Reklama

Brzoskwinie w syropie to świetny dodatek do ciast i świeżych, owocowych deserów. Kupne brzoskwinie w puszcze nie zawsze są smaczne, a dodatkowo niezbyt zdrowe. Przetwory z brzoskwini robi się latem, wtedy owoce są dojrzałe i słodkie. Najlepiej wykorzystać je zimą, kiedy brakuje nam smaku słodkich, letnich warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie prosty przepis na brzoskwinie w syropie.

Reklama

Brzoskwinie nie powinny być zbyt dojrzałe i miękkie. Wtedy będzie trudno je pokroić i mogą się rozpaść podczas pasteryzacji. Owoce muszą być jędrne i twarde, bez większych obić.

Przepis na brzoskwinie w syropie

Składniki na brzoskwinie w syropie

Jak przygotować brzoskwinie w syropie?

  1. Brzoskwinie umyć i zaparzyć we wrzątku przez 60 sekund - 2 minuty.
  2. Od razu przełożyć do bardzo zimnej wody.
  3. Zdjąć skórkę i pokroić brzoskwinie na połówki.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i cytryną.
  5. Gotujemy przez 10-15 minut.
  6. Brzoskwinie układamy dość ścisło w wyparzonych lub wyprażonych słoikach.
  7. Zalewamy syropem do 3/4 pojemności słoika.
  8. Słoika wkładamy do gotującej się wody. Pasteryzujemy przez 10-15 minut, w zależności od wielkości słoika.
  9. Wyjmujemy słoika i stawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.

Do czego można użyć brzoskwiń w syropie?

Brzoskwinie w syropie idealnie nadają się do ciast, szczególnie ciasta drożdżowego, sernika lub najprostszego placka czekoladowego z owocami. Krojone brzoskwinie sprawdzą się przy ozdobie tortów lub jako prosty deser z bitą śmietaną. Można je jeść nawet bez dodatków, to szybka i słodka przekąska. Są dużo zdrowszym zamiennikiem brzoskwiń w puszcze.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama