Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Ciężarna je truskawki
© Kaspars Grinvalds/Fotolia.com
Styl życia

Truskawki w ciąży i w czasie karmienia piersią – jedz je, jeśli nie masz alergii, obserwując reakcję dziecka

Truskawki zawierają witaminę C, a także błonnik i kawas foliowy. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią możesz jeść te owoce, o ile nie jesteś na nie uczulona ty, ani dziecko.

Truskawki zawierają witaminę C, a także błonnik i kawas foliowy. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią możesz jeść te owoce, o ile nie jesteś na nie uczulona ty, ani dziecko.

 

Wokół owoców powstało kilka mitów, np. że uczulają dziecko w łonie matki. Truskawki nie zaszkodzą maleństwu, jeśli nie będziesz jadła więcej niż pół kilograma owoców dziennie.

Właściwości truskawek

Truskawki są smacznymi, niskokalorycznymi owocami. Posiadają cenne wartości odżywcze oraz wiele prozdrowotnych właściwości.

  • Możesz jeść je do woli, gdyż 100 gram owoców to niespełna 30 kalorii
  • Są dobrym źródłem witamin C, A, B i E, a także wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego i błonnika.
  • Zapobiegają podniesieniu poziomu cukru we krwi.
  • Zapobiegają chorobom serca i rozwojowi nowotworów.
  • Pomagają zwalczać wirusy i bakterie.
  • Wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także nerek.
  • Oczyszczają ciało z toksyn.
  • Utrudniają wchłanianie tłuszczu.
  • Doskonale orzeźwiają i sycą.

Truskawki – jeść czy nie jeść w ciąży

Truskawki zawierają substancje niezbędne ciężarnej kobiecie (np. witaminę A). Możesz je spokojnie jeść, nawet jeśli spodziewasz się dziecka. Staraj się jednak ograniczać ich ilość - nie jedz więcej, niż 500 gramów dziennie. Owoce, pomimo swoich licznych zalet, mają silne działanie uczulające, ale naukowcy nie potwierdzili, że jedzenie tego typu produktów wywoła alergię u dziecka. Obserwuj swoje ciało i zachowaj umiar. W razie wątpliwości zgłoś się do lekarza.

Truskawki podczas karmienia piersią

Truskawki często znajdują się na liście owoców zakazanych do spożycia podczas karmienia piersią, gdyż mogą działać uczulająco. Alergia objawia się mrowieniem i swędzeniem jamy ustnej, obrzękiem języka i całej twarzy, wysypkami na ciele, świądem skóry, a także biegunkami, bólami brzucha, nudnościami i wymiotami. Reakcja uczuleniowa może pojawić się zaraz po zjedzeniu owoców lub kilka godzin później. Jeśli nie zauważyłaś u siebie takich objawów, prawdopodobnie nie masz alergii na truskawki. Powinnaś wprowadzić je do swojej diety ok. 2 miesiąca od rozpoczęcia karmienia piersią. Truskawki zawierają cenne witaminy i minerały, które uzupełnią niedobory. Dzięki nim możesz też szybko schudnąć, gdyż zawarty w nich błonnik przyspiesza przemianę materii. Zacznij od zjedzenia kilku surowych truskawek bez dodatków, po czym obserwuj maluszka. Jeśli u dziecka pojawi się reakcja alergiczna, zrezygnuj z owoców.

Jakie truskawki jeść podczas ciąży i karmienia piersią

Najwięcej wartości odżywczych posiadają truskawki, które są świeże, surowe, sezonowe i podawane bez żadnych dodatków. W czasie ciąży lub karmienia piersią najlepiej spożywaj te krajowe, uprawiane w Polsce. Unikaj owoców mrożonych i sprowadzanych zza granicy (szczególnie zimą), gdyż zazwyczaj zawierają dużą dawkę konserwantów. Z truskawek możesz robić koktajle, smoothie, galaretki, kompoty, ciasta, lody czy soki, a także dodawać je do twarogu, jogurtu naturalnego, płatków owsianych, sałatek, mięs oraz kaszy jaglanej. Pamiętaj, że czerwone owoce staną się bombą kaloryczną, jeśli połączysz je ze śmietaną i cukrem (500 gramów owoców ze śmietaną i cukrem to nawet 300 kalorii). 


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Truskawki w miseczce
© graja/Fotolia.com
Styl życia
Czy można jeść truskawki na diecie
Truskawki są niskokaloryczne i zawierają błonnik, witaminę C oraz żelazo. W sezonie, czyli w czerwcu, można jeść je bez obaw podczas odchudzania, np. w postaci koktajlu. Owoce należy podawać bez cukru i śmietany.

Truskawki są niskokaloryczne i zawierają błonnik, witaminę C oraz żelazo. W sezonie, czyli w czerwcu, można jeść je bez obaw podczas odchudzania, np. w postaci koktajlu. Owoce należy podawać bez cukru i śmietany.   Obecnie istnieje około 2 tysiące gatunków truskawek. Są świetnym i zdrowym elementem diety. Właściwości truskawek Czerwone owoce mają kilka właściwości: zawierają kwas foliowy, który wspomaga pracę mózgu, są bogate w przeciwutleniacze, chroniące przed chorobami nowotworowymi, kilogram truskawek zawiera mniej niż 300 kalorii, zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu regulują trawienie i wspierają proces odchudzania , pobudzają pracę jelit, wspierając przy tym przemianę materii, stymulują funkcjonowanie wątroby, gdyż są żółciopędne, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci , są moczopędne i oczyszczają ciało z toksyn, ponieważ zawierają dużo wody obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, są bogatym źródłem witamin C, A, E i z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Truskawki na diecie odchudzającej Truskawki, ze względu na zawartość wody i błonnika, są świetnym elementem diety odchudzającej. Ważne jednak, by spożywać je na surowo i kupować owoce sezonowe, pochodzące z krajowych upraw. Truskawki mrożone i sprzedawane zimą, są zazwyczaj pełne konserwantów, a ubogie w witaminy i minerały. Warto więc zajadać się tymi owocami w czerwcu, gdy są świeże. Truskawki doskonale smakują ze śmietaną (100 gramów to ok 180 kalorii) i cukrem, jednak te dodatki są bombą kaloryczną. Z tego powodu powinnaś zrezygnować ze słodzików , a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym (100 gramów to około 60 kalorii). Dietetyczne dania z truskawek Truskawki można...

Truskawki
© ghgfoto/Fotolia.com
Styl życia
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne truskawek
Cenne odżywcze właściwości truskawek zawdzięcza się zawartości witamin przeciwutleniających, takich jak A, C i E. Witaminy, walcząc z wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność organizmu.

Cenne odżywcze właściwości truskawek zawdzięcza się zawartości witamin przeciwutleniających, takich jak A, C i E. Witaminy, walcząc z wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność organizmu. Witaminy znajdujące się w truskawkach Truskawki zawierają w sobie przeciwutleniające witaminy A, C i E, które w walce z wolnymi rodnikami przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu.   Witamina C ma dodatkowo wpływ na produkcję kolagenu , który jest niezbędny do regeneracji skóry, kości i zębów. W 100 gramach truskawek znajduje się około 60 mg witaminy C ( zobacz badania ).   Witamina A jest bardzo ważna dla zdrowia oczu i skóry. Jej niedobory prowadzą do „kurzej ślepoty” , czyli niemożności widzenia po zmierzchu, a także do trudności z gojeniem się ran i regeneracją skóry.   Witamina E przeciwdziała zakrzepom i bierze udział w dostarczaniu bodźców nerwowych w ciele. W  truskawkach znajdują się również witaminy z grupy B: B1, B2, B3 oraz B6, które wspomagają metabolizm. Składniki odżywcze truskawek Truskawki bogate są w cenne pierwiastki, takie jak: żelazo - jego niedobór może powodować bezsenność, zawroty głowy, szybszą pracę serca i anemię, magnez - odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu naczyniowo-sercowego. Niedobór prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi oraz częstych skurczy, w szczególności nóg, mangan - szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, bowiem dzięki niemu wytwarzany jest estrogen odpowiedzialny za rozwój organów wewnętrznych dziecka; niedobór manganu może prowadzić do bezpłodności, wapń - zapewniający zdrowe kości i zęby a także prawidłową krzepliwość krwi. Zdrowotne i lecznicze właściwości truskawek Owoce zawierają w sobie pektyny, czyli węglowodany, które usprawniają pracę jelit, pomagając je oczyścić ze złogów. Jedzenie...

Truskawki
© weyo/Fotolia.com
Styl życia
Truskawki - bogate źródło witaminy C, dobre na serce i poziom cukru
Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Można je jeść na diecie odchudzającej, wspierają też pracę serca. Usuwają toksyny z organizmu, zawierają duże ilości fosforu i wapnia.

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Można je jeść na diecie odchudzającej, wspierają też pracę serca. Usuwają toksyny z organizmu, zawierają duże ilości fosforu i wapnia.   Właściwości zdrowotne truskawek Truskawki jedzone na surowo i bez dodatków mają mnóstwo cennych właściwości: Są moczopędne, dlatego pomagają osobom cierpiącym na schorzenia nerek. Regularne oddawanie moczu usuwa toksyny z organizmu. Obniżają poziom tzw. złego cholesterolu oraz zmniejszają wchłanianie tłuszczu. Wpływają na zmniejszenie ciśnienia tętniczego. Truskawki są wykorzystywane w kosmetyce . Mają szereg przydatnych właściwości: od działania przeciwzmarszczkowego i ściągającego, przez bakteriobójcze i odżywcze, aż do rozjaśniania przebarwień skórnych. Minerały i witaminy znajdujące się w truskawkach stosowanych jako maseczka , nawilżą i wygładzą cerę. Mieszanka przygotowana z 10 dekagramów truskawek, 15 gramów jogurtu naturalnego i 2,5 łyżek soku z cytryny rozświetli zmęczoną cerę. Maseczkę należy trzymać na twarzy około 10-15 minut, a potem zmyć ciepłą wodą. Badania naukowców z Warwick w Wielkiej Brytanii  wykazały, że jedzenie truskawek stymuluje białka, które chronią przed chorobami serca i cukrzycą. Jedzenie truskawek zwiększa ilość antyoksydantów we krwi . Spowalniają one proces starzenia się organizmu. Antykosydanty, inaczej przeciwutleniacze, zwalczają też wolne rodniki wywołujące m.in. nowotwory. Pektyny, które zawierają truskawki, pobudzają perystaltykę jelit. Kwasy organiczne zawarte w truskawkach wpływają na przyspieszenie przemiany materii i regulują trawienie. Truskawki wpływają na wydzielanie żółci, a tym samym wspierają pracę woreczka żółciowego oraz wątroby. Jedzenie truskawek odkwasza organizm , mają one silnie alkalizujące właściwości. Truskawki - wartości...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner