- Wmieszaj do ciasta kawałki orzechów i żurawinę (jeśli owoce są zbyt duże – przekrój je na pół).
- Uformuj z ciasta 2 wałki o długości 30 centymetrów każdy.
- Zwilż je wodą i dokładnie obtocz w wiórkach kokosowych.
- Zawiń w folię i chłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
- Każdy z wałków ciasta potnij ostrym nożem na około czteromilimetrowe plastry.
- Rozłóż je na papierze do pieczenia, umieszczony na blasze piekarnika.
- Piecz do zrumienienia - około 12 minut w nagrzanym do 200° Celsjusza piekarniku.
Smacznego!
- Lubisz desery? Polecamy przepis na pyszne ciasto leśny mech.
- W domu pojawili się niezapowiedziani goście? Przygotuj błyskawiczny sernik z trzech składników!
- Masz ochotę na domowe wypieki? Sprawdź, nasz przepis na ciasto francuskie z budyniem i ananasem.