Czosnek niedźwiedzi – z czym to się je?
Czosnek niedźwiedzi jest zdrowszy od polskiego czosnku. Ten naturalny antybiotyk staje się coraz popularniejszy w Polsce jako dodatek przy przygotowaniu potraw oraz lek na wiele dolegliwości.
Czosnek niedźwiedzi jest zdrowszy od polskiego czosnku. Ten naturalny antybiotyk staje się coraz popularniejszy w Polsce jako dodatek przy przygotowaniu potraw oraz lek na wiele dolegliwości.
Cechy ogólne czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi, inaczej nazywany cebulą czarownic, różni się od czosnku, jakiego zwykle używamy w kuchni. Ma małą cebulkę i duże, podłużne liście, które przypominają liście konwalii. Aby odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii potrzeć liście – czosnek niedźwiedzi wydzieli charakterystyczny czosnkowy zapach.
Czosnek rośnie dziko w Europie, Turcji i na Kaukazie. W Polsce czosnek niedźwiedzi występuje głównie na południu Polski, w Karpatach. Można go także znaleźć w Sudetach oraz w północno-wschodniej Polsce, jednak tylko w śladowych ilościach.
Właściwości czosnku niedźwiedziego
- likwiduje pasożyty w organizmie;
- zawiera 7 razy więcej związków siarki niż czosnek naturalny;
- pomocny przy rzucaniu palenia – wytwarza śluz w oskrzelach i oczyszcza górne drogi oddechowe;
- usuwa drożdżaki;
- rozrzedza krew;
- obniża cholesterol;
- pomaga zwalczyć ból głowy ;
- posiada 30 razy więcej żelaza niż polski czosnek;
- wspomaga trawienie;
- podwyższa poziom dobrego cholesterolu;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru;
- zapobiega nadciśnieniu.
Czosnek na przeziębienie i grypę
Najpopularniejszym wykorzystaniem czosnku niedźwiedziego jest przede wszystkim jego spożywanie podczas przeziębienia lub grypy. Czosnek działa wtedy jak antybiotyk – niszczy bakterie, nie siejąc jednocześnie spustoszenia w organizmie chorego.
Czosnek niedźwiedzi w kuchni
Zbiór czosnku niedźwiedziego następuje w kwietniu i zbierane są jedynie liście. Są one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sosów, dipów, makaronów czy sałatek. Główki czosnku również są jadalne, są one jednak zbierane dopiero jesienią i używa się ich do marynowania lub do nalewek.
Kto nie powinien jeść czosnku niedźwiedziego?
Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania czosnku niedźwiedziego, mogą go jeść wszyscy.
- Masz hodowlę ziół na kuchennym parapecie? Dowiedz się, jak uprawiać czosnek niedźwiedzi!
- Jeśli lubisz czosnek, mamy coś dla ciebie. Oto przepis na nalewkę z czosnku niedźwiedziego.
- Przeziębienie, wzdęcia, pasożyty? Dowiedz się, dlaczego warto jeść czosnek.