Przepis na ciasto naleśnikowe bez mleka krowiego
Istnieje możliwość przygotowania ciasta naleśnikowego bez użycia mleka krowiego. Zastępuje się je mlekiem roślinnym. W świecie medycyny trwa spór o to, czy mleko krowie jest zdrowe i czy warto je pić. Zwolennicy podkreślają, że jest ono źródłem wapnia i zapobiega osteoporozie, natomiast przeciwnicy głoszą szkodliwość tłuszczu zawartego w mleku i przypominają o braku tolerancji laktozy u osób dorosłych. W związku z podziałem opinii warto zachować zdrowy rozsądek i wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu. Jeśli nie domaga się on mleka krowiego, nie musisz rezygnować z naleśników, ponieważ można je z powodzeniem przygotować bez użycia tego składnika.
Istnieje możliwość przygotowania ciasta naleśnikowego bez użycia mleka krowiego. Zastępuje się je mlekiem roślinnym. W świecie medycyny trwa spór o to, czy mleko krowie jest zdrowe i czy warto je pić. Zwolennicy podkreślają, że jest ono źródłem wapnia i zapobiega osteoporozie, natomiast przeciwnicy głoszą szkodliwość tłuszczu zawartego w mleku i przypominają o braku tolerancji laktozy u osób dorosłych. W związku z podziałem opinii warto zachować zdrowy rozsądek i wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu. Jeśli nie domaga się on mleka krowiego, nie musisz rezygnować z naleśników, ponieważ można je z powodzeniem przygotować bez użycia tego składnika.
Potrzebujesz:
- patelni naleśnikowej,
- 2 misek,
- ściereczki,
- chochli.
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego, migdałowego, ryżowego),
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
W jednej misce połącz mleko, jaja i masło, a w drugiej składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
Połącz zawartości obu misek, wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na kwadrans.
Po upływie 15 minut ciasto jest gotowe do smażenia.
Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcję ciasta (chochlę) i smaż z każdej strony około 2 minut.
Smacznego!
- Oto inspiracja na danie dla dzieci. Ciasto naleśnikowe bez mleka dla nietolerujących laktozę.
- Szukasz źródeł witaminy D? W diecie bez nabiału pamiętaj o tłustych rybach.
- Lubisz kaszę jaglaną? Wypróbuj przepis na domowe mleko z kaszy jaglanej.
- Moczenie migdałów uwalnia ich wartości odżywcze. Zrób samodzielnie mleko migdałowe do ciast, deserów i shake'ów.
- Uwielbiasz słodycze? Dodatkową słodycz zapewni ci domowe mleko czekoladowe: do przepisu potrzebujesz czekolady, miodu i przypraw.