Dania ze słonecznikiem bulwiastym – przepis na zupę krem i sałatkę z topinamburem
Słonecznik bulwiasty, inaczej topinambur, wykorzystuje się w kuchni najczęściej do przyrządzania sałatek i zup. Roślina dobrze smakuje zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Topinambur można upiec w piekarniku, usmażyć lub zamarynować.
Słonecznik bulwiasty, inaczej topinambur, wykorzystuje się w kuchni najczęściej do przyrządzania sałatek i zup. Roślina dobrze smakuje zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Topinambur można upiec w piekarniku, usmażyć lub zamarynować.
Topinambur jest rośliną, która zawiera w sobie inulinę, czyli wielocukier o licznych właściwościach prozdrowotnych. Polisacharyd obniża poziom złego cholesterolu w organizmie i zmniejsza ilość cukru we krwi, dzięki czemu jedzenie topinamburu jest szczególnie zalecane diabetykom.
Topinambur na surowo – jaki ma smak?
Bulwy topinamburu mają lekko słodki smak, przypominający orzechy. Roślina jest bardzo soczysta. Jej smak można porównać do karczochów lub brazylijskich orzechów.
Zupa krem z topinamburu i gruszki – przepis krok po kroku
Potrzebujesz:
- blendera,
- dużego garnka.
Składniki:
- 6 bulw topinamburu,
- 2 gruszki,
- szczypta czarnego mielonego pieprzu,
- szczypta przyprawy curry,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- mały pęczek świeżej kolendry,
- 2 plastry marynowanego imbiru.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Bulwy topinamburu i gruszki dokładnie umyj i nie usuwaj z nich skóry.
- Roślinę i owoce pokój w plastry lub kostkę.
- Zagotuj wodę w garnku.
- Włóż do naczynia gruszki oraz topinambur i gotuj 20 minut.
- Zmiksuj składniki na gładki krem.
- Dodaj pieprz, curry oraz sos sojowy i gotuj całość przez 2 minuty.
- Marynowany imbir pokrój na małe kawałki i poszatkuj kolendrę.
- Zupę rozlej do talerzy.
- Ozdób potrawę odrobiną imbiru i kolendry.
Smacznego!
Przepis na sałatkę z topinamburem
Pieczony topinambur jest chrupiący i aromatyczny, dlatego to dobry dodatek do lekkich sałatek na bazie sałaty i pomidorów. Smak dania podkreśla dobrze wysmażony boczek na patelni i czosnek dodany do sałatkowego sosu.
Potrzebujesz:
- blachy do pieczenia,
- papieru do pieczenia,
- patelni,
- małej miseczki,
- wyciskarki do czosnku,
- dużej miski.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 bulwy topinamburu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego mielonego pieprzu,
- 4 cienkie plastry wędzonego boczku,
- 2 duże garście rukoli i mieszanki sałat,
- 6 pomidorków koktajlowych.
Składniki na sos do sałatki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżeczki karmelu jabłkowego (można go zastąpić miodem),
- szczypta soli,
- szczypta suszonego tymianku,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 ząbek czosnku.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Bulwy topinamburu dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry, bez zdejmowania skóry.
- Roślinę polej 2 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim plastry topinamburu.
- Piecz warzywo przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Plastry boczku podsmażaj na patelni przez około 10 minut, aż będą chrupiące.
- W małej miseczce wymieszaj składniki na sos do sałatki (czosnek przeciśnij przez praskę).
- Na talerz wyłóż po garści rukoli i mieszanki sałat.
- Pokrojony boczek i pomidory ułóż na sałatce.
- Całość zalej przygotowanym sosem.
- Na wierzch sałatki wyłóż upieczone plastry topinamburu.
Smacznego!
Już dziś wykorzystaj dostępny w Ole Ole kod promocyjny i kup grill elektryczny, aby realizować swoje nowe przepisy!