Reklama

Podaj na obiad sezonowe warzywa na ciepło z dużą ilością dobrze dobranych przypraw i dodatkiem węglowodanów. Do pieczonego kalafiora doskonale pasuje czosnek, a smak leczo podkreślą różne rodzaje papryki w proszku.

Reklama

Sezonowa kuchnia jest pyszna, zdrowa i niedroga – wykorzystuj więc dostępne w warzywniakach świeże warzywa.

Przepis na pachnącego pieczonego kalafiora

Różyczki pieczonego kalafiora smakują wyśmienicie zarówno tuż po wyjęciu z gorącego piekarnika, jak i na zimno, nawet po kilku dniach od przyrządzenia. To baza wielu smacznych obiadowych dań. Możesz:

  • rozdrobnić kalafiora i wymieszać go z makaronem penne, serem feta i uprażonymi pestkami słonecznika,
  • zanurzyć go w sosie pomidorowym, dorzucić wypestkowane oliwki oraz kaszę gryczaną lub jaglaną,
  • zetrzeć na tartce i wymieszać z ryżem, zblanszowanym porem i groszkiem konserwowym,
  • podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub domowymi frytkami, warzywnymi dipami i domowym keczupem.

Rada: jeśli masz czas, piecz kalafiora w całości (około 2 godziny), owiniętego w folię aluminiową. Co pół godziny wyjmuj go z piekarnika, odwijaj z folii i polewaj marynatą. Uzyskasz cieszącą oczy i podniebienia, niezwykle efektowną i aromatyczną potrawę.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duży kalafior,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • kilka łyżek wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • ćwierć szklanki tahiny (pasty sezamowej).

Czas przygotowania: 10 minut (+30 minut pieczenia)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  • Usuń liście kalafiora, umyj go, osusz i podziel na różyczki.
  • W miseczce wymieszaj kilka łyżek oleju, wody, sok z cytryny, tahinę i przyprawy.
  • Maczaj w powstałej mieszance różyczki kalafiora i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • Piecz około 15 minut, po czym wyjmij blachę i nią potrząśnij.
  • W razie potrzeby zwilż kalafiora resztką marynaty i piecz kolejne 15 minut.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu bądź na zimno – można go przez kilka dni przechowywać w lodówce.

Przepis na wegetariańskie leczo z ciecierzycą ze świeżych warzyw

Leczo to wspaniały pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Można jeść je tylko z chrupiącym chlebem z masłem albo podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pulpetami z kaszy bądź mrozić poporcjowane w lunchboxach (pojemnikach na żywność).

Składniki (na 4 porcje):

  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 gramów),
  • 2 duże cebule,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 kilogram pomidorów,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżeczek słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki kolendry,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzanym oleju smaż przez 3 minuty plasterki selera naciowego.
  • Na patelnię dorzuć półplasterki cukinii i paseczki papryki i smaż 3 minuty.
  • Dodaj grubo pokrojoną cebulę, a po kolejnych 5 minutach zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Po minucie dodaj pokrojone pomidory i duś je 10 minut.
  • Dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, kolendrę, sproszkowaną paprykę i duś około 15 minut aż do odparowania wody.
  • Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama