3 szybkie dania z czerwonej kapusty: zasmażana na boczku, na ciepło z rodzynkami oraz surówka z jabłkiem i cebulą
Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Warzywo zasmażane z boczkiem pasuje do klusek, natomiast surówka sprawdzi się w przypadku mięs. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do pieczywa.
Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Warzywo zasmażane z boczkiem pasuje do klusek, natomiast surówka sprawdzi się w przypadku mięs. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do pieczywa.
Kapusta modra, zwana również czerwoną, ma szczególne miejsce w kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Warzywo zawiera witaminy C, E, K i z grupy B oraz sód, potas, magnez, żelazo i wapń.
Jak przyrządzić zasmażoną na boczku modrą kapustę?
Kapustę modrą zasmażaną na boczku możesz zjeść do obiadu. Świetnie smakuje w połączeniu z kluskami śląskimi, pyzami i kopytkami.
Składniki (na 4 porcje):
- pół główki kapusty modrej,
- pół szklanki wody,
- 100 gramów boczku pokrojonego w kostkę,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki octu winnego,
- po szczypcie soli, pieprzu i cukru.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka i duś przez 15 minut na małym ogniu, podlewając wodą.
- Na patelni podsmaż boczek oraz cebulę, dodaj mąkę, a następnie przełóż całość do kapusty.
- Kapustę wymieszaj, wlej ocet, dopraw przyprawami i gotuj przez kolejnych 20 minut.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Dobra rada: Boczek możesz zastąpić smalcem lub masłem klarowanym.
Czerwona kapusta gotowana z rodzynkami, czyli pyszna przekąska
Gotowana kapusta z rodzynkami to danie kuchni wielkopolskiej. Potrawa świetnie się sprawdzi z pieczywem lub jako samodzielne danie.
Składniki (na 4 porcje):
- pół główki czerwonej kapusty,
- pół szklanki wody,
- 4 łyżki rodzynek,
- łyżka masła,
- pół łyżeczki zmielonej kolendry,
- pół łyżeczki cukru (białego lub trzcinowego)
- po szczypcie soli i pieprzu mielonego.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
- Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, podlej wodą i duś, aż warzywo zmięknie.
- Do kapusty dodaj masło oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj.
- Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i kolendrą, wymieszaj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Podawaj na ciepło.
Dobra rada: Latem do kapusty modrej na ciepło możesz dodać świeże łodygi rabarbaru, jabłko lub gruszkę.
Surówka z modrą kapustą, jabłkiem i cebulą to dobry dodatek do obiadu
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli doskonale komponuje się z daniami mięsnymi.
Składniki (na 4 porcje):
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 czerwona cebula,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka oliwy,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- po pół łyżeczki cukru i soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę (żeby zmiękła).
- Cebulę pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce i połącz z kapustą.
- Do całości dodaj sok z cytryny, cukier, pieprz oraz oliwę.
- Surówkę wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godziny.
Dobra rada: Zamiast oliwy możesz dodać do surówki łyżkę jogurtu naturalnego.
Smacznego!
- Dania kuchni hiszpańskiej łączą śródziemnomorską tradycję kulinarną z wpływami arabskimi. Kuchnia hiszpańska - charakterystyka i przepisy.
- Omlet z ziemniakami to prosty sposób na szybki i pożywny obiad. Omlet z ziemniakami, czyli hiszpańska tortilla.
- Dania z bakłażana dają mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Dania z bakłażana i cukinii: 2 przepisy na tartę z bakłażanem.