Reklama

Istnieje możliwość przygotowania ciasta naleśnikowego bez użycia mleka krowiego. Zastępuje się je mlekiem roślinnym. W świecie medycyny trwa spór o to, czy mleko krowie jest zdrowe i czy warto je pić. Zwolennicy podkreślają, że jest ono źródłem wapnia i zapobiega osteoporozie, natomiast przeciwnicy głoszą szkodliwość tłuszczu zawartego w mleku i przypominają o braku tolerancji laktozy u osób dorosłych. W związku z podziałem opinii warto zachować zdrowy rozsądek i wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu. Jeśli nie domaga się on mleka krowiego, nie musisz rezygnować z naleśników, ponieważ można je z powodzeniem przygotować bez użycia tego składnika.

Reklama

Potrzebujesz:

  • patelni naleśnikowej,
  • 2 misek,
  • ściereczki,
  • chochli.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego, migdałowego, ryżowego),
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

W jednej misce połącz mleko, jaja i masło, a w drugiej składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.

Połącz zawartości obu misek, wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na kwadrans.

Po upływie 15 minut ciasto jest gotowe do smażenia.

Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcję ciasta (chochlę) i smaż z każdej strony około 2 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama