Reklama

Desery z wiśni prócz tego, że wyśmienicie smakują, to również dzięki dodatkowi owocu działają dobroczynnie na kondycję układu krwionośnego. Są też znakomitym środkiem na bezsenność.

Reklama

Wiśnie są bogate w witaminy i minerały. Zawierają duże ilości potasu (usuwa z organizmu nadmiary soli i chroni serce), witaminy C (uszczelnia naczynia krwionośne), błonnika (obniża poziom złego cholesterolu) i antocyjaniny (wpływa korzystnie na produkcję krwinek czerwonych).

Babeczki serowe z wiśniami – wspaniały dodatek do spotkania przy kawie

Proste do przygotowania mini serniczki z wiśniami i galaretką idealne na gorące dni. Przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Potrzebujesz:

  • foremek na babeczki,
  • rondelka,
  • dwóch misek,
  • miksera.

Składniki (4 porcje):

  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej,
  • 10 g wiśni,
  • 400 ml wody,
  • mięta (do dekoracji).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • Wlej ją do rondelka i lekko podgrzej.
  • Serek włóż do miski, dodaj żelatynę i zmiksuj dokładnie.
  • Rozpuść wiśniową galaretkę w 400 ml wody i odstaw do stężenia.
  • Wiśnie umyj i oczyść.
  • Do foremek na babkę włóż po jednej wiśni, zalej masą serową i odstaw do stężenia.
  • Gdy masa stężeje, wlej galaretkę i odstaw ponownie do lodówki.
  • Babeczki podawaj udekorowane listkami mięty. Gotowe.

Wiśnie w kisielu – słodki deser na każdą porę dnia

Pomysł na prosty deser z kisielu, wiśni i biszkoptów.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • miski.

Składniki (4 porcje):

  • 1 słoik wiśni,
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego,
  • 1 łyżka żurawiny,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 8 biszkoptów.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kisiel rozrób na ogniu w wodzie z dodatkiem soku z wiśni.
  • Gdy kisiel będzie gotowy (pojawią się pęcherzyki na wierzchu), dodaj do niego wiśnie, cukier, cynamon i żurawinę.
  • Przelej go do pucharków i odstaw na pół godziny do lodówki.
  • Podawaj udekorowane bitą śmietaną z dodatkiem biszkoptu. Gotowe.

Bułeczki wiśniowe – przepis na domowe smakołyki

Słodkie bułeczki z wiśniami to świetna propozycja na mały deser po posiłku.

Potrzebujesz:

  • papieru do pieczenia,
  • blachy do pieczenia,
  • sitka,
  • miski.

Składniki (12 babeczek):

  • 3 szklanki mąki,
  • 250 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 40 g drożdży,
  • 1 słoik wiśni,
  • cukier puder (do dekoracji).

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj po łyżce mąki, cukru i wymieszaj.
  • Odstaw do wyrośnięcia na kwadrans w ciepłe miejsce.
  • Po 15 minutach dodaj resztę mąki, cukru i zacznij wyrabiać ciasto.
  • Ciasto odstaw na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Wiśnie odcedź na sitku.
  • Ciasto podziel na części i uformuj małe placuszki.
  • Na każdym placuszku połóż łyżkę wiśni.
  • Placuszki z nadzieniem posklejaj.
  • Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.
  • Surowe babeczki połóż na blaszce przykryte ściereczką na kwadrans.
  • Po 15 minutach posmaruj wierzch każdej babeczki roztopionym masłem.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Wstaw do piekarnika blachę z babeczkami i piecz przez pół godziny.
  • Upieczone babeczki posyp cukrem pudrem. Gotowe.

Smacznego!


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama