Przepis na zupę krem z grzankami i surówkę z czarnej rzepy
Smaczna i pożywna zupa krem powstanie z czarnej rzepy, pora, ziemniaków, szalotki i pietruszki. Do jej zagęszczenia używa się śmietany lub jogurtu naturalnego. Surówka z rzepy, marchwi i jabłka to pomysł na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.
Smaczna i pożywna zupa krem powstanie z czarnej rzepy, pora, ziemniaków, szalotki i pietruszki. Do jej zagęszczenia używa się śmietany lub jogurtu naturalnego. Surówka z rzepy, marchwi i jabłka to pomysł na lekką przekąskę lub dodatek do obiadu.
Czarna rzepa zawiera w sobie witaminy C, B1 i B2 oraz związki siarkowe o właściwościach odkażających i działaniu przeciwłojotokowym. Warzywo pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomaga przy kaszlu oraz łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych.
Kremowa zupa z czarnej rzepy – krok po kroku
Gęsta i kremowa zupa na bazie czarnej rzepy to pomysł na obiad lub kolację. Podawana na gorąco najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Potrzebujesz:
- blendera,
- średniej wielkości garnka.
Składniki:
- 4 czarne rzepy,
- 2 szalotki,
- 1 por,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3 ziemniaki,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- śmietana 30 % (w wersji dietetycznej można ją zastąpić jogurtem naturalnym),
- 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Szarotkę i por (tyko białą część) umyj i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej w garnku i smaż na nim warzywa, aż się zeszklą.
- Czarną rzepę, korzeń pietruszki i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych warzyw.
- Duś całość pod przykryciem przez 10 minut.
- Zalej warzywa bulionem i gotuj, aż zmiękną (około 50 minut).
- Dodaj śmietanę (aby się nie ścięła, wystarczy kilka łyżek zupy odlać do kubka i w nim rozmieszać śmietanę).
- Zdejmij garnek z ognia i zblenduj całość na gładki krem.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zupa krem najlepiej smakuje z domowymi grzankami.
- Do ozdoby talerza można użyć kilku listków świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Surówka z rzepy – przepis
Smak jabłka i marchwi dobrze komponuje się z czarną rzepą tworząc razem smaczny dodatek do obiadu. Ponadto są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, dzięki czemu, oprócz walorów smakowych, stanowią także zdrową przekąskę.
Potrzebujesz:
- tarki o dużych oczkach,
- miski.
Składniki:
- 2 czarne rzepy,
- 1 duże jabłko,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypioru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rzepę dokładnie umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i odstaw na 15 minut.
- Odciśnij sok, który wytworzyło warzywo.
- Marchew i jabłko umyj i obierz ze skóry (z jabłka usuń gniazda nasienne).
- Zetrzyj składniki na tarce i dodaj do rzepy.
- Zalej całość jogurtem i olejem.
- Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą do smaku.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Do dekoracji surówki użyj drobno posiekanego szczypioru.
Smacznego!