Brzoskwinie w syropie - idealne do ciast i deserów
Brzoskwinie w syropie - idealne do ciast i deserów
Brzoskwinie w syropie to świetny dodatek do ciast i świeżych, owocowych deserów. Kupne brzoskwinie w puszcze nie zawsze są smaczne, a dodatkowo niezbyt zdrowe. Przetwory z brzoskwini robi się latem, wtedy owoce są dojrzałe i słodkie. Najlepiej wykorzystać je zimą, kiedy brakuje nam smaku słodkich, letnich warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie prosty przepis na brzoskwinie w syropie.
Brzoskwinie nie powinny być zbyt dojrzałe i miękkie. Wtedy będzie trudno je pokroić i mogą się rozpaść podczas pasteryzacji. Owoce muszą być jędrne i twarde, bez większych obić.
Przepis na brzoskwinie w syropie
Składniki na brzoskwinie w syropie
- 4 kg brzoskwiń
- 2 litry wody
- 700 g cukru
- sok z dwóch cytryn
Jak przygotować brzoskwinie w syropie?
- Brzoskwinie umyć i zaparzyć we wrzątku przez 60 sekund - 2 minuty.
- Od razu przełożyć do bardzo zimnej wody.
- Zdjąć skórkę i pokroić brzoskwinie na połówki.
- W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i cytryną.
- Gotujemy przez 10-15 minut.
- Brzoskwinie układamy dość ścisło w wyparzonych lub wyprażonych słoikach.
- Zalewamy syropem do 3/4 pojemności słoika.
- Słoika wkładamy do gotującej się wody. Pasteryzujemy przez 10-15 minut, w zależności od wielkości słoika.
- Wyjmujemy słoika i stawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Do czego można użyć brzoskwiń w syropie?
Brzoskwinie w syropie idealnie nadają się do ciast, szczególnie ciasta drożdżowego, sernika lub najprostszego placka czekoladowego z owocami. Krojone brzoskwinie sprawdzą się przy ozdobie tortów lub jako prosty deser z bitą śmietaną. Można je jeść nawet bez dodatków, to szybka i słodka przekąska. Są dużo zdrowszym zamiennikiem brzoskwiń w puszcze.