Reklama

Filet z piersi z kurczaka nie musi być nudny. Nafaszeruj pierś i po upieczeniu pokrój w plastry albo uduś na patelni w przyprawach i dodaj świeże grzyby, podlane śmietanką.

Reklama

Podwójna pierś z kurczaka to wystarczająca ilość mięsa na przygotowanie sycącego obiadu dla czteroosobowej rodziny.

Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta

Jeśli uwielbiasz włoską kuchnię, z pewnością zachwycą cię soczyste plastry kurczaka nadziewane pomidorami i serem.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy (odsączonych z oliwy i rozdrobnionych ostrym nożem),
  • kilka łyżek pokruszonego sera feta,
  • garść świeżych liści szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Czas wykonania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przetnij podwójną pierś z kurczaka na pół.
  • Oczyść ją z tłuszczu i chrząstek.
  • W każdej z porcji drobiu wytnij niedużą kieszonkę.
  • Wymieszaj w miseczce oliwę, ocet balsamiczny i miód.
  • W drugiej miseczce wymieszaj suszone pomidory, ser feta, liście szpinaku, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, dosól i dopraw pieprzem.
  • Nadziej każdą z kieszonek w piersi z kurczaka powstałą masą.
  • Ułóż drób w naczyniu żaroodpornym, polej mieszanką z octu, miodu i oliwy.
  • Przykryj piersi z kurczaka folią aluminiową.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza 15 minut.
  • Usuń folię aluminiową i piecz na złoto jeszcze 10 minut w temperaturze 210° Celsjusza.
  • Gdy mięso ostygnie kilka minut i „odpocznie” (przy krojeniu go natychmiast po wyjęciu z piekarnika, na deskę wypłynęłyby wszystkie soki) pokrój je na grube plastry – apetyczne wnętrze będzie wtedy doskonale widoczne.
  • Podawaj z ćwiartkami pieczonych ziemniaków. Możesz je włożyć do piekarnika razem z kurczakiem w oddzielnym naczyniu żaroodpornym, lekko podgotowane bądź surowe, skropione olejem i posypane rozmarynem oraz granulowanym czosnkiem.

Przepis na pierś z kurczaka z duszonymi kurkami w śmietanie

Poza sezonem na świeże grzyby można przyrządzić mrożone grzyby na maśle w kremowej śmietanie.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 500 gramów kurek (drobnych albo dużych przekrojonych na pół),
  • 2 łyżki masła,
  • 100 mililitrów śmietany kremówki,
  • ulubione przyprawy do mięsa (słodka papryka, odrobina chilli, bazylia, tymianek, oregano, garam masala, curry),
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Czas wykonania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj, oczyść i osusz piersi z kurczaka, rozdziel je na pół.
  • Oczyść, opłucz i odsącz papierowym ręcznikiem kurki.
  • Wymieszaj w małej misce wszystkie przygotowane przyprawy do drobiu.
  • Mięso dokładnie natrzyj mieszanką przypraw.
  • Rozgrzej na dwóch patelniach po 1 łyżce masła.
  • Na gorące masło przełóż kurczaka i obsmaż go z obu stron na złoty kolor po kilka minut.
  • Wlej na patelnię z drobiem odrobinę wrzątku i duś około 20 minut, przewracając kurczaka co kilka minut i uzupełniając wodę.
  • Na drugiej patelni usmaż na maśle kurki z solą.
  • Gdy grzyby się zrumienią, dopraw je pieprzem i wlej na patelnię śmietanę kremówkę.
  • Trzymaj je na ogniu jeszcze przez kilka minut.
  • Kurczaka z kurkami podawaj z gotowanymi młodymi ziemniakami w mundurkach bądź na ugotowanych al dente (na półtwardo) makaronie tagliatelle (w kształcie płaskich wstążek) i obficie posyp drobno posiekanym koperkiem.

Smacznego!


Reklama
  • Ryż na słodko to łatwy do przyrządzenia deser, który można podawać z jabłkami, czekoladą i owocowym sosem. Dania z ryżu na słodko dla dzieci.
  • Na szybki obiad można przygotować jajeczną frittatę, serwowaną w postaci przypominających pizzę trójkątów z sosem czosnkowym. Przepisy na szybki obiad.
Reklama
Reklama
Reklama