Reklama

To, czy musztarda jest zdrowa, zależy od składników, z których została przyrządzona. Musztarda powstaje zwykle na skutek połączenia gorczycy (zazwyczaj mielonej) z octem, solą i cukrem. Ma ostry smak, dzięki czemu potrawy z jej dodatkiem nabierają wyrazistości.

Reklama

Rodzaje musztard

Podstawowym składnikiem musztardy jest gorczyca – biała, czarna lub sarepska. Od gatunku gorczycy, a także stopnia jej rozdrobnienia i dodatku przypraw zależy odmiana musztardy. W Polsce najbardziej popularna jest musztarda delikatesowa – o kremowej konsystencji i łagodnym smaku. Często sięgamy po musztardę sarepską – produkowaną niekiedy z nie całkiem zmielonych nasion gorczycy. Popularną odmianą musztardy jest także musztarda stołowa – jasna, średnio pikantna. Czwartym rodzajem musztardy dość dobrze rozpropagowanym w Polsce jest musztarda francuska – ostra, z całymi ziarnami gorczycy. Zdecydowanie rzadziej sięgamy po musztardy: dijon – z moszczem winnym, o ostrym i słonym smaku, rosyjską – z pikantnej odmiany gorczycy, kremską – słodką, z bardzo drobno zmielonych nasion gorczycy, pieprzową – z ziarnami pieprzu.

Czy musztarda jest zdrowa – opinie zwolenników

Gorczyca wpływa korzystnie na układ pokarmowy, zapobiega niestrawności oraz innym zaburzeniom trawienia. Ma działanie oczyszczające i antybakteryjne. Zawiera witaminy z grupy B, a także minerały: żelazo, wapń, magnez. Musztarda uznawana jest za zdrową także dlatego, że stymuluje układ krążenia i aktywność mózgu. Nasiona gorczycy wspomagają pracę układu immunologicznego. Musztardę często przyprawia się zdrowymi dodatkami, między innymi kurkumą, sproszkowaną papryką i pieprzem. Ocet może poprawiać wchłanianie niektórych dobroczynnych substancji, np. polifenoli. Musztarda ma mało kalorii. Łyżka stołowa (20 g) zawiera 18 kcal.

Czy musztarda jest zdrowa – opinie przeciwników

Niektórzy producenci musztard sprzedają produkty wysokoprzetworzone, zawierające sztuczne dodatki i konserwanty. Obecność soli, cukru i octu także budzi kontrowersje.

Przepis na domową musztardę

Składniki:

  • 200 gramów mąki z gorczycy,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • pół szklanki zimnej wody, pół szklanki kurkumy,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z przyprawami. Dodaj wodę i zmiksuj składniki. Gotuj na najmniejszym ogniu, aż zmniejszy objętość o połowę. Dodaj ocet i mieszaj składniki, aż będą miały gęstą konsystencję. Po ostudzeniu włóż do słoików i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje, kiedy poleży przez około tydzień w lodówce.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama