5 pomysłów na szybkie potrawy ze szparagami
Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.
Na przekąskę warto przygotować szparagi z masłem i cytryną, bułką tartą lub zawijane w szynkę i ser. Na obiad sprawdzą się szparagi zapiekane pod beszamelem lub parmezanem.
Szparagi są wyjątkowo smaczne i zdrowe, szybkie do przyrządzenia, ale nadal niedocenione w polskiej kuchni. Możesz przygotować z nich smaczne dania obiadowe, a także kolacje i przystawki na przyjęcia. Wybór koloru szparagów zależy od twoich upodobań.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego, witamin C i E, beta-karotenu, inuliny, wapnia, fosforu i potasu. Zapobiegają rozwijaniu się nowotworów, jedzone w ciąży pozwalają prawidłowo rozwijać się płodowi, są moczopędne, niskokaloryczne i sycące. Dzięki nim wspomożesz pracę nerek i układu pokarmowego, a także poprawisz wygląd skóry, włosów i paznokci. Na rynku są dostępne są trzy odmiany szparagów: zielone, białe i fioletowe. Pierwsze z nich są cienkie, aromatyczne i ostre, drugie charakteryzuje łagodny smak i większa grubość. Z kolei szparagi fioletowe są najbardziej unikatowe, a zawierają najwięcej cukru.
Szparagi z masłem i cytryną
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 2 łyżki masła,
- 1 średniej wielkości cytryna (sok oraz skórka),
- Pół szklanki bulionu warzywnego,
- Sól, pieprz, inne przyprawy.
Sposób przygotowania: Oczyść szparagi, opłucz je i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj masło oraz startą skórkę z cytryny. Po kilku minutach zalej całość bulionem i duś ok. 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, innymi przyprawami i sokiem z cytryny.
Szparagi zapiekane pod beszamelem
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki startego sera żółtego,
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania: Oczyść i umyj szparagi, włóż je do gotującej się wody. Po 5 minutach wyjmij, opłucz w zimnej wodzie i osusz.
Przygotuj sos: mleko podgrzej, masło i mąkę zasmaż na patelni, wszystko połącz i wymieszaj. Następnie dodaj ser żółty i przyprawy i gotuj do zgęstnienia. Przełóż szparagi do naczynia żaroodpornego i polej sosem beszamelowym. Piecz ok. 20 min.
Szparagi zapiekane z parmezanem
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- Pół szklanki startego parmezanu,
- Sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Szparagi oczyść, umyj i gotuj we wrzątku przez 3 minuty. Następnie przepłucz je zimną wodą i ułóż w formie do pieczenia. Szparagi przykryj kawałkami masła, natką pietruszki, przyprawami oraz parmezanem. Piecz ok. 20 min.
Szparagi gotowane z bułką tartą
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- Sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania: Oczyść, obierz i umyj szparagi. Gotuj je we wrzątku przez 15 minut. Po tym czasie odcedź je i osusz. Rozpuść masło na patelni, dodaj bułkę tartą i przyprawy, wymieszaj. Polej sosem szparagi.
Szparagi zawijane w szynkę i ser
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- Szynka parmeńska (1 plaster na jedną sztukę szparaga),
- Ser żółty (1 plaster na jedną sztukę szparaga),
- 1 łyżka masła,
- Sól.
Sposób przygotowania: Oczyść szparagi, umyj je i ugotuj we wrzątku (z dodatkiem soli), aż będą miękkie. Odcedź i osusz, następnie zawijaj pojedyncze sztuki w plastry szynki parmeńskiej i sera żółtego. Gotowe podsmaż na patelni (na maśle).
- Jesteś miłośnikiem owoców morza? Dowiedz się, jakie właściwości odżywcze mają ostrygi.
- Ostrygi to luksusowy przysmak . Zobacz, jak jeść i jak przygotować ostrygi.
- Małże to świetny pomysł na kolację! Polecamy przepis na pyszny makaron z małżami w sosie pomidorowym.