Reklama

Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.

Reklama

Buraki najlepiej gotować w skórce, dzięki temu zachowują więcej cennych składników odżywczych niż obrane. Innym sposobem jest upieczenie ich w piekarniku. Każdego buraka należy wówczas zawinąć w folię aluminiową i piec w 190 stopniach Celsjusza do miękkości.

Buraczki na ciepło – przepis

Składniki na 2-4 porcje:

Czas przygotowania: 75 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Wyszoruj buraki i ugotuj do miękkości (około 90 minut) w mundurkach, w lekko osolonym wrzątku.

2. Wystudź buraki, obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.

3. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki, sól, cukier i sok z cytryny.

Buraczki z chrzanem, czyli ćwikła – przepis

Składniki na 3-4 słoiki 200ml:

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych,
  • 100 g tartego chrzanu śmietankowego w słoiczku,
  • 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego,
  • szczypta cukru,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • 3-4 średniej wielkości cytryny.

Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Buraki wyszoruj i ugotuj (nie obierając ze skórki) w lekko osolonym wrzątku do miękkości, czyli około 90 minut.

2. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.

3. Cytryny wyszoruj, zroluj o blat i wyciśnij z nich sok.

4. Starte buraki połącz z chrzanem, śmietaną, sokiem z cytryn, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj.

5. Odstaw ćwikłę na godzinę, by wszystkie smaki się „przegryzły”. Spróbuj, czy buraczki mają odpowiednią ostrość i czy są wystarczająco słone. Dopraw w razie potrzeby.

6. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do wyparzonych wcześniej i suchych słoiczków. Przechowuj w lodówce.

Przygotowana w ten sposób ćwikła jest wyśmienitym dodatkiem zarówno do obiadu np. klusków śląskich, jak i kanapek.

Buraczki zasmażane – przepis

Składniki na 24 porcje:

  • pół kilograma surowych buraków,
  • 1 obrane, duże, kwaśne jabłko, np. szara reneta, antonówka,
  • mała cebula,
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej,
  • szczypta cukru,
  • szklanka wrzątku,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,
  • sok z połowy cytryny.

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj buraki w mundurkach, do miękkości – przez około godzinę. Obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.

2. Osobno zetrzyj jabłko i skrop je sokiem z cytryny.

3. Przygotuj dużą patelnię. Poszatkuj drobno cebulę i podsmaż na oleju na złoto z dodatkiem soli. Energicznie mieszając, wsyp mąkę, dodaj jabłko, cukier i wlej wrzątek. Smaż do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać.

4. Ciągle mieszając, dodaj buraczki, zasmażaj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Smacznego!

Promocje Black Red White to doskonała okazja, aby kupić dodatki do domu w modnym kolorze buraczkowym!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama