Czarna polewka - zupa z kaczej krwi
Czarnina, czernina, czarna zalewajka lub czarna polewka – wszystko to nazwy wyjątkowej zupy, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Charakterystyczny smak czarnina zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.
Czarnina, czernina, czarna zalewajka lub czarna polewka – wszystko to nazwy wyjątkowej zupy, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Charakterystyczny smak czarnina zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.
Jest wiele wariantów czerniny – do przepisu podstawowego można dodawać na przykład syrop ze śliwki, suszone owoce, miód, ocet winny lub jabłkowy. Można ją podawać z makaronem, kluskami i ziemniakami. Dla niektórych czarnina jest rarytasem, innym nie może przejść przez gardło ze względu na składniki.
Czarna polewka – symbol odmowy
„Do zamku nieproszony coraz częściej jeździł.
W końcu u nas jak w domu swoim się zagnieździł.
I już się miał oświadczać, lecz pomiarkowano.
I czarną mu polewkę do stołu podano.”
– tak kończą się starania Jacka Soplicy, czyli księdza Robaka z „Pana Tadeusza”. Czarną polewkę ojciec panny podawał mężczyźnie, którego odrzucał jako kandydata na męża dla córki. Krótko mówiąc – w kulturze szlacheckiej był to symbol rekuzy, czyli najzwyczajniejszego w świecie „kosza”.
Oczywiście obecnie nie stosuje się czerniny jako znaku odrzucenia adoratora. Kojarzy się natomiast z tradycyjną polską potrawą, która była serwowana przez babcię.
Czernina – przepis podstawowy
Składniki:
- krew z kaczki,
- korpus kaczki,
- żołądki drobiowe,
- szyjka z indyka,
- 4 marchewki,
- 1 seler,
- 2 pietruszki,
- 8 suszonych śliwek,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki pszennej mąki,
- 3 łyżki octu,
- 1-2 łyżki cukru,
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj wywar jak na rosół – gotuj żołądki drobiowe, szyjkę z indyka, kaczkę razem z suszonymi śliwkami, zielem angielskim, pieprzem i solą.
2. Jabłko pokrój na pół (nie obieraj go), wytnij gniazda nasienne i włóż do rosołu.
3. Krew z kaczki wlej do miski, dodaj:
- 2 łyżki przegotowanej schłodzonej wody,
- 3 łyżki octu,
- 2 łyżki mąki.
Wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek (możesz wymieszać w zakręconym słoiku).
4. Wyłącz ogień pod rosołem. Używając sitka, przecedź krew z kaczki do rosołu.
5. Dodaj cukier, by zupa była prawie słodka.
6. Wstaw czerninę na wolny ogień, aby ją podgrzać, ale nie zagotować.
7. Podawaj z makaronem lub szarymi kluskami.
Czernina na słodko
Czernina może występować też w wariancie na słodko, z dodatkiem kompotów i owoców.
Z pewnością warto choć raz wypróbować ten przepis, by przekonać się, że zupa na słodko także może być sycąca i smaczna. Nawet czernina.
Składniki:
- szklanka kaczej krwi,
- skrzydło i szyjka z kaczki,
- podroby z kaczki: serca i żołądki (w sumie około 20 dag),
- kacze łapki,
- 1 marchewka,
- 1 seler,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól,
- 3 goździki,
- 3 łyżki octu,
- 2-3 łyżki cukru,
- laska cynamonu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- kompoty z wiśni, gruszek, śliwek i jabłek.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj wywar z kaczki.
2. Dodaj sól, przyprawy, cebulę. Gotuj około pół godziny.
3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler.
4. Gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu.
5. Gdy mięso jest miękkie, wyjmij je z rosołu.
6. Krew wymieszaj dokładnie z octem, mąką i dwiema łyżkami rosołu.
7. Wlej wymieszaną krew przez sitko do rosołu, wymieszaj i zagotuj.
8. Dopraw zupę cukrem, przełóż do niej z powrotem podroby i mięso.
9. Na talerze wyłóż ugotowany makaron, mięso, owoce z kompotu i sok z kompotów.
10. Zalej czerniną.
Smacznego!
- Uniwersalna zupa serowa posmakuje każdemu. Zupa serowa jest wspaniała z klopsami i pieczywem.
- Makaron lub pieczywo są dobrym towarzystwem dla mięsnych dań. Najlepszy strogonow gotuje się na polędwicy wołowej.
- Pomidorówka to zupa dla każdego. Dobra zupa pomidorowa będzie dietetyczna, gdy użyjemy brązowego ryżu i jogurtu naturalnego.
- Klopsy w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i chili - przepis na szybki domowy obiad z mięsa mielonego.