Bezglutenowe ciasta na Boże Narodzenie – przepis na ciasto z jabłkami i świąteczny piernik
Ciasta świąteczne bez glutenu powinny pojawić się na bożonarodzeniowym stole, jeśli w naszej rodzinie jest osoba chorująca na celiakię lub nietolerancję glutenu. Słodkie, domowe wypieki przygotuje się według zmodyfikowanych przepisów wykluczających mąkę pszenną.
Ciasta świąteczne bez glutenu powinny pojawić się na bożonarodzeniowym stole, jeśli w naszej rodzinie jest osoba chorująca na celiakię lub nietolerancję glutenu. Słodkie, domowe wypieki przygotuje się według zmodyfikowanych przepisów wykluczających mąkę pszenną.
Jednym z popularniejszych sposobów żywienia się jest dieta bezglutenowa, w której eliminuje się m.in. mąkę pszenną. Przygotowując świąteczne ciasta i pierniczki, warto pomyśleć o osobach praktykujących tę dietę. W takim przypadku konieczne jest zastosowanie zmodyfikowanych przepisów.
Bezglutenowe wypieki – jak przygotować ciasta świąteczne bez glutenu?
Domowe wypieki, takie jak ciasta, ciasteczka i pierniczki są obowiązkowym deserem na bożonarodzeniowym stole. Wśród nich pojawiają się serniki, makowce, przekładańce i wiele innych. Ciasta na Boże Narodzenie przygotowane według tradycyjnych przepisów na bazie mąki pszennej nie mogą być jednak jedzone przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Praktykowanie tego sposobu żywienia jest konieczne u chorych na celiakię (inaczej chorobę trzewną) oraz na nietolerancję glutenu. Wypieki bezglutenowe można przygotować w bardzo łatwy sposób. Wystarczy zastosować zmodyfikowane przepisy na ciasta, które znajdzie się na kulinarnych stronach internetowych oraz w wielu książkach poświęconych wypiekom. Podstawowymi produktami wykorzystywanymi do przyrządzenia domowych słodkości są bezglutenowe mąki: gryczana, ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, jaglana, owsiana.
Przepis na bezglutenowe ciasto z jabłkami
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej,
- 250 g mąki owsianej,
- 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
- 0,5 l mleka roślinnego,
- ½ łyżki cynamonu,
- 60 ml oleju,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 3 jabłka,
- miód lub syrop klonowy (do podania).
Sposób przygotowania:
- Do wysokiej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Całość wymieszaj. Dolej mleko, olej i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Ciasto zacznie gęstnieć, więc można dolać wodę lub mleko.
- Jabłka dokładnie umyj i osusz. Wytnij gniazdo nasienne i pokrój owoce na ćwiartki.
- Blachę do pieczenia posmaruj olejem i oprósz dowolną mąką (za wyjątkiem ziemniaczanej). Do blachy wylej przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż jabłka.
- Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 65 minut. Za pomocą patyczka lub długiej wykałaczki sprawdź, czy ciasto jest suche w środku.
- Ostudzone ciasto można podawać polane syropem klonowym lub miodem.
Przepis na bezglutenowy piernik
Składniki:
- 300 g mieszanki z mąk bezglutenowej (100 g ryżowej, po 50 g: kukurydzianej, kokosowej, migdałowej, ziemniaczanej),
- 130 g masła (ewentualnie oleju kokosowego),
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 60 g cukru trzcinowego lub zwykłego,
- 130 g miodu,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 250 ml mleka (roślinnego lub zwykłego),
- 2 jaja,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- ½ szklanki posiekanych orzechów,
- 50 g suszonych śliwek,
- opcjonalnie polewa czekoladowa (1/3 szklanki śmietanki kremówki, 100 g ciemnej czekolady).
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Przygotuj formę keksową o wymiarach 12 x 25 centymetrów. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W garnku na małym ogniu roztop masło, dodaj miód, cukier, przyprawę do piernika.
- Garnek zdejmij z ognia. Dodaj wszystkie mąki razem. Całość wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Do masy dodaj mleko, jogurt i orzechy. Wymieszaj. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj.
- Przygotowaną masę wlej do formy. Ciasto posyp pokrojonymi w cienkie paseczki śliwkami. Wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 40-45 minut, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Piernik można polać czekoladową polewą. W garnuszku podgrzej śmietankę razem z połamaną czekoladą. Całość cały czas mieszaj, aż do powstania gładkiej konsystencji.
Smacznego!