Czarna rzepa pokrojona na mniejsze kawałki.
©ferumov/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na zupę krem z grzankami i surówkę z czarnej rzepy

Smaczna i pożywna zupa krem powstanie z czarnej rzepy, pora, ziemniaków, szalotki i pietruszki. Do jej zagęszczenia używa się śmietany lub jogurtu naturalnego. Surówka z rzepy, marchwi i jabłka to pomysł na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.

Smaczna i pożywna zupa krem powstanie z czarnej rzepy, pora, ziemniaków, szalotki i pietruszki. Do jej zagęszczenia używa się śmietany lub jogurtu naturalnego. Surówka z rzepy, marchwi i jabłka to pomysł na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.

 

Czarna rzepa zawiera w sobie witaminy C, B1 i B2 oraz związki siarkowe o właściwościach odkażających i działaniu przeciwłojotokowym. Warzywo pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomaga przy kaszlu oraz łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty

 

Kremowa zupa z czarnej rzepy – krok po kroku

 

Gęsta i kremowa zupa na bazie czarnej rzepy to pomysł na obiad lub kolację. Podawana na gorąco najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • średniej wielkości garnka.

 

Składniki:

  • 4 czarne rzepy,
  • 2 szalotki,
  • 1 por,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • śmietana 30 % (w wersji dietetycznej można ją zastąpić jogurtem naturalnym),
  • 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Szarotkę i por (tyko białą część) umyj i pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej w garnku i smaż na nim warzywa, aż się zeszklą.
  • Czarną rzepę, korzeń pietruszki i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych warzyw.
  • Duś całość pod przykryciem przez 10 minut.
  • Zalej warzywa bulionem i gotuj, aż zmiękną (około 50 minut).
  • Dodaj śmietanę (aby się nie ścięła, wystarczy kilka łyżek zupy odlać do kubka i w nim rozmieszać śmietanę).
  • Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładki krem.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Zupa krem najlepiej smakuje z domowymi grzankami.
  • Do ozdoby talerza można użyć kilku listków świeżej natki pietruszki.

 

Smacznego!

 

Surówka z rzepy – przepis

 

Smak jabłka i marchwi dobrze komponuje się z czarną rzepą tworząc razem smaczny dodatek do obiadu. Ponadto są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, dzięki czemu, oprócz walorów smakowych, stanowią także zdrową przekąskę.

 

Potrzebujesz:

  • tarki o dużych oczkach,
  • miski.

 

Składniki:

  • 2 czarne rzepy,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypioru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rzepę dokładnie umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i odstaw na 15 minut.
  • Odciśnij sok, który wytworzyło warzywo.
  • Marchew i jabłko umyj i obierz ze skóry (z jabłka usuń gniazda nasienne).
  • Zetrzyj składniki na tarce i dodaj do rzepy.
  • Zalej całość jogurtem i olejem.
  • Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą do smaku.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Do dekoracji surówki użyj drobno posiekanego szczypioru.

 

Smacznego!

Aromatyczna zupa krem z kalarepy - przepis
© Heike Rau/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na zupy: rozgrzewająca zupa krem z kalarepy na bazie warzywnego bulionu
Krem z kalarepy to pomysł na obiad lekki, rozgrzewający i jednocześnie pożywny. Danie przygotowuje się do bazie warzywnego bulionu, ziemniaków i kalarepy. Gdy warzywa będą miękkie, całość wystarczy zblendować, aż do uzyskania kremowej konsystencji zupy i doprawić: solą, pieprzem, sokiem cytrynowym oraz skórką startą z limonki.

Krem z kalarepy to pomysł na obiad lekki, rozgrzewający i jednocześnie pożywny. Danie przygotowuje się do bazie warzywnego bulionu, ziemniaków i kalarepy. Gdy warzywa będą miękkie, całość wystarczy zblendować, aż do uzyskania kremowej konsystencji zupy i doprawić: solą, pieprzem, sokiem cytrynowym oraz skórką startą z limonki.   Kalarepa to warzywo kapustne o dość charakterystycznym, wyrazistym smaku. Na surowo doskonale smakuje z dipem czosnkowym lub jako dodatek do surówek, z kolei gotowana - sprawdzi się jako gęsta, kremowa i rozgrzewająca zupa krem - idealna na jesień i zimę. Zupa krem z kalarepy - przepis, krok po kroku Krem z kalarepy to pomysł na jesienno-zimowy obiad . Zupa posmakuje również osobom, które nie jedzą mięsa, ponieważ potrawa powstaje na bazie bulionu z takich warzyw, jak: marchew, pietruszka, por, seler, koper włoski, cebula.   Potrzebujesz: średniej wielkości garnka, blendera, praski do czosnku, patelni.   Składniki: 1 l domowego bulionu warzywnego , 3 kalarepy, 4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 100 ml gęstej śmietany (możesz ją zastąpić jogurtem greckim), łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, skórka starta z limonki (opcjonalnie).   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego kalarepę i ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki. Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Na patelni rozgrzej masło klarowane . Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż go, aż się zarumieni na złoty kolor. Przełóż zawartość patelni do bulionu. Zdejmij garnek z zupą z ognia i za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj sok z...

Zupa szpinakowa podana z topionym serkiem oraz chrupiącymi grzankami.
©konik60/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na obiad: zupa szpinakowa z serkiem topionym
Zupa szpinakowa to pomysł na obiad, który wykona się w 20 minut. Po ugotowaniu wszystkich składników należy je dokładnie zmiksować blenderem, aż powstanie aksamitna zupa krem. Danie obiadowe rewelacyjnie smakuje podane z chrupiącymi grzankami i odrobiną gęstej i kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki.

Zupa szpinakowa to pomysł na obiad, który wykona się w 20 minut. Po ugotowaniu wszystkich składników należy je dokładnie zmiksować blenderem, aż powstanie aksamitna zupa krem. Danie obiadowe rewelacyjnie smakuje podane z chrupiącymi grzankami i odrobiną gęstej i kwaśnej śmietany oraz natki pietruszki .   Liście szpinaku można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Warzywo jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych, takich jak: żelazo, sole mineralne czy witaminy. Szpinak poprawia również metabolizm, a także reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie .   Kremowa zupa szpinakowa z serkiem topionym - przepis, krok po koroku   Zupy krem są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, ponieważ są treściwe oraz skutecznie rozgrzewają . Ze względu na swoją konsystencję, danie sprawdza się do karmienia dzieci czy osób starszych, które mają problemy z gryzieniem.   Potrzebujesz: garnka, tarki o dużych oczkach, sita, patelni, wyciskarki do czosnku, blendera.   Składniki: opakowanie mrożonego szpinaku (400 g), 1 litr bulionu warzywnego, 2 marchewki, 1 mały seler, 2 małe serki topione (50 g), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 3 łyżki śmietany do zup (można zamienić na jogurt naturalny), sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewki i seler umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Bulion warzywny przelej do garnka, oddaj do niego warzywa i gotuj, aż zmiękną. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, dodaj mrożony szpinak i duś przez 10 minut. Czosnek wyciśnij przez praskę i...

Na stole stoją dwie miski napełnione kremem ze szparagów.
©fortyforks/Fotolia.com
Styl życia
Zupa ze szparagów na dwa sposoby: z selerem i marchewką oraz z brokułem i szpinakiem
Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.   Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy , błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E. Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym ).   Składniki (na 4 porcje): pęczek świeżych szparagów, seler, 2 marchewki, czerwona cebula, korzeń pietruszki, łyżeczka oliwy, po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.   Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę. Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut. Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.   Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.   Smacznego! Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku Zielona zupa krem z marynowanych szparagów , brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja . Zupę...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik