Przepis na chipsy z jarmużu - zdrowa przekąska z jarmużu
Przepis na chipsy z jarmużu - zdrowa przekąska z jarmużu
Opublikowano: sobota, 31 sierpnia 2019 19:00
Reklama
Chipsy z jarmużu to zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska. Sierpień jest początkiem sezonu na jarmuż, najlepszą wiadomością jest to, że świeże liście można znaleźć w sklepach przez całą jesień i zimę. Odpowiednio przygotowane chipsy są chrupiące i delikatne, a wyczuwalny jest jedynie smak ulubionych przypraw. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na chipsy z jarmużu - podstawowy i na ostro.
Reklama
Jarmuż jest niezwykle zdrowym warzywem. Garstka tej sałaty zawiera w sobie całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Ponadto ma udowodnione działanie antynowotworowe. W jarmużu możemy znaleźć także kwas foliowy, witaminy A, B oraz K, żelazo czy wapń.
Najprostszy przepis na chipsy z jarmużu
- 150 g liści jarmużu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
- Liście jarmużu należy umyć i wykroić twarde łodygi.
- Liście przełożyć do miski, skropić oliwę, doprawić pieprzem i solą oraz dokładnie zamieszać.
- Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenie i przygotowane liście. Między każdym liściem powinien być odstęp. Jeśli liście będą na siebie nachodzić, nie uzyskamy oczekiwanej chrupkości.
- Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut - liście powinny być chrupiące, ale nie spalone.
Przepis na chipsy z jarmużu na ostro
- 150 g jarmuży
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, papryka chilli - czym więcej, tym chipsy będą bardziej ostre, szczypta granulowanego czosnku
- opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne
Jak zrobić chipsy z jarmużu na ostro?
- Liście myjemy, odcinamy łodygi. Jeśli mamy duże liście, możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Przerzucamy do miski.
- Oliwę mieszamy z przyprawami i dolewamy do liści. Całości mieszamy rękę, oliwę dokładnie wcieramy w liście.
- W tym momencie możemy posypać jarmuż płatkami drożdżowymi, dzięki temu uzyskamy delikatny, serowy posmak.
- Liście rozkładamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 10 minut w 190 stopniach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama