Przepis na łososia z pieczonymi ziemniakami, sałatką i sosem
Łososia wystarczy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku 15 minut. Najlepiej zabezpieczyć go przed wysuszeniem plasterkami cytryny i marynatą z olejem.
Łososia wystarczy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku 15 minut. Najlepiej zabezpieczyć go przed wysuszeniem plasterkami cytryny i marynatą z olejem.
Smak pieczonych lub grillowanych ryb podkreśla sok z cytryny, odrobina pieprzu i świeży koperek. Warto poeksperymentować z dodatkami, aby uzyskać własne najlepsze połączenie składników.
Przepis na pieczonego łososia z ziemniakami, sałatką i sosem ziołowym
Jeśli upieczona ryba będzie zbyt sucha, aromatyczny sos czosnkowo-ziołowy sprawdzi się doskonale. Można polać nim parujące kawałki łososia bądź maczać w nim pieczone ziemniaczki.
Składniki na pieczonego łososia (na 3 porcje):
- 600 gramów fileta z łososia ze skórą,
- pół pęczka koperku,
- 2 cytryny,
- kilka łyżek oleju,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- odrobina poszatkowanej papryczki chili bez pestek.
Składniki na pieczone ziemniaki (na 3 porcje)
- 1 kilogram niedużych ziemniaków,
- 100 mililitrów oliwy z oliwek,
- szczypta soli morskiej,
- odrobina soli kuchennej do gotowania ziemniaków,
- kilka łyżek oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu.
Składniki na sałatkę (na 3 porcje)
- 5 niedużych ogórków kiszonych,
- gotowy miks sałat,
- kilkanaście pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- szczypta cukru,
- odrobina soli,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego bądź cytrynowego.
Składniki na sos ziołowy:
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
- kilkanaście listków świeżej bazylii,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 mały jogurt naturalny,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:
- Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza (z termoobiegiem).
- Obierz starannie ziemniaki i pokrój je na równe kawałki.
- Gotuj je w osolonym wrzątku bez przykrycia 10-12 minut.
- Odcedź ziemniaki i włóż z powrotem do garnka po gotowaniu.
- W oddzielnym garnku podgrzej oliwę tak, aby nie zaczęła dymić.
- Polej ziemniaki w garnku gorącą oliwą i wymieszaj.
- Rozłóż je pojedynczą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz około 15 minut.
- Wyjmij blachę z ziemniakami z piekarnika, przemieszaj je, posyp rozmarynem, wędzoną papryką oraz olejem słonecznikowym.
- Piecz kolejne 15-20 minut aż do zrumienienia ziemniaków.
- Po wyjęciu pieczonych ziemniaczków z piekarnika posyp je solą morską.
Sposób przygotowania pieczonego łososia:
- Umyj rybę i osusz ją ręcznikiem papierowym.
- Podziel ją na 3 równe części.
- W dużej misce połącz olej, sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, pieprz, cząstki papryczki chili i dokładnie wymieszaj.
- Umieść kawałki fileta łososia w marynacie i lekko je nią natrzyj,
- Na 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków rozłóż na blasze lub kratce do pieczenia warstwę folii aluminiowej.
- Połóż na niej kawałki zamarynowanego łososia, polej resztką marynaty, a na wierzchu rozłóż plasterki sparzonej cytryny i posiekany koperek.
- Piecz rybę kwadrans, w razie potrzeby skrop ja lekko olejem.
Sposób przygotowania sałatki:
- Pokrój drobno ogórki konserwowe, a pomidorki koktajlowe podziel na połówki.
- W dużej misce wymieszaj sałatę, warzywa, musztardę, jogurt i przyprawy.
Sposób przygotowania sosu ziołowego:
- Umieść w naczyniu blendera składniki sosu.
- Miksuj pół minuty na gęsty sos.
Smacznego!
- Czym jest proszek z pręcików krokusa? Poznaj właściwości i zastosowanie przyprawy szafran.
- Hoduj zioła samodzielnie! Uprawa rozmarynu w doniczce w domu jest możliwa.
- Do ryb dodawaj przyprawy, które leczą i smakują. Oto właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni kurkumy.