Przepisy na pyszne dania obiadowe: pieczonego kalafiora i leczo z ciecierzycą
Podaj na obiad sezonowe warzywa na ciepło z dużą ilością dobrze dobranych przypraw i dodatkiem węglowodanów. Do pieczonego kalafiora doskonale pasuje czosnek, a smak leczo podkreślą różne rodzaje papryki w proszku.
Podaj na obiad sezonowe warzywa na ciepło z dużą ilością dobrze dobranych przypraw i dodatkiem węglowodanów. Do pieczonego kalafiora doskonale pasuje czosnek, a smak leczo podkreślą różne rodzaje papryki w proszku.
Sezonowa kuchnia jest pyszna, zdrowa i niedroga – wykorzystuj więc dostępne w warzywniakach świeże warzywa.
Przepis na pachnącego pieczonego kalafiora
Różyczki pieczonego kalafiora smakują wyśmienicie zarówno tuż po wyjęciu z gorącego piekarnika, jak i na zimno, nawet po kilku dniach od przyrządzenia. To baza wielu smacznych obiadowych dań. Możesz:
- rozdrobnić kalafiora i wymieszać go z makaronem penne, serem feta i uprażonymi pestkami słonecznika,
- zanurzyć go w sosie pomidorowym, dorzucić wypestkowane oliwki oraz kaszę gryczaną lub jaglaną,
- zetrzeć na tartce i wymieszać z ryżem, zblanszowanym porem i groszkiem konserwowym,
- podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub domowymi frytkami, warzywnymi dipami i domowym keczupem.
Rada: jeśli masz czas, piecz kalafiora w całości (około 2 godziny), owiniętego w folię aluminiową. Co pół godziny wyjmuj go z piekarnika, odwijaj z folii i polewaj marynatą. Uzyskasz cieszącą oczy i podniebienia, niezwykle efektowną i aromatyczną potrawę.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 duży kalafior,
- olej,
- sól, pieprz,
- kilka łyżek wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- pół łyżeczki kolendry,
- pół łyżeczki kuminu,
- ćwierć szklanki tahiny (pasty sezamowej).
Czas przygotowania: 10 minut (+30 minut pieczenia)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
- Usuń liście kalafiora, umyj go, osusz i podziel na różyczki.
- W miseczce wymieszaj kilka łyżek oleju, wody, sok z cytryny, tahinę i przyprawy.
- Maczaj w powstałej mieszance różyczki kalafiora i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piecz około 15 minut, po czym wyjmij blachę i nią potrząśnij.
- W razie potrzeby zwilż kalafiora resztką marynaty i piecz kolejne 15 minut.
- Podawaj od razu po przygotowaniu bądź na zimno – można go przez kilka dni przechowywać w lodówce.
Przepis na wegetariańskie leczo z ciecierzycą ze świeżych warzyw
Leczo to wspaniały pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Można jeść je tylko z chrupiącym chlebem z masłem albo podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pulpetami z kaszy bądź mrozić poporcjowane w lunchboxach (pojemnikach na żywność).
Składniki (na 4 porcje):
- kilka łyżek oleju do smażenia,
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 gramów),
- 2 duże cebule,
- 1 mała cukinia,
- 1 kilogram pomidorów,
- 3 różnokolorowe papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżeczek słodkiej wędzonej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pół łyżeczki kolendry,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju smaż przez 3 minuty plasterki selera naciowego.
- Na patelnię dorzuć półplasterki cukinii i paseczki papryki i smaż 3 minuty.
- Dodaj grubo pokrojoną cebulę, a po kolejnych 5 minutach zmiażdżone ząbki czosnku.
- Po minucie dodaj pokrojone pomidory i duś je 10 minut.
- Dodaj odcedzoną ciecierzycę z puszki, kolendrę, sproszkowaną paprykę i duś około 15 minut aż do odparowania wody.
- Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
- Lubisz warzywa strączkowe? Sprawdź, ile kalorii ma fasolka szparagowa i jak jeść fasolkę.
- Czy wiesz, że fasolka szparagowa jest jednym z najzdrowszych warzyw świata? Poznaj właściwości i wartości odżywcze fasolki szparagowej.
- Masz ochotę na kalafiora? Polecamy 3 pyszne dania z kalafiorem.