Reklama

Obiadowe zapiekanki możesz przyrządzić bez mięsa. Doskonale smakuje połączenie makaronu z brokułami, ziemniaków z porem i pieczarkami oraz bakłażanów z pomidorami i parmezanem.

Reklama

Zapiekanka jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się z zapieczonych warzyw, mięsa, makaronu, serów i sosów. We Włoszech podaje się zapiekankę zwaną lasagne, natomiast w Grecji musakę.

Makaron zapiekany z brokułami i serem, czyli prosta wegetariańska zapiekanka

Zapiekanka z makaronem, brokułami i serem jest łatwą w przygotowaniu potrawą wegetariańską. Najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 gramów makaronu (najlepiej pasują świderki lub wstążki),
  • 500 gramów ugotowanych brokułów,
  • 200 gramów startego sera żółtego (dowolnego),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • po szczypcie soli, pieprzu, tymianku i zmielonej gałki muszkatołowej.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron tak, by był lekko twardy.
  • W rondlu roztop masło, dodaj mąkę, mleko oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp połowę sera żółtego, dokładnie wymieszaj na gładką masę i zdejmij naczynie z ognia.
  • Sos serowy połącz z odsączonym makaronem oraz brokułami, wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę posyp pozostałym serem.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Dobra rada: Różyczki brokuła możesz pokroić na mniejsze części.

Jak przygotować szybką zapiekankę z ziemniaków, pora i pieczarek?

Zapiekankę z ziemniaków, pieczarek i pora jest szybka w przygotowaniu i sycąca.

Składniki (na 3 porcje):

  • 6 surowych ziemniaków,
  • 4 łodygi pora,
  • 12 pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 mililitrów jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • po szczypcie soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Pory i pieczarki pokrój w plasterki.
  • Do jogurtu wsyp mąkę, jaja oraz przyprawy i wymieszaj na gładką masę.
  • Warzywa wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Lekka i pożywna zapiekanka z bakłażana, parmezanu i sosu pomidorowego

Zapiekany bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym doskonale sprawdzi się jako niskokaloryczny obiad.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 bakłażan,
  • 200 mililitrów sosu pomidorowego,
  • 100 gramów startego parmezanu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 posiekane listki bazylii,
  • po szczypcie soli himalajskiej i pieprzu ziołowego.

Czas przygotowania: 70 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana umyj, pokrój w cienkie paski, oprósz solą i pozostaw na 30 minut.
  • Warzywo podpiecz w piekarniku lub na grillu, aż się zarumieni.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, następnie wsyp pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj sos pomidorowy, przyprawy, bazylię i duś przez 15 minut.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż bakłażany, wylej na nie sos i posyp parmezanem.
  • Zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama