Charakterystyka kuchni węgierskiej i przepis na prawdziwy gulasz węgierski
Najpopularniejsze składniki dań kuchni węgierskiej to papryka, cebula i czosnek. Są nimi przyprawiane potrawy najczęściej kojarzone u nas z kuchnią Węgier, np. gulyásleves, czyli zupa gulaszowa, oraz pörkölt, który my znamy właśnie jako gulasz.
Najpopularniejsze składniki dań kuchni węgierskiej to papryka, cebula i czosnek. Są nimi przyprawiane potrawy najczęściej kojarzone u nas z kuchnią Węgier, np. gulyásleves, czyli zupa gulaszowa, oraz pörkölt, który my znamy właśnie jako gulasz.
W węgierskich czardach, czyli gospodach ludowych, posiłki podawane są najczęściej przy dźwiękach cygańskiej muzyki granej na żywo.
Przyprawy, mięsa i desery charakterystyczne dla kuchni węgierskiej
W potrawach kuchni węgierskiej nie może zabraknąć papryki. Do przyprawiania dań używa się sproszkowanej papryki, zarówno słodkiej, jak i ostrej, papryki świeżej, w strąkach, a także papryki wędzonej. Innymi istotnymi składnikami potraw węgierskich są cebula i czosnek.
Z mięs na Węgrzech jada się najczęściej wieprzowinę, szczególnie z mangalicy, czyli lokalnej odmiany świni domowej. Popularne są jednak także wołowina, cielęcina, baranina oraz ryby, np. pstrągi i karpie. Częstym dodatkiem do nich są grzyby.
Z deserów najpopularniejsze są tort Dobosa - z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem czekoladowym oraz strucla, czyli zawinięte ciasto z nadzieniem owocowym, makowym albo orzechowym. Z alkoholi często pije się czerwone wino lub palinkę, wysokoprocentowy destylat z owoców.
Sztandarową potrawą kuchni węgierskiej jest jednak gulasz. Na Węgrzech gulaszem (gulyásleves), nazywa się gęstą zupę z kawałkami mięsa. Węgierskie danie, gęstsze niż zupa, które u nas określa się mianem gulaszu, to pörkölt. Jego podstawowymi składnikami są mięso, cebula oraz papryka. Pörkölt należy do najpopularniejszych potraw jednogarnkowych. Jedną z odmian węgierskiego gulaszu jest gulasz segedyński (szegediner). Dodaje się do niego kiszoną kapustę i zabiela gęstą, kwaśną śmietaną.
Przepis na pörkölt, czyli prawdziwy węgierski gulasz
Składniki na 8 porcji:
- 1 kg mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki bez kości),
- 4 łyżki smalcu lub oleju słonecznikowego,
- 5 duże cebule,
- 3 duże słodkie papryki (np. czerwona, żółta i zielona),
- 3 duże pomidory (albo puszka pomidorów),
- 3 ząbki czosnku,
- średnia marchew,
- 1/2 kg ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka kminku,
- słodka mielona papryka,
- ostra mielona papryka,
- jałowiec.
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Mięso bez kości, skór i błonek pokrój w kostkę i posyp słodką papryką.
- Pokrój cebulę w plasterki i zeszklij ją na tłuszczu w garnku.
- Do cebuli dosyp słodką paprykę w proszku i dokładnie rozmieszaj ją z tłuszczem.
- Podsmaż mięso na patelni.
- Dodaj pokrojoną w plasterki marchew.
- Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Dodaj paprykę pokrojoną w paski lub kostkę.
- Dodaj pomidory pokrojone w kostkę lub pomidory z puszki.
- Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przynajmniej przez godzinę. Sos powinien zgęstnieć.
- Po godzinie dodaj kminek, jałowiec i posiekany czosnek. Zamieszaj.
- Gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pszennego pieczywa.
Smacznego!
- Do porkolta możesz dodać szałwię.
- Lubisz paprykę? Poznaj prosty przepis na pyszny sos paprykowy.
- Zobacz, jakie przetwory można zrobić z papryki.