Sprawdzone przepisy na pyszne zapiekanki na obiad: z makaronu, z ziemniaków i z bakłażana
Obiadowe zapiekanki możesz przyrządzić bez mięsa. Doskonale smakuje połączenie makaronu z brokułami, ziemniaków z porem i pieczarkami oraz bakłażanów z pomidorami i parmezanem.
Obiadowe zapiekanki możesz przyrządzić bez mięsa. Doskonale smakuje połączenie makaronu z brokułami, ziemniaków z porem i pieczarkami oraz bakłażanów z pomidorami i parmezanem.
Zapiekanka jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się z zapieczonych warzyw, mięsa, makaronu, serów i sosów. We Włoszech podaje się zapiekankę zwaną lasagne, natomiast w Grecji musakę.
Makaron zapiekany z brokułami i serem, czyli prosta wegetariańska zapiekanka
Zapiekanka z makaronem, brokułami i serem jest łatwą w przygotowaniu potrawą wegetariańską. Najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki (na 4 porcje):
- 200 gramów makaronu (najlepiej pasują świderki lub wstążki),
- 500 gramów ugotowanych brokułów,
- 200 gramów startego sera żółtego (dowolnego),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka masła,
- po szczypcie soli, pieprzu, tymianku i zmielonej gałki muszkatołowej.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron tak, by był lekko twardy.
- W rondlu roztop masło, dodaj mąkę, mleko oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp połowę sera żółtego, dokładnie wymieszaj na gładką masę i zdejmij naczynie z ognia.
- Sos serowy połącz z odsączonym makaronem oraz brokułami, wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę posyp pozostałym serem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Dobra rada: Różyczki brokuła możesz pokroić na mniejsze części.
Jak przygotować szybką zapiekankę z ziemniaków, pora i pieczarek?
Zapiekankę z ziemniaków, pieczarek i pora jest szybka w przygotowaniu i sycąca.
Składniki (na 3 porcje):
- 6 surowych ziemniaków,
- 4 łodygi pora,
- 12 pieczarek,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 100 mililitrów jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- po szczypcie soli i pieprzu.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pory i pieczarki pokrój w plasterki.
- Do jogurtu wsyp mąkę, jaja oraz przyprawy i wymieszaj na gładką masę.
- Warzywa wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.
Lekka i pożywna zapiekanka z bakłażana, parmezanu i sosu pomidorowego
Zapiekany bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym doskonale sprawdzi się jako niskokaloryczny obiad.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 bakłażan,
- 200 mililitrów sosu pomidorowego,
- 100 gramów startego parmezanu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 4 posiekane listki bazylii,
- po szczypcie soli himalajskiej i pieprzu ziołowego.
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyj, pokrój w cienkie paski, oprósz solą i pozostaw na 30 minut.
- Warzywo podpiecz w piekarniku lub na grillu, aż się zarumieni.
- Na patelni rozgrzej oliwę, następnie wsyp pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj sos pomidorowy, przyprawy, bazylię i duś przez 15 minut.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż bakłażany, wylej na nie sos i posyp parmezanem.
- Zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Smacznego!
- Crostini to małe kanapki, które można podawać podczas imprez lub przyjęć. Małe kanapeczki crostini – przepisy.
- Do przygotowania Pašticady potrzeba półtora kilograma cielęciny. Kuchnia Chorwacka: Pašticada.
- Chorwacka Maneštra, czyli zupa warzywna, jest prosta w przygotowaniu. Kuchnia Chorwacka: Maneštra.