Reklama

Łososia wystarczy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku 15 minut. Najlepiej zabezpieczyć go przed wysuszeniem plasterkami cytryny i marynatą z olejem.

Reklama

Smak pieczonych lub grillowanych ryb podkreśla sok z cytryny, odrobina pieprzu i świeży koperek. Warto poeksperymentować z dodatkami, aby uzyskać własne najlepsze połączenie składników.

Przepis na pieczonego łososia z ziemniakami, sałatką i sosem ziołowym

Jeśli upieczona ryba będzie zbyt sucha, aromatyczny sos czosnkowo-ziołowy sprawdzi się doskonale. Można polać nim parujące kawałki łososia bądź maczać w nim pieczone ziemniaczki.

Składniki na pieczonego łososia (na 3 porcje):

  • 600 gramów fileta z łososia ze skórą,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 cytryny,
  • kilka łyżek oleju,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • odrobina poszatkowanej papryczki chili bez pestek.

Składniki na pieczone ziemniaki (na 3 porcje)

  • 1 kilogram niedużych ziemniaków,
  • 100 mililitrów oliwy z oliwek,
  • szczypta soli morskiej,
  • odrobina soli kuchennej do gotowania ziemniaków,
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu.

Składniki na sałatkę (na 3 porcje)

  • 5 niedużych ogórków kiszonych,
  • gotowy miks sałat,
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • szczypta cukru,
  • odrobina soli,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego bądź cytrynowego.

Składniki na sos ziołowy:

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • kilkanaście listków świeżej bazylii,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków:

  • Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza (z termoobiegiem).
  • Obierz starannie ziemniaki i pokrój je na równe kawałki.
  • Gotuj je w osolonym wrzątku bez przykrycia 10-12 minut.
  • Odcedź ziemniaki i włóż z powrotem do garnka po gotowaniu.
  • W oddzielnym garnku podgrzej oliwę tak, aby nie zaczęła dymić.
  • Polej ziemniaki w garnku gorącą oliwą i wymieszaj.
  • Rozłóż je pojedynczą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz około 15 minut.
  • Wyjmij blachę z ziemniakami z piekarnika, przemieszaj je, posyp rozmarynem, wędzoną papryką oraz olejem słonecznikowym.
  • Piecz kolejne 15-20 minut aż do zrumienienia ziemniaków.
  • Po wyjęciu pieczonych ziemniaczków z piekarnika posyp je solą morską.

Sposób przygotowania pieczonego łososia:

  • Umyj rybę i osusz ją ręcznikiem papierowym.
  • Podziel ją na 3 równe części.
  • W dużej misce połącz olej, sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, pieprz, cząstki papryczki chili i dokładnie wymieszaj.
  • Umieść kawałki fileta łososia w marynacie i lekko je nią natrzyj,
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków rozłóż na blasze lub kratce do pieczenia warstwę folii aluminiowej.
  • Połóż na niej kawałki zamarynowanego łososia, polej resztką marynaty, a na wierzchu rozłóż plasterki sparzonej cytryny i posiekany koperek.
  • Piecz rybę kwadrans, w razie potrzeby skrop ja lekko olejem.

Sposób przygotowania sałatki:

  • Pokrój drobno ogórki konserwowe, a pomidorki koktajlowe podziel na połówki.
  • W dużej misce wymieszaj sałatę, warzywa, musztardę, jogurt i przyprawy.

Sposób przygotowania sosu ziołowego:

  • Umieść w naczyniu blendera składniki sosu.
  • Miksuj pół minuty na gęsty sos.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama