Reklama

Dwa proste i ciekawe pomysły na słodko-słone przystawki sylwestrowe to połączenie fig z serem pleśniowym i tuńczyka z ananasem.

Reklama

Ekspresowa przystawka słodko-słona

Składniki:

  • ser pleśniowy (np. gorgonzola),
  • świeże figi.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwy

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  • Figi umyć i osuszyć, nadkroić na ćwiartki od strony ogonka. Figę lekko ścisnąć na dole, aby się otworzyła.
  • Spiąć figi za pomocą wykałaczek, aby utrzymały formę.
  • Do środka włożyć kawałki sera.
  • Tak przygotowaną przekąskę włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 2-3 minuty (tak, aby ser się roztopił).
  • Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Rybne kulki na ananasie

Składniki:

  • tuńczyk w zalewie (jedna puszka),
  • ananas w plastrach (jedna puszka),
  • jajka (dwie sztuki),
  • ser feta (pół opakowania),
  • sok z cytryny,
  • koper,
  • jogurt naturalny (jedna łyżka),
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
  • Pokruszyć fetę i posiekać koperek.
  • Tuńczyka odsączyć z zalewy i skropić sokiem z cytryny.
  • Ananasa odsączyć, zachować część zalewy.
  • W naczyniu wymieszać tuńczyka, jajko, fetę, koperek i nieco zalewy z ananasa oraz łyżkę jogurtu.
  • Z powstałej masy formować kulki.
  • Na ułożonych na talerzu plastrach ananasa układać tuńczykowe kulki.
  • Wstawić do lodówki i nieco schłodzić.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama