Błonnik – jak działa i gdzie go znaleźć?
Najwięcej błonnika mają produkty zbożowe, ale można go znaleźć w sporych ilościach także w owocach i w warzywach. Próżno natomiast szukać błonnika w mięsie, rybach, jajach czy w mleku. O tym trzeba pamiętać przy sporządzaniu posiłków, zwłaszcza, jeśli pojawiają się zaparcia lub problemy z trawieniem. Warto wziąć pod uwagę zwartość błonnika w produktach spożywczych także podczas układania diety odchudzającej.
Najwięcej błonnika mają produkty zbożowe, ale można go znaleźć w sporych ilościach także w owocach i w warzywach. Próżno natomiast szukać błonnika w mięsie, rybach, jajach czy w mleku. O tym trzeba pamiętać przy sporządzaniu posiłków, zwłaszcza, jeśli pojawiają się zaparcia lub problemy z trawieniem. Warto wziąć pod uwagę zwartość błonnika w produktach spożywczych także podczas układania diety odchudzającej.
Błonnik – dlaczego jest ważnym składnikiem diety?
Błonnik to mieszanka różnych substancji (m. in. celulozy, pektyny i ligniny), które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Właściwość ta decyduje o podstawowej funkcji błonnika: ponieważ przechodzi on przez jelito w całości, zwiększa masę treści pokarmowej, dzięki czemu oczyszcza dolny odcinek przewodu pokarmowego ze złogów i skraca pasaż jelitowy. Jest więc nieoceniony w leczeniu wszystkich problemów metabolicznych, nie wyłączając nadwagi, którą pomaga zwalczyć dzięki wzmaganiu uczucia sytości i ograniczaniu potrzeby sięgania po przekąski. Zdrowy człowiek potrzebuje 20-40 g błonnika dziennie, natomiast cierpiący na zaburzenia trawienne – 50-70 g.
Produkty najbogatsze w błonnik
Błonnik jest substancją pochodzenia roślinnego, można go więc znaleźć wyłącznie w produktach roślinnych. Poniższe zestawienie przedstawia 10 największych źródeł błonnika w 3 grupach produktów:
Błonnik w produktach zbożowych (zawartość na 100 g produkt):
- Otręby kukurydziane (85,47 g).
- Mąka z otrąb jęczmiennych (67,55 g).
- Otręby pszenne (42,76 g).
- Otręby ryżowe (21 g).
- Bulgur (18,3 g).
- Odtłuszczona mąka sojowa (17,5 g).
- Mąka z orzechów ziemnych (15,8 g).
- Jęczmień (15,6 g).
- Amarantus (15,2 g).
- Mąka żytnia (14, 6 g).
Błonnik w warzywach (zawartość na 100 g produkt):
- Suszone pomidory (12,3 g).
- Groch łuskany (8,3 g).
- Soczewica suszona (7,9 g).
- Fasola – biała i czerwona (6,4 g).
- Soja suszona (6 g).
- Zielony groszek (5,5 g).
- Karczoch (5,4 g).
- Brukselka (4,1 g).
- Pasternak (4 g).
- Kalarepa (3,6 g).
Błonnik w owocach (zawartość na 100 g produkt):
- Figi suszone (12,2 g).
- Owoc passiflory (10,39 g).
- Morele suszone (9 g).
- Jabłko suszone (8,7 g).
- Brzoskwinie suszone (8,2 g).
- Daktyle (7,5 g).
- Śliwka suszona (7,1 g).
- Jagody czarnego bzu (7 g).
- Maliny (6,8 g).
- Guawa (5,4 g).
Warto wymienić jeszcze kilka znaczących źródeł błonnika, których nie można zakwalifikować do produktów zbożowych, warzyw ani owoców. Są to:
- Nasienie lnu (22,33 g).
- Wiórki kokosowe (16,3 g).
- Popcorn z mikrofali (15,13 g).
- Kasztany jadalne (11,7 g).
- Migdały (11,2 g).
- Pistacje (10,8 g).
- Pestki słonecznika (10,5 g).
- Tempeh (10,3 g).
- Orzeszki ziemne (9,2 g).
- Świeży kokos (9 g).
- Lubisz owoce? Zobacz, czy warto jeść winogrona.
- Chętnie przygotowujesz domowe przetwory? Polecamy konfiturę z dzikiej róży.
- W kuchni chętnie eksperymentujesz? Oto przepisy z soczystych śliwek.