Przepis na pyszne naleśniki bez mleka
Przepis na pyszne naleśniki bez mleka

Opublikowano: piątek, 11 września 2015 13:19
Reklama
Naleśniki bez mleka w smaku przewyższają tradycyjne. Dobrze dobrane składniki sprawiają, że ciasto naleśnikowe nie przywiera do patelni. Naleśniki bez mleka są lekko kruche, mają pyszny, łagodny smak.
Przepis na naleśniki bez mleka
Rady:
- Jeśli będziesz przygotowywać naleśniki na słodko, wodę w przepisie możesz zamienić na swój ulubiony sok.
- Patelnia teflonowa ułatwi smażenie, ponieważ naleśniki nie będą przywierały do jej powierzchni.
Składniki na naleśniki bez mleka:
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka wody/soku,
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego/oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Zjadłabyś na drugie śniadanie naleśniki na słodko? Wykorzystaj dostępne w pyszne pl kody rabatowe i zamów jedzenie z dostawą do pracy!
Jak zrobić naleśniki bez mleka?
- Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, rózgi, miksera lub blendera.
- Mieszaj składniki do momentu aż znikną grudki.
- Na rozgrzaną patelnię wlewaj łyżką do zupy ciasto naleśnikowe.
- Sprawdź widelcem, czy możesz podwinąć skórkę ciasta (ciasto powinny być zwarte, mieć lekko złocisty kolor).
- Jeśli ciasto z jednej strony usmażyło się, przełóż naleśnik na drugą stronę za pomocą drewnianej szpachli (jeżeli potrafisz, to oczywiście możesz obrócić naleśnika w powietrzu).
- Czynność powtarzaj do momentu aż skończy się ciasto.
Reklama
Reklama
Reklama