2 przepisy na pyszną pierś z kurczaka: faszerowaną fetą i z duszonymi kurkami
Filet z piersi z kurczaka nie musi być nudny. Nafaszeruj pierś i po upieczeniu pokrój w plastry albo uduś na patelni w przyprawach i dodaj świeże grzyby, podlane śmietanką.
Filet z piersi z kurczaka nie musi być nudny. Nafaszeruj pierś i po upieczeniu pokrój w plastry albo uduś na patelni w przyprawach i dodaj świeże grzyby, podlane śmietanką.
Podwójna pierś z kurczaka to wystarczająca ilość mięsa na przygotowanie sycącego obiadu dla czteroosobowej rodziny.
Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta
Jeśli uwielbiasz włoską kuchnię, z pewnością zachwycą cię soczyste plastry kurczaka nadziewane pomidorami i serem.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy (odsączonych z oliwy i rozdrobnionych ostrym nożem),
- kilka łyżek pokruszonego sera feta,
- garść świeżych liści szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Czas wykonania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przetnij podwójną pierś z kurczaka na pół.
- Oczyść ją z tłuszczu i chrząstek.
- W każdej z porcji drobiu wytnij niedużą kieszonkę.
- Wymieszaj w miseczce oliwę, ocet balsamiczny i miód.
- W drugiej miseczce wymieszaj suszone pomidory, ser feta, liście szpinaku, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, dosól i dopraw pieprzem.
- Nadziej każdą z kieszonek w piersi z kurczaka powstałą masą.
- Ułóż drób w naczyniu żaroodpornym, polej mieszanką z octu, miodu i oliwy.
- Przykryj piersi z kurczaka folią aluminiową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza 15 minut.
- Usuń folię aluminiową i piecz na złoto jeszcze 10 minut w temperaturze 210° Celsjusza.
- Gdy mięso ostygnie kilka minut i „odpocznie” (przy krojeniu go natychmiast po wyjęciu z piekarnika, na deskę wypłynęłyby wszystkie soki) pokrój je na grube plastry – apetyczne wnętrze będzie wtedy doskonale widoczne.
- Podawaj z ćwiartkami pieczonych ziemniaków. Możesz je włożyć do piekarnika razem z kurczakiem w oddzielnym naczyniu żaroodpornym, lekko podgotowane bądź surowe, skropione olejem i posypane rozmarynem oraz granulowanym czosnkiem.
Przepis na pierś z kurczaka z duszonymi kurkami w śmietanie
Poza sezonem na świeże grzyby można przyrządzić mrożone grzyby na maśle w kremowej śmietanie.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 500 gramów kurek (drobnych albo dużych przekrojonych na pół),
- 2 łyżki masła,
- 100 mililitrów śmietany kremówki,
- ulubione przyprawy do mięsa (słodka papryka, odrobina chilli, bazylia, tymianek, oregano, garam masala, curry),
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Czas wykonania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj, oczyść i osusz piersi z kurczaka, rozdziel je na pół.
- Oczyść, opłucz i odsącz papierowym ręcznikiem kurki.
- Wymieszaj w małej misce wszystkie przygotowane przyprawy do drobiu.
- Mięso dokładnie natrzyj mieszanką przypraw.
- Rozgrzej na dwóch patelniach po 1 łyżce masła.
- Na gorące masło przełóż kurczaka i obsmaż go z obu stron na złoty kolor po kilka minut.
- Wlej na patelnię z drobiem odrobinę wrzątku i duś około 20 minut, przewracając kurczaka co kilka minut i uzupełniając wodę.
- Na drugiej patelni usmaż na maśle kurki z solą.
- Gdy grzyby się zrumienią, dopraw je pieprzem i wlej na patelnię śmietanę kremówkę.
- Trzymaj je na ogniu jeszcze przez kilka minut.
- Kurczaka z kurkami podawaj z gotowanymi młodymi ziemniakami w mundurkach bądź na ugotowanych al dente (na półtwardo) makaronie tagliatelle (w kształcie płaskich wstążek) i obficie posyp drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!
- Ryż na słodko to łatwy do przyrządzenia deser, który można podawać z jabłkami, czekoladą i owocowym sosem. Dania z ryżu na słodko dla dzieci.
- Na szybki obiad można przygotować jajeczną frittatę, serwowaną w postaci przypominających pizzę trójkątów z sosem czosnkowym. Przepisy na szybki obiad.