Reklama

Czarnina, czernina, czarna zalewajka lub czarna polewka – wszystko to nazwy wyjątkowej zupy, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Charakterystyczny smak czarnina zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.

Reklama

Jest wiele wariantów czerniny – do przepisu podstawowego można dodawać na przykład syrop ze śliwki, suszone owoce, miód, ocet winny lub jabłkowy. Można ją podawać z makaronem, kluskami i ziemniakami. Dla niektórych czarnina jest rarytasem, innym nie może przejść przez gardło ze względu na składniki.

Czarna polewka – symbol odmowy

„Do zamku nieproszony coraz częściej jeździł.

W końcu u nas jak w domu swoim się zagnieździł.

I już się miał oświadczać, lecz pomiarkowano.

I czarną mu polewkę do stołu podano.”

– tak kończą się starania Jacka Soplicy, czyli księdza Robaka z „Pana Tadeusza”. Czarną polewkę ojciec panny podawał mężczyźnie, którego odrzucał jako kandydata na męża dla córki. Krótko mówiąc – w kulturze szlacheckiej był to symbol rekuzy, czyli najzwyczajniejszego w świecie „kosza”.

Oczywiście obecnie nie stosuje się czerniny jako znaku odrzucenia adoratora. Kojarzy się natomiast z tradycyjną polską potrawą, która była serwowana przez babcię.

Czernina – przepis podstawowy

Składniki:

  • krew z kaczki,
  • korpus kaczki,
  • żołądki drobiowe,
  • szyjka z indyka,
  • 4 marchewki,
  • 1 seler,
  • 2 pietruszki,
  • 8 suszonych śliwek,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki pszennej mąki,
  • 3 łyżki octu,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar jak na rosół – gotuj żołądki drobiowe, szyjkę z indyka, kaczkę razem z suszonymi śliwkami, zielem angielskim, pieprzem i solą.

2. Jabłko pokrój na pół (nie obieraj go), wytnij gniazda nasienne i włóż do rosołu.

3. Krew z kaczki wlej do miski, dodaj:

  • 2 łyżki przegotowanej schłodzonej wody,
  • 3 łyżki octu,
  • 2 łyżki mąki.

Wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek (możesz wymieszać w zakręconym słoiku).

4. Wyłącz ogień pod rosołem. Używając sitka, przecedź krew z kaczki do rosołu.

5. Dodaj cukier, by zupa była prawie słodka.

6. Wstaw czerninę na wolny ogień, aby ją podgrzać, ale nie zagotować.

7. Podawaj z makaronem lub szarymi kluskami.

Czernina na słodko

Czernina może występować też w wariancie na słodko, z dodatkiem kompotów i owoców.

Z pewnością warto choć raz wypróbować ten przepis, by przekonać się, że zupa na słodko także może być sycąca i smaczna. Nawet czernina.

Składniki:

  • szklanka kaczej krwi,
  • skrzydło i szyjka z kaczki,
  • podroby z kaczki: serca i żołądki (w sumie około 20 dag),
  • kacze łapki,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól,
  • 3 goździki,
  • 3 łyżki octu,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • laska cynamonu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • kompoty z wiśni, gruszek, śliwek i jabłek.

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar z kaczki.

2. Dodaj sól, przyprawy, cebulę. Gotuj około pół godziny.

3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler.

4. Gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu.

5. Gdy mięso jest miękkie, wyjmij je z rosołu.

6. Krew wymieszaj dokładnie z octem, mąką i dwiema łyżkami rosołu.

7. Wlej wymieszaną krew przez sitko do rosołu, wymieszaj i zagotuj.

8. Dopraw zupę cukrem, przełóż do niej z powrotem podroby i mięso.

9. Na talerze wyłóż ugotowany makaron, mięso, owoce z kompotu i sok z kompotów.

10. Zalej czerniną.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama