Arcydzięgiel lekarski nazywany też anielskim zielem występuje zazwyczaj na podmokłych terenach w Sudetach i Karpatach. Jest to roślina dwuletnia.

Reklama

Arcydzięgiel lekarski – czym jest?

Arcydzięgiel lekarski posiada długie, miękkie korzenie i wysokie łodygi osiągające nawet 2,5 metra. Liście są pierzaste, a kwiaty na wierzchołku łodyg mają barwę zielono-żółtą. Kwitnie od początku czerwca do końca sierpnia, wydzielając mocny aromat. Arcydzięgla lekarskiego nie zaleca się osobom wrażliwym na słońce.

Arcydzięgiel lekarski – zastosowanie

Arcydzięgiel lekarski wspomaga trawienie i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudzając enzymy trawienne w żołądku. W dodatku roślina zwiększa apetyt, a także zwalcza bakterie i działa przeciwbólowo, szczególnie w przypadku bólów żołądka. Używa się jej również na problemy ze wzdęciami. Oprócz zastosowania medycznego wykorzystuje się ją jako przyprawę do likierów, i wyrobów cukierniczych. Rośliny używa się także do produkowania kostek bulionowych. Łodygi rośliny można ugotować i jeść z masłem. Smakują podobnie jak szparagi.

Arcydzięgiel lekarski – właściwości

Arcydzięgiel lekarski zawiera garbniki, flowonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne i sole mineralne. Ma więc właściwości moczopędne, działa uspokajająco i poprawia pracę przewodu pokarmowego.

Arcydzięgiel lekarski – napar na trawienie

By uzyskać napar z arcydzięgla lekarskiego należy w 1,5 szklanki wrzątku zaparzyć łyżkę stołową korzenia rośliny. Całość trzeba gotować przez 20 minut pod przykryciem, a potem odstawić na 10 minut. Przed wypiciem napar warto przelać przez sitko, a pół szklanki wywaru spożywać trzy razy dziennie przed posiłkami.

Reklama
Zobacz także

Arcydzięgiel lekarski – napar na kłopoty ze snem

Arcydzięgiel lekarski można też stosować, jeśli ma się problemy ze snem. Pół łyżki rośliny należy parzyć w szklance wrzątku przez 10 minut. Przed pójściem do łóżka należy wypić wywar.

Reklama
Reklama
Reklama