Reklama

Blok czekoladowy z chili i herbatnikami to propozycja ciasta bez jajek i bez pieczenia. Deser jest chrupiący, słodki i lekko pikantny. Sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi.

Reklama

Sodki przysmak królował na stołach w czasach PRL-u, gdy miesięczny przydział na czekoladę stanowił jedną tabliczkę wyrobu czekoladopodobnego na całą rodzinę.

Blok czekoladowy ze szczyptą chili

Rada: Przepis możesz dowolnie urozmaicać, np. zastępując chili łyżeczką cynamonu lub wrzucając do masy kakaowo-herbatnikowej ulubione bakalie. Nie dodając do ciasta herbatników, przygotujesz bezglutenową wersję bloku czekoladowego.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • miski,
  • keksówki,
  • papieru do pieczenia,
  • łyżki,
  • ostrego noża.

Składniki:

  • 200 gramów drobno zmielonego mleka w proszku,
  • 400 gramów masła,
  • 100 gramów cukru pudru,
  • 100 gramów herbatników,
  • 1 płaska łyżeczka chili,
  • 200 gramów kakao.

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w garnku i zdejmij z kuchenki.
  • Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  • Do roztopionego masła dodaj mleko w proszku, cukier puder, kakao, chili i połowę herbatników.
  • Składniki dokładnie wymieszaj.
  • Jeżeli masa jest rzadka, dodaj drugą część ciasteczek i ponownie wymieszaj.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę kakaowo-herbatnikową.
  • Powierzchnię bloku czekoladowego wyrównaj wypukłą stroną łyżki.
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  • Schłodzony blok pokrój ostrym nożem na plastry o szerokości ok. 2 centymetry.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama